Recensie

Winter: Fiderider

  • Besproken op

    24 oktober 2022
  • Label

  • Release datum

    14 oktober 2022
  • Beoordeling

    6/10

Genre(s)


Recent besprak ik nog de compilatie “Looking Back” van deze (Markus) Winter, nu deze “Fire Rider” een totaal nieuw album en de opvolger van “Pale Horse” uit 2021. Er wordt beweerd dat “Fire Rider” de missing link is tussen de gothic rock van de jaren 80 en de hard rock van de jaren 80. Er wordt veel beweerd, maar wie denkt aan de latere The Cult met een ietwat Alice Cooper over Aerosmith tot zelfs Europe zit wellicht op het juiste spoor. Er was ooit een term voor; glam metal, een genre met een indirecte link naar de new wave,  jawel “That Much Is True”, daar hebben we Billy Idol weer.

In mijn vorige recensie had ik het ook over FM rock, je weet wel die rock bestemd voor de reguliere radio. Rock met veel melodie en meezing refreinen en ook dit etiket past wonderwel op deze “Fire Rider”. Uiteraard staan er best een paar leuke, onschadelijke riedels op deze “Fire Rider” zoals “Child Of The Eighties”, meezinger “Rough Love”, de eerste singel (er zijn er maar liefst vier aangekondigd) “Pray” of “When All Is Said And All Is Done”.  Het nummer “Under The Gun” zal je allicht ook bekend in de oren klinken want inderdaad een cover van Andrew Eldritch en zijn wisselende Sisters Of Mercy. Verder is er ook nog een minder voor de hand liggende cover van country rock legende Rodney Crowell “You been On My Mind” die hier in een hard rock outfit zonder cowboy hoed wordt gepresenteerd.  De goth echo is vooral te horen op songs als “Unholy Blood” of “ Into The Void” (met gastmuzikant Florian Grey).

Conclusie wat mij betreft meer glam metal dan gothic rock, meer melodieuze FM rock en hard rock dan dark rock. Verkrijgbaar in een ordinaire jewel case, gelimiteerde digi pak en op gelimiteerd vinyl. Er zullen ongetwijfeld fans voor zijn en ondanks de veel goede intenties die deze Winter ongetwijfeld heeft vind ik het eindresultaat toch iets te bleek om met een label as gothic rock uit te pakken. Winter is immers veel minder en veel meer tegelijkertijd.

Winter

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.