Recensie

WIZRD: Seasons

Genre(s)


Een progrockband uit Noorwegen die graag uitstapjes onderneemt zowel richting jazz, richting hardrock als richting indie of alternative rock. WIZRD kennen alle muzikale regels en lappen ze opzettelijk aan hun laars. Ze maken enorm knappe prog met veel gitaren, retro orgels en meerstemmige zang, gegoten in ingenieuze composities.

WIZRD werd gevormd aan het Jazz Conservatory in Trondheim. De vierkoppige line-up van de band bestaat uit Hallvard Gaardløs (Spidergawd, Draken) op bass en zang, Karl Bjorå (Megalodon Collective) op gitaar en zang, Vegard Lien Bjerkan (Soft Ffog) op keyboards en zang en Axel Skalstad (Krokofant, Soft Ffog) op drums. Sinds 2020 werkt de band al aan dit debuutalbum, opgenomen in Studio Paradiso in Oslo.

Bij het aanhoren van “Seasons”(8 tracks, 43 minuten speelduur) moeten we denken aan grote namen uit het verleden als daar zijn: King Crimson, Gentle Giant, ELP, Camel, Caravan, The Soft Machine en Blue Öyster Cult.

Het album opent met “Lessons”, een sterke, uptempo en gedreven progrocker die meteen de nodige schwung brengt in het album. “Spitfire” met zijn vingervlug gitaarspel en overmaat aan retro orgelklanken klinkt dan weer als een stevige hardrocker, richting Deep Purple, Rainbow en Uriah Heep. Het is met stip mijn favoriete track.

“All Is As It Should Be” mixt op eigenzinnige wijze prog met hardrock en jazzrock. Het dynamische “Show Me What You Got” wisselt rustige, relaxte, gevoelige passages af met hardere, snellere stukken.

Het weemoedige “Divine” bevat zalige vocals en al even begeesterend orgel- en gitaarwerk. “When You Call” tenslotte geldt als een mooie, sfeervolle en vrij rustige afsluiter met prachtig orgelwerk en doet me wat aan Pink Floyd denken.

“Seasons” werd een groovy en catchy prog meesterwerk, een knaller van een debuutalbum met prachtige vocale harmonieën, geweldige melodieën, eigenzinnige jazzgrooves nu en dan en een toets hardrock met stevige gitaren en retro orgels. Voor de liefhebbers van progressive indierock zowel als van old school seventies style prog is dit groovy en catchy album een zeer mooie aanwinst. Het album verscheen op cd maar ook in gelimiteerde versie op transparent magenta vinyl.

https://www.facebook.com/WIZRDTHEBAND

https://wizrd.bandcamp.com

Delen op

Tags

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.