Recensie

The Juggernauts: Fear ep

Genre(s)


België heeft een traditie hoog te houden als het gaat over ebm en electro. België, dat kleine lapje grond, had en heeft naam en faam sedert de jaren 80 als het gaat om electro koek van de betere soort. Gezond bovendien. En dan heb ik het niet over (commerciële) new beat waar je wel eens een indigestie aan kon overhouden. The Juggernauts is één van die eigentijdse electro formaties die deze ebm / electro traditie schaamteloos voortzet met aan het roer ene, niet geheel onbekende Borg, een veteraan in de scene die wel van ‘body beats’ houdt.

Met deze “Fear” ep presenteren The Juggernauts een vervolg op het succesvolle album “The Juggernauts Are Coming” (Out Of Line) dat alweer van 2016 dateert. “Fear’ krijg je in drie versies, sluit thematisch perfect aan bij het doorslaggevende gevoel van deze tijd en wordt aangestuurd met droge en strakke beats, doorspekt met samples en meer moderne electro arrangementen alsook overstuurde vocalen. De 'TZ club remix' is daar allicht het beste voorbeeld van, al prefereer ik de '2K18 12" ' versie waarin meer nadruk ligt op een slepende melodie en een voller geluid. De 'C-19 ebm remix' krijgt u in de onderstaande clip.

Wat de samples betreft is er een hoofdrol weggelegd voor Amerika’s meest fijnzinnige en intelligente stand up comedian, Donald (niet Duck) maar Trump. Dit wordt in “End Of Time” (mijn favoriet op deze ep) nog eens breed uitgesmeerd in de wijsheid ‘global warming is a hoax’. “Shrinking Brains”, waarbij Trump de eer krijgt het nummer af te trappen, zou zomaar een ode kunnen zijn aan... ‘the US has become a dumping ground for everybody’s problems’. De vraag is, wie of wat het echte probleem is. Het nummer refereert aan de angst, die elk gezond denken in de weg staat en waarbij het angstige individu zich terugplooit op een gevaarlijk navelstaren en dito egoïsme. Het nummer is relatief kaal, maar kent een verslavende ritmiek met een knipoog naar de alternatieve  electro van de jaren 80.

“Snitch Bitch” is van een andere orde, eigentijdser, het tempo wat meer opgetrokken en geschoeid op Duitse testosteron electro leest, met een herkenbaar ijl synth lijntje dat weerom naar de jaren 80 knipoogt. Zo, de nieuwe Juggernauts is een notoir hebbeding voor de liefhebber van eigentijdse electro /ebm zonder meer. Indien u veel geduld hebt, kunt u ook wachten tot mei 2023 wanneer ook de vinyl versie verkrijgbaar is. Intussentijd werd reeds de digitale versie gelanceerd en een op 300 exemplaren gelimiteerde cd. Besteed jouw eindejaarspremie dus nuttig en dans je warm in de woonkamer met deze “Fear”. Dan is de prijs van dit cd’tje zo terugverdiend!  

The Juggernauts

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.