Recensie

Xtort: Live in Eindhoven

  • Release datum

    14 februari 2022
  • Beoordeling

    8.5/10

Genre(s)


Xtort ‘Live in Eindhoven’ is de registratie van een quarantaineconcert dat het duo Xtort op 21 juli 2020 bracht in hun thuisstad. Ik kijk er nu bijna met nostalgie op terug, op al die avonden dat je live concerten kon volgen op je computer. Niet dat ik hunker naar een nieuwe lockdown, verre van, maar nog nooit hadden online concerten zo’n succes als toen, en het had wel zijn charme.

Wie trouwens het online optreden opnieuw wil bekijken, kan dat doen door deze link te volgen. Ik zou dat zelfs aanraden, want Xtort is live ook visueel fijn om mee te maken, al gaat niets boven een echte live-ervaring. Maar het quarantaineconcert was goed en verdient het dus ook om als plaat uit te komen. Enkel digitaal weliswaar, op bandcamp, al is er voor de echte liefhebbers ook een gelimiteerde reeks cassettes aangemaakt.

Het optreden begint sterk met een vurige versie van ‘Fire’. Met ‘Dieses Leben’ schakelt Xtort een versnelling lager, en vooral over naar het Duits als voertaal. Het zal de liefhebbers van de taal van Goethe plezieren om te horen dat de helft van de liedjes in het Duits zijn. Het tragere tempo is gewoon even een rustpauze, want met ‘Like a knife’ wordt weer gas gegeven. En of het Duits niet gewoon gepikt is van DAF, daar laat ‘Freundschaft’ wat twijfel over bestaan, al zijn we in de wolken met deze vette knipoog van Xtort aan hun helden van altijd.

Helaas komen er geen nummers in het Nederlands aan bod. Het enige Nederlandstalige nummer van de groep – het prachtige ‘Zwart’ – werd pas in 2021 uitgegeven. In de teokomst horen wij dat wel graag op concerten. Wat wordt er wel gespeeld? Een heel deel van ‘Nothing is real’, de cd uit 2019. Uit ‘Isolation’ (2016) tel ik slechts één nummer: ‘Seele’. En dan zijn er nog twee nummers die om één of andere reden nog niet in een studioversie uitgebracht zijn.

Als toetje krijg je Xtorts versie van ‘Dreams of Pleasure’ van Siglo XX. Dit nummer werd niet live gespeeld in Eindhoven, maar werd opgenomen op vraag van Into The Dark, een concertorganisatie die een hommage aan de Limburgse coldwavers wou houden door verschillende groepen te vragen om hun eigen versie van een Siglo-klassieker te maken. Ook De Delvers, The Arch en Struggler hebben toen meegedaan.

‘Live in Eindhoven’ is een geslaagde liveplaat die we aan alle electroliefhebbers zullen aanbevelen. Het zal u zeker zin geven om Xtort live aan het werk te gaan zien, en toevallig zijn daar de komende tijden heel wat mogelijkheden toe. Laat het u geen twee keer zeggen.

Xtort: site / bandcamp / YouTube / facebook

Delen op

Tags

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.