Recensie

Sigbefia Five / Formal Defect: Behind Impuls Records (vinyl)

Genre(s)


Ik stap samen met jou graag even in de teletijdmachine  en we flitsen terug naar de tweede helft van de jaren 80 , Keulen meer bepaald, het biotoop van de heren Sascha Bläser en Karsten Barteckzo, oprichters van Impulse Records en de band Formal Defect (1987). Een jaar later, in 1988, samen met medestrijder Frank Ahdafi, wordt Sigbefia Five uit de alternatieve elektronische ondergrond gestampt. Beide bands en label stellen zich tot doel ebm en electro te promoten wat onder meer een aantal, ondertussen duur betaalde, cult compilaties op vinyl oplevert (“Forms Of Elektronic Body Music” (€375 op discogs), “This Is Body - Techno”,  “Electronic Techno Music” en “Forms Of Electronic Body Music”, die laatste als enige release op Puls-Bit nadat Impulse Records na een dagvaardeging noodgedwongen van naam diende te veranderen).

Op deze compilaties zullen voor het eerst namen opduiken van groepen die later ook bij ons furore zouden maken, Placebo Effect, Beborn Beton, Der Prager Handgriff,  PP?, Lassigue Bendthaus, Romantic Affliction (later bekend als The Eternal Afflict), om er enkele te noemen. Gezien er bij ons in die jaren ook massaal veel ebm en electro wave van topkwaliteit werd gefabriceerd bleven buitenlandse projecten ook vaak daar, in het buitenland en raakten de namen Formal Defect en Sigbefia Five bij ons uitsluitend bekend bij een kleine schare die hard liefhebbers.

En zie nu, het nota bene Spaanse Oracula Records brengt nu hulde aan het Impulse Records label door de muzikale projecten van de twee grote bezielers een forum te bieden op het op  400 exemplaren gelimiteerde “Behind Impulse Records” split vinyl album waarop Formal Defect en Sigbefia Five elk 4 nummers brengen. Dat mag, zeker in dit geval, een beetje luxueus en op groen vinyl.

Terug naar het geluid van de jaren  80 dus, ebm zonder de (overbodige) macho testosteron poeha en zonder de, vergeef me het woord, brulboeien die hun slogans door de microfoon schreeuwen. Niet dat ik iets tegen dat soort ebm heb, maar ik wil het verschil tussen het meer actuele ebm geluid en deze jaren 80 sound gewoon even scherp stellen. Persoonlijk gaat mijn voorkeur hier uit naar de nummers van Formal Defect, niet dat ze zo drastisch verschillen van wat Sigbefia Five brengt, maar ze hebben net iets meer poeder in de dansschoenen terwijl bij Sigbefia Five de nadruk ietwat meer op een donkere sfeer en synth accenten komt te liggen. Doch wat ik hoor bevalt me, als oudstrijder in de scene, zeer.  

Dit is de electro waar ik groot mee werd, het meer fijne ebm werk, en dat zeer zal worden gesmaakt door generatiegenoten met een goede smaak en al wie het kwijl in de mond krijgt bij namen als Shift, Brigade Werther, Tribantura, Paracont, Les Berrtas, The Force Dimension enzovoort. Wellicht wordt dit ook een cult hebbeding binnen dit en een jaar, de vinyl is sedert 30 januari te koop via Oraculo Records (digitaal als sedert eind september vorig jaar beschikbaar, maar bij Dark Entries houden we nog altijd meer van fysieke releases). Kom achteraf niet klagen dat je deze aparte heruitgave hebt gemist.

Sigbefia Five  en Formal Defect (facebook)

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.