Recensie

Various Artists: Cyberpunk Screen Interface

Genre(s)


Toxic Razor (echte naam Kostas Stavropoulos) uit Athene moet intussen wel de man zijn met het meeste alter ego’s in mijn muziekcollectie. We kennen hem reeds lang van zijn bekendste act Paradox Obscur, een m/v minimal wave duoproject met Kriistal Ann. Maar daarnaast houdt hij er nog een veelheid aan andere projecten op na. Zo bespraken we in het verleden materiaal van Metal Disco (EBM, dark electro), Beatbox Machinery (synthwave), Hardware Pulse (instrumentale electro) en Eerie Sopor (zijn meest electrogoth/dark wave getinte project).

Op de verzamelaar “Selections” die ons eerder dit jaar werd opgestuurd maakten we weer kennis met een aantal van die projecten en ook met een aantal nieuwe namen zoals Ceremonial Doom Hex (ook aardig dark wave), Body Expander, Harsh Aesthetics, Vanity Drum en Geometry Combat.

En wat krijgen we hier in ons laatste pakketje toegestuurd? De compilatie “Cyberpunk Screen Interface” (29 minuten speelduur) met nog eens acht tracks van weer acht verschillende synthwave projecten van Toxic Razor!

Het verzamelalbum opent met het project Mega Dead Agitator en de track “Visions From A Distant Future”, een grotendeels instrumentaal nummer waarin op het einde een robotachtig vocoder stemmetje opduikt. Het nummer is een perfecte intro voor deze synthwave compilatie. Dan volgt met “Neon Laser Skull” van Toxic Synther een geweldig meeslepende instrumentale synthwave track, voor mij meteen het hoogtepunt van het album.

Ook de rest van de tracks zijn instrumentaal en de ene klinkt nog meer catchy dan de andere. We krijgen achtereenvolgens Shocker 2087 met “Neo Noir Fantasies”, Power Drive met “Stalker”, Cauldron Blade met “Skull Riders”, Azoth Projector met “Proton Energy”, Savage Raver met “Space Is A Dancing Model” en tenslotte Megaforce Hellion met “Return To Fantasy” (géén Uriah Heep cover).

Mijn favorieten na Toxic Synther zijn de nummers van Power Drive en van Azoth Projector. “Space Is A Dancing Model” van Savage Raver is de meest opzwepend beatgerichte track. Ook "Skull Riders" van Cauldron Blade is erg ritmisch en dansbaar.

Acht keer Toxic Razor met acht keer een ander synthwave project. Fans van het genre kunnen zich dit met een gerust gemoed aanschaffen. Het album is verkrijgbaar digitaal en in gelimiteerde editie op cd en op tape op het eigen label Werkstatt Recordings.

https://synthesizer.bandcamp.com/album/342-cyberpunk-screen-interface

Delen op

Tags

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.