Recensie

Tisiphone: Riot Puppets

Genre(s)


Tisiphone kent u misschien als één van de drie furieën, tenminste toch in de Griekse mythologie waar ze op aarde de moordenaars strafte. Tisiphone is tegenwoordig ook een Frans artrock / postpunk trio uit Lyon die op Icy Cold zonet hun derde volwaardige album hebben uitgebracht. En zo komt Tisiphone ook  bij Dark Entries en dus ook bij u terecht.

“Riot Puppets” is, mede door de schreeuwerige zang van Clara, waardoor ik soms een beetje aan The Slits (“Force”, “Deep”, ...) van lang geleden moet denken, al kan het ook meer onderkoeld, vandaar dat men in hun thuisland ook graag goochelt met de term cold wave (de Franse insteek dan) en daar moeten dan  nummers als “Ranged” of  het punky aandoende en als singel uitgespeelde “The Sound Of His Voice” model voor staan. Bij dit laatste waan je je zo in de hoogdagen van de naweeën van de punk, zeg maar de beginjaren 80.

Op “Pendant 1000 Ans” krijgt u strakke soberheid geserveerd, op een licht experimenteel cold wave bedje, gedeclameerd door Léonard in de typische Franse 'film noir' stijl. Ook in het ‘sfeervolle’ met synths aangestuurde “Smoked”, als hing er een akelig dreigend mistgordijn over de compositie, is het filmische aspect niet ver weg.  “Sick” is zelfs een beetje trippy, lang voor dit woord werd uitgevonden, maar heerlijk is hier het diepe basje. 

Deze “Riot Puppets” zal niet voor al onze lezers zijn weggelegd, maar vooral voor zij die verder en dieper willen graven in het verleden van de postpunk, in een geactualiseerde stijl van wat in de premature jaren 80 massaal uit de repetitiehokken werd getoverd.  “Area” is aanstekelijke, minimal electropunk, weinig om het lijf maar o zo doeltreffend. “Unknown Puppets”  is een sobere maar dartele meezinger, die een beetje aan Siouxsie ten tijde van het album “Peeshow” doet denken, al was dit nu niet meteen het meest indrukwekkende album van de ijskoningin.

De laatste track “Cloche” is niet alleen de langste maar ook de meest experimentele van het album dat zich na een lange ietwat donkere intro als een verhaaltje laat beluisteren.  “Riot Puppets” kent 10 nummers en is verkrijgbaar op gelimiteerd vinyl en op cd, uiteraard ook digitaal, maar ik hou liever iets  in mijn hand en u?

Tisiphone

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.