Recensie

Velvet Mist: Visitation ep

 • Besproken op

  10 augustus 2023
 • Label

  Eigen beheer
 • Release datum

  31 maart 2022
 • Beoordeling

  8.5/10

Genre(s)


Belofte maakt schuld. Indien u ons nieuwsitem las omtrent de nieuwe singel “Valley Of Dreams” dan wist u dat het eerste fysieke (zowel op vinyl als op cd) wapenfeit van Velvet Mist dra kennis ging maken met onze muziekinstallatie. Rijkelijk laat want deze ep verscheen officieel reeds op 31 maart vorig jaar en het is dankzij hun aantreden binnenkort, op 25 augustus om juist te zijn, op het W-fest in Oostende dat mijn aandacht naar deze jongens uit Heist - op - den - Berg werd gezogen.

Gothic rock is altijd vrij marginaal aanwezig geweest bij ons in de alternatieve scene, maar gelukkig doet deze Velvet Mist anno 2023 een poging, zo ben ik alvast meer dan aangenaam verrast door dit ep debuut.  In de opener “Your Ghost” herkent u een Sisters beat en gitaarriedeltjes die worden aangescherpt met de glam attitude van pakwek The (Southern Death) en de psychedelische roes van Fields Of The Nephilim. Strak rockend, met gevoel voor melodie en melodrama.

“Hollow Eyes”  is een heerlijke jaren 90 aandoende goth rocker met sterke melodie en een hoge dansbaarheidsfactor. “Scars”  is een ingetogen sleper, met een sterk refrein en een onderhuids tergende en slepende gitaar,  te vergelijken met een hemelse nachtmerrie. Ook dat is gothic rock.  Met “Farewell” zijn we al aan het laatste nummer toe van deze ep, die - dat geef ik toe - veel te snel voorbij is. “Farewell” is een schoolvoorbeeld van elektronisch aangestuurde gothic rock zoals die een decennium geleden ook tot bij ons kwam via bands als Prententious Moi?, Groovin in Green,  Malaise en tientallen anderen.

Velvet Mist heeft het en kan het... de “Farewell” is gelukkig maar een ‘goodbye  for now’. Koop die handel, dit is Belgisch en met overgave en passie gemaakte goth rock dat uit een rijk underground verleden put maar evenzeer de weg baant voor de toekomst want wie mij kent weet ‘gothic rock undead’.

Velvet Mist

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.