Recensie

Skemer: Toasts & Sentiments

Genre(s)


Skemer is het project van model Kim Peers en levenspartner Mathieu Vandekerckhove die ook graag de snaren plukt bij het niet onbekende, al zeker niet voor de Dark Entries lezer, Amenra. Skemer is evenwel anders, dat kon u al weten van de ep “Benevolence”  (2019) die net voor de pandemie verscheen maar bij Dark Entries uiteraard niet in dovemansoren viel. Al verdiende de ep meer, en dat meer wel daar doet Skemer nog eens een gooi naar met het nieuwe album “Toasts And Sentiments” dat zelfs al voor een artikel(tje) in HUMO zorgde. De kenners, ik bied nu al mijn excuses aan het weekblad aan, die zitten natuurlijk bij de lezers van Dark Entries en dus licht ik graag even mijn subjectieve ervaring bij het beluisteren van deze “Toasts And Sentiments” toe.  

Het album borduurt verder op wat ik als een combinatie van kille dark wave en synth wave met een prominente elektronische ruggengraat wil omschrijven, sfeervol dansbaar hoewel van nature ook weer zeer intiem. Luister maar naar de opener “Eyelashes”, eerder een sfeervolle dromerij aangestuurd met een jaren 80 cold wave baslijntje.  Alsof je even met de ogen knippert wanneer het geluk je overvalt om dan te beseffen dat hij/zij alweer weg is. “Seen” (zie clip) pompt de harstlag in het kippenvel van de cold wave die de jaren 80 overheerste en gooit daar een dekentje synth wave overheen. Mag ik het een typische Skemer track noemen, een zweem weemoed die zich vastkleeft aan de tegels van de dansvloer.

Dansen kan zeker op een nummer als “Easy To Embrace” (met medewerking van jong aanstormend talent Gregory De Brauwer) dat me aan het Duitse Din (A) Tod (geen idee of die nog in leven zijn) doet denken of op de geperverteerde techno / new beat dreun van “Out Of Favor”, of nog op het van stevig gitaarwerk voorziene “Apocalypse”. “Kiss Me Kill Me” ontpopt zich als sterke dark wave / post punk song die een beetje hopeloos op zoek gaat naar liefde, zuchtigheid is Skemer niet onbekend. “Used To You” stelt de zaken nog eens op scherp en het hopeloze lijkt hier een schreeuwerige wanhoopskreet van ene  Siouxsie die haar alzheimer pillen vergat te nemen. Kortom, een moderne versie van ondergesneeuwd en onderkoeld vrouwelijk temperament. Ik durf het aantrekkelijk vinden.

Immers om tot “New Born Babe” te komen moet je eerst door de pijn gaan vooraleer je jouw oestrogeen en verleiding terug de wereld in kunt gooien. Uiteraard doe je dat met flair en een zekere cool. Net zoals de aanzet van het album neemt ook “Like Dolls”  ons dromerig mee naar de uitgang van deze “Toast & Sentiments”. Al vergat ik hier even bewust de twee Nederlandstalige nummers “Overgave” (als eerste kennismaking met het album uitgespeeld, zie clip) en het dwepende “Zegens”.  Uit de mond van Kim Peers klinkt zelfs Nederlands als een sprookje.

“Overgave”  is de rattenvanger van Hamelen op deze nieuwe worp, die in zijn eenvoud jong en oud doet trippelen alsof de dansplaag hen overvalt,  al is er doorheen het nummer af en toe wel wat schuurpapier waardoor de overgave nooit een gratuite vernedering wordt. In het meer dwepende “Zegen” wordt dansen als remedie uitgespeeld, als coping mechanisme om onszelf na een tegenslag terug te vinden. Zoiets. Kim Peers maakt er geen geheim van dat ze een zwak heeft voor poëzie en graag met woorden speelt.

Zo, mag ik deze “Toasts And Sentiments” van harte aanbevelen aan elke meerwaarde zoeker met een zwak voor eigentijdse cold wave en synth wave, dark wave of wat voor wave dan ook. Het nieuwe album komt op vinyl (zelfs een op 100 exemplaren gelimiteerd ‘smoked clear’ exemplaar), op cd en uiteraard ook digitaal. Op 17 november, de officiële releasedatum, stelt Skemer het album voor tijdens Club Solitaire in zaal  Het Leienpaleis (Maria-Henriëttalei 1) Antwerpen. Tickets koopt u hier!

Skemer

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.