Recensie

Zone Six: Full Mental Jacket

Genre(s)


Deze band werd opgericht in de zomer van 1997, toen Dave Schmidt (labelbaas van Sulatron en zelf ook actief in diverse bands zoals Interkosmos, Krautzone, Electric Moon, Liquid Visions, Weltraumstaunen, Südstern 44, Psychedelic Monsterjam en zijn soloproject Sula Bassana) een aanvraag kreeg voor een concert van Liquid Visions. De band verkeerde toen in de onmogelijkheid om de show te doen en Dave Schmidt richtte toen een nieuwe band op om het optreden toch te kunnen spelen: Zone Six dus. De idee was om met deze band lange trancey spacerock en acid-rock improvisaties te spelen.  

Nu, 26 jaar later bestaat het project nog steeds en het heeft met “Full Mental Jacket” (3 tracks, 39 minuten) een nagelnieuw, donker en krachtig album uit met drie lange instrumentale tracks. Dave Schmidt alias Sula Bassana is op dit album verantwoordelijk voor de bass, de synthesizers en de orgels en hij wordt geruggensteund door Manuel Wohlrab op gitaar en Pablo Carneval (Electric Moon, Interkosmos) op drums.

De basics voor het album werden opgenomen tijdens de drie eerste dagen van maart 2022, net na en helemaal in de verziekte sfeer veroorzaakt door de inval van Rusland in Oekraïne op 24 februari 2022. Het duurde meer dan een jaar om een aantal overdubs in te spelen en het ganse album te producen uitgaande van deze jams.

De drie tracks hebben wat van de (vooral live) lang uitgesponnen composities uit de spacerock periode van de vroege Pink Floyd, songs zoals “Interstellar Overdrive”, “Set The Controls For The Heart Of The Sun” of “A Saucerful Of Secrets”.

De eerste track “Slingshot” duurt maar liefst 20 minuten en neemt de ganse A-kant van de vinyl versie van het album in beslag. Naast knap gitaarwerk van de voormalige vaste Zone Six gitarist Rainer Neeff (ook te horen op albums van Krautzone en Pancakes), bevat de song ook het spel van saxofoonlegende Gottfried Klier, lid van onder meer de Duitse bluesrockband Engerling in de jaren 70 en 80 en nu bij Dave Schmidt achter de hoek wonend.

Op kant B van de vinylversie staan nog twee andere instrumentale composities van elk zo een 10 minuten speelduur. Mijn favoriete track van het album, vol hypnotiserende, spooky keyboardtonen, heet “Full Mental Jacket”, een knipoog uiteraard naar “Full Metal Jacket”, de bekende oorlogsfilm van Stanley Kubrick uit 1987. De laatste track “Chrono Trigger” is ook weer een perfecte symbiose van spacerock, heavy psych, acid rock en krautrock en hoeft eigenlijk nauwelijks voor de titeltrack onder te doen. De track werkt naar een stevige apotheose toe.  

Het album verschijnt op cd in een editie gelimiteerd op 300 copies en op 180 gram gekleurd gerecycleerd vinyl op 500 exemplaren (inclusief downloadcode). Zoals wel meer het geval is bij albums uitgekomen bij Sulatron werd het plaatje weer gemasterd door de legendarische krautrocker Eroc, bekend van zijn solo albums en in de seventies als drummer bij Grobschnitt.

http://www.zonesix.de

https://zonesix.bandcamp.com

Delen op

Tags

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.