Recensie

Svntax Error: The Vanishing Existence

Genre(s)


Niet te verwarren met de Poolse electro-industrial band synta[xe]rror waarvan we in 2022 het album “Element [Off] Crime” bespraken. Verder bestaan er ook nog een pak acts met de naam Syntax Error. Let op de schrijfwijze. Dit is Svntax (sic, met een v) Error uit Sydney, Australië.

“The Vanishing Existence” (8 tracks, 49 minuten speelduur) is hun tweede album. In 2018 besprak Dark Entries hun debuutalbum “Message”. Svntax Error zijn een vierkoppige gitaarband en hun sound zit ergens tussen psychedelische postrock en dark prog. Zelf noemen ze het ‘theremin fuelled and guitar laden indie psychedelic post-rock for the apocalypse’.

De bezetting van Svntax Error bestaat uit Ben Aylward (gitaar en vocals), Matthew Syres (gitaar en theremin), Peter Yates (bass) en Ben Eadie (drums). Svntax Error weten de eenheidsworst aan postrock bands ferm te ontstijgen en dit in de eerste plaats omdat ze een vocale band zijn in dit toch in de eerste plaats instrumentale genre. Nu ja, vocaal, ’t is te zeggen, het is fifty/fifty: op dit album staat er steeds afwisselend een instrumentaal nummer (te beginnen met de openingstrack “Radio Silence”) en een vocale song.

Mijn favoriete instrumentale track (en tevens mijn lievelingsnummer van het ganse album) is de voorlaatste, “Kelvin Waves Goodbye”, met knap gitaarspel en zweverige thereminklanken. Mijn favoriete track met zang heet “Relentless”, dat klinkt als een soort uitgeklede cyberpunk spacerock. De tweede track (en eerste vocale) “Broken Nightmares” met zijn donker melancholische lyriek over verlies en gebroken dromen is ook een heel mooie.

De sound doorheen het album is somber en melancholisch en best veelzijdig te noemen, maar toch hangen de nummers samen als één epische ‘journey into sound’. Voor fans van Mogwai, Sigur Ros en aanverwante bands in het bereik van dark prog en psychedelische postrock is dit een mooie aanwinst.

https://svntaxerror.com

https://www.facebook.com/svntaxerror

https://svntaxerror.bandcamp.com

Delen op

Tags

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.