Recensie

Super Besse: Tristesse (vinyl lp)

Genre(s)


Molchat Doma maakte ons een aantal jaren geleden attent op het bestaan van een post punk en cold wave scene in Wit- Rusland, maar als er één band als pionier mag beschouwd worden voor deze scene in Belarus is het wel deze Super Besse. Opgericht in 2012 verscheen hun labeldebuut “63610” in 2015 op het I Love You Records en ondertussen raakte ook het Duitse Young And Cold Records gecharmeerd voor het eerder brachiale en naakte post punk geluid dat je net daarom ook moeiteloos het cold wave etiket kunt op kleven.

Een beetje twijfelend tussen de rebellie van de punk enerzijds en anderzijds de existentiële wanhoop van de jaren  80 die nu ook Wit-Rusland heeft bereikt. Rauw en grauw, koud en grijs en her en der een eigentijds arrangement dat je tegen het licht van de monotone ruggengraat van de nummers zelfs een beetje speels mag noemen. Het is altijd de context waarin je met beide voeten staat die de sfeer zet, niet. Het is koud en kil in Wit-Rusland, een beetje hopeloos ook en dat hoor je op deze weinig opbeurende “Tristesse” al is die droefheid moeilijk definieer - en behapbaar.

“Tristesse” presenteert de luisteraar acht, eerder korte nummers, die scherp staan in hun uitzichtloosheid en zelfs uitnodigen tot een danspas op onze ellende. Deze attitude maakt het leven immers draaglijk. “Menia Net” (ik ben weg) is swingende cold wave, “Ne Budu” (dat doe ik niet), het opent een beetje zoals Virgin Prunes,  is een op sterk water bewaarde pogo, “Ischez” (verdwenen)  is introverte indie gitaar op een ijl briesje van synths terwijl “Malo Vsego” (beetje koud) de duivel lijkt uit te drijven met een suppo tegen de koorts. Je kent die rillingen tussen warm en koud wel zo bij het begin van het ziek en koortsig worden, dat dus.

“Skuchno” mag dan wel saai betekenen maar laat met zijn dartel basje zelfs een beetje speelsheid toe terwijl “Eto Ty” (Jij bent het) met z’n minimal feel blijft doordenderen en zich tot mijn favoriet van het album mag uitroepen. De nummers “Grustno” (triest) en “Odin” (een) laat ik je graag zelf ontdekken. “Grustno” vindt u hierbij alvast als clip in een live studioversie.  Een eerder karig album naar het aantal nummers en speelduur en qua muzikaliteit perfect aansluitend bij de cold wave sfeer van de jaren 80 hier bij ons. Het geluid van alternatief Minsk anno 2023,  weinig kleurrijk maar voor wie goed luistert en wil begrijpen, wel die ontdekt de levensvreugd achter deze  “Tristesse”.

Super Besse (facebook)

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.