Recensie

Verzamelaar: No Songs Tomorrow - dark wave, ethereal rock and cold wave 1981 -1990

Genre(s)


Zei ik hier al niet eerder dat men bij Cherry Red Records regelmatig uitpakt met ook voor de Dark Entries lezer interessante cd boxen? Juist, dat zei ik, en actueel is deze “No Songs Tomorrow - dark wave, ethereal rock and cold wave 1981 -1990” hiervan het bewijs. Op 4 cd’s, goed voor 60 nummers, wordt een poging ondernomen om de Europese en Amerikaanse pioniers van deze genres in een doosje op te bergen, vooral om ze er regelmatig nog eens uit te laten.

Dat de term darkwave pas echt bij ons in voege kwam na 2000 hoef ik u niet te vertellen al werden de fundamenten voor het genre al veel, veel langer gelegd. Van het feit dat de noeste arbeid voor deze fundamenten in de magische jaren 80 werd verricht hoef ik u allicht niet te overtuigen. Maar de arbeid die Frank Deserto, tevens verantwoordelijk voor het voorwoord,  verrichtte mag er wezen want hoewel heel wat nummers u bekend zouden moeten zijn staan er toch ook wat exceptionele nummertjes te blinken, nummers op leeftijd die evenwel nog altijd potent, sfeervol en fris klinken anno 2024.

De jaren 80 waren prachtig en machtig, al zeker op (alternatief) muzikaal vlak. Sta me toe hier niet elk van de 60 nummers toe te lichten op hun meerwaarde. Ik heb dan ook de tracklist van deze sfeervolle box opgenomen, niet uit gemakzucht (zo zijn we niet bij Dark Entries) maar opdat u een beeld krijgt bij de geschiedenisles  en wellicht ook een aantal namen tegenkomt die u op heden nog onbekend zijn.  Onder deze review ook een aantal clipjes om één en ander te illustreren. Alles is eenvoudig maar mooi verpakt in een doosje, in een bijhorend boekje worden elk van de 60 deelnemende nummers uitvoerig toegelicht zodat u uw kennis verder kunt aanscherpen.

Wist u dat The Cure in 1976 ooit begon als Malice of dat  Elisabeth Fraser pas 17 was toen ze aan Cocteau Twins haar stem leende? Dat en veel meer komt u dus ook allemaal te weten. Wat ook goed is om weten is dat deze verzameling hoewel coherent ook zeer divers is. Zo wordt ook de elektronische divisie die mee een blijvende impact zou hebben op het actuele darkwave genre niet vergeten. Wat dacht u van bijdragen van Psyche, het Belgische Parade Ground, Attrition, Invisible Limits, Die Form (het oude, geniale en poppy “Poupée Mécanique), Malaria! of zelfs de hit “Dark Age” van het Italiaanse Neon diens muziek perfect aansluit bij wat we hier ten lande in die tijd de typische Begische electrowave noemden.  

Er zijn ook meer ‘goth’ uitstapjes richting Red Lorry Yellow Lorry, The Danse Society,  Bushido, Alien Sex Fiend, Xmal Deutschland (hoewel al in een meer poppy fase met “Sickle Moon”), Requiem In White of zelfs een Clan Of Xymox met het nog immer niet vesleten pareltje “Louise”, hier in de 7" versie.  De 'heavenly voices' van de ethereal rock beweging krijgen ook hun plaats, Cranes, Bel Canto, Rise And Fall Of A Decade, Collection D’Arnell Andréa, Dead Can Dance, Cocteau Twins, ...  Of het kan ook gewoon met de (cold) en (new) wave van die jaren met namen als For Against, jawel met het verslavende “Amen Yves”,  Days Of Sorrow met hun wereldhit (tenminste in een wereld met goede smaak) “Wild World”,  The Essence (in die jaren ook wel de Nederlandse The Cure genoemd), Kirlian Camera met de sterke new wave hymne “Blue Room” of nog deviante pop van The Villies, Heavenly Bodies, U.V. PØP (diens singel en album “No Songs Tomorrow” de eer kreeg om deze compilatie een naam te geven) of Little Nemo.  

Toegegeven nog een keer “Suicide Commando” van No More had niet gehoeven en wellicht hadden ook 60 andere keigoede songs de tracklist van deze box kunnen sieren. Zijn er namen die ik mis? Waarom niet een oude The Arch of Aimless Device bijvoorbeeld als ik dan toch in België blijf. Ook zij hadden mooi in dit concept gepast. Een concept dat toont dat de darkwave scene of wat voor naam je er ook aan geeft, nog lang niet is uitgezongen want ook nu is er wereldwijd een overweldigende groep artiesten die de erfgenamen zijn van de bands, individuen en projecten die hier worden gepresenteerd.

Wil je het heden en al zeker de toekomst begrijpen is het af en toe verrijkend eens achterom te kijken. Dat is wat deze “No Songs Tomorrow - dark wave, ethereal rock and cold wave 1981 -1990” doet. Echter zonder te hervallen of vervallen in een verlammende zweem van nostalgie of een holle  ‘vroeger was alles beter’ slogan. Neen, gewoon als een lesje muzikale geschiedenis omtrent de diversiteit aan zwart gevederde muziek uit de jaren 80 en de impact die deze muziekjes anno 2024 nog altijd hebben en nog lang zullen blijven hebben.  Ook al zult u misschien, net als ik, het gros van de hier gepresenteerde nummers reeds in uw collectie hebben steken, toch loont deze bundeling meer dan de moeite en staat deze box galant en getuigend van goede smaak in de collectie van elke echte muziekliefhebber al zeker van hem of haar die net als ik in de fantastische alternatieve jaren 80 tot volle wasdom is gekomen.

Track list  “No Songs Tomorrow - dark wave, ethereal rock and cold wave 1981 -1990”

DISC 1

1 The Cure - The Funeral Party

2  Babel 17 - Come Into Hell and Murder Hate

3  Black Tape For A Blue Girl - Within These Walls (2023 Stereo Mix)

4  Days Of Sorrow - Wild World

5  Cocteau Twins - Blood Bitch

6  Lars Falk - See My Friend Fall

7  Rise And Fall Of A Decade - Nothing To Say, Easy To Answer

8  Dead Can Dance - Avatar

9  Executive Slacks - Say It Isn't So

10  In The Nursery - Lost Prayer

11  Psyche - The Crawler

12  Kas Product - Tina Town

13  Eleven Pond – Tear And Cinnamon

14  Requiem In White - A Prodigal Son

DISC 2

1  U.V. Pøp - No Songs Tomorrow (Album Version)

2  Soft Cell - Heat

3  Lowlife - From Side To Side

4  Parade Ground - Moans

5  Cranes - Focus Breathe

6  Lycia - From Foam

7  Sad Lovers And Giants - Return To Clocktower Lodge

8  Section 25 - Looking From A Hilltop

9  Fra Lippo Lippi - Now and Forever

10  The Essence - Only For You

11  Mittageisen - Automaten (Radio Edit)

12  Beautiful Pea Green Boat - The Screw

13  Autumnfair - Novy Mir

14  Minimal Compact - My Will

15  Cuddly Toys - Pierrot Lunaire (Malice Pt 2)

DISC 3

1  Clan Of Xymox - Louise (7'' Version)

2  Iron Curtain - The Condos

3  Neon - Dark Age (12'' Mix)

4  Die Form - Poupée Mécanique

5  Kirlian Camera - Blue Room

6  Danse Society - Danse/Move

7  SS-Say - Care

8  For Against - Amen Yves

9  Heavenly Bodies - Rains On Me

10  Invisible Limits - Demand For Supply

11  Xmal Deutschland - Sickle Moon

12  Red Lorry Yellow Lorry - Hand On Heart

13  Little Nemo - City Lights (Long Way)

14  Royal Family & The Poor - Discipline

15  Bushido - High Rise

16  Mankind's Audio Development - Craving

DISC 4

1 Attrition - The Last Refuge

2 Two - Picture Frame

3  Soul - Love

4 Alien Sex Fiend - In And Out Of My Mind

5  Museum Of Devotion - Gauge Field

6  Malaria! - You You

7  No More - Suicide Commando

8 Twice A Man - Decay

9  Collection d'Arnell-Andréa - A L'Aurore Assassine

10  The Vyllies - Give Me A Name

11  Bel Canto - Dewy Fields

12  The Arms of Someone New - Every Seventh Wave

13  Single Gun Theory - Exorcise This Wasteland

14  Tones On Tail - Performance (7'' Version)

15  Pieter Nooten & Michael Brook - Clouds

 

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.