Recensie

Ultra Sunn: US

  • Besproken op

    17 april 2024
  • Label

  • Release datum

    19 april 2024
  • Beoordeling

    8.5/10

Genre(s)


Je zou het niet zeggen maar deze “US” is eigenlijk het debuutalbum van het Brusselse duo, Sam Huge en Gaelle Souflet. Een album dat niet toevallig “US” (uiteraard ook te lezen als ‘wij’) werd gedoopt want de groep toert er momenteel mee, wat meteen stipuleert dat de muziek van deze dappere Belgen internationale, ja zelfs overzeese, erkenning geniet. Om dat nog meer vet te onderlijnen werd voor het albumdebuut gekozen voor het Canadese Artoffact label waar ook artiesten als Front Line Assembly en Psyche of Spectres thuis zijn, om er een paar te noemen.

Met “US” moet de groep, die vooral live een reputatie geniet en het op een podium staan niet schuwt, de definitieve doorbraak forceren. Op deze “US” is er alvast één nummer dat daar moeiteloos in zal slagen en donkere dansvloeren vol zal doen lopen: “Some Ghost Could Follow” (zie clip). Dit nummer, geheel gebrouwen volgens het typische Ultra Sunn recept, heeft alles om een hit te worden en springt uit dit "US" album dat op zich al als een sterk geheel mag beschouwd worden. Het geluid van Ultra Sunn is onveranderd, hippe elektronische aangestuurde darkwave en synthwave met heel wat electropop elementen die een soort donkere ietwat zwoele sfeer over de dansvloer gieten en knipogen naar de magie van de donkere en alternatieve jaren 80.  Er is zelfs al een label voor ‘dramatic body music’.

De link is duidelijk, al zijn de ritmes hier wel minder scherp en doortastend, eerder elegant en rokerig zo u wil.  Het albumdebuut telt 9 nummers, da’s niet meteen gul, maar past in die zin dan ook perfect op vinyl en opent met “Broken Monsters”. Een nummer dat meteen de maat zet, met strek getrokken electropop en een verslavende melodie en synthlijn die de monsters zeer menselijk maken.  Knap. “This Is Not About You” toont nog iets meer durf in zijn arrangement, maar trekt de lijn van de opener volledig door, alweer een hit in spe en dan moet de uitsmijter, waar ik het al eerder over had, “Some Ghost Could Follow” nog komen. Simpele maar o zo doeltreffende synthdeun op een donkere electropop parel met een sterke melodie.

“You & Me” toont ietwat meer spierballen, in de intro meen je zowaar ebm invloeden te herkennen die al snel fijntjes worden glad gestreken door alweer een eenvoudige meer aanstekelijke synthpop melodie. Een melodie die op zijn beurt net als het wat te melig dreigt te worden, wordt doorboord met strakke ritmiek en wat meer ‘ballen’.  Mooi in balans dus. “Lost And Found” laat zelfs een technobeestje in ons los, dansbaar maar die technosound, daar heb ik nooit zo van gehouden, te lamlendig zoiets, maar gelukkig doseert Ultra Sunn alles netjes en gaat dit geluid niet doorwegen.

Synthwave op een strak onderhuids ritme laat me dan weer vol genieten van “Shake Your Demons”, “The Truth” kleedt zich in een modern electro jasje en swingt de pan uit terwijl “Fall From Grace” lustig verder danst op een moderne synthwave dramatiek. Het laatste nummer “The House” is het eerste en meteen dus ook het enige nummer om wat gas terug te nemen en trekt donkere sfeervolle sporen op een ritme in overdrive doorheen de nacht. Het is ook de enige instrumental op het album, een welgekomen rustpunt na een wilde dansnacht samen met Ultra Sunn, die op deze “US” de hoogvorm te pakken lijkt te hebben.  Enige minpuntje: gezien deze “US” op een Canadees label verschijnt gaan we ons dan weer blauw moeten betalen aan douane - en importkosten of wordt er ook een Europese distributie opgezet zodat we ook hier bij ons dit sterke albumdebuut aan kunnen schaffen, liefst op vinyl, tegen een redelijke prijs?

Ultra Sunn

Ulra Sunn (facebook)

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.