Recensie

Principe Valiente: In this Light

Genre(s)


Het is alweer van 2011 geleden, de tijd vliegt, dat het Zweedse Principe Valiente me zeer aangenaam wist te verrassen met het nummer “The Night” en bij uitbreiding het titelloze albumdebuut dat datzelfde jaar bij AF Music verscheen. Ondertussen zijn we alweer 13 jaar en drie albums verder en nu ligt deze “In This Light” ter review op de redactietafel. Een album waarin u nog  altijd het postpunk geluid van Principe Valiente herkent maar  de heren, nooit echt wildebrassen, lijken op deze “In This Light” zowaar de rust te hebben gevonden en hun postpunk geluid van weleer te verrijken met romantische strijkers en nostalgisch aandoende en uitwaaierende synths.

Alsof And Also The Trees, die Engelse romantici, hun postpunk geluid in een neoromantisch bad hebben onder gedompeld.  Iets wat de opener “Your Only Enemy” al perfect illustreert, terwijl een nummer als “Silent Dreamer” nog knipoogt naar het debuut van deze band. Al is ook de kracht van dit nummer proper en ingetogen. “Inspired By Me” en “Something New” werden reeds eerder  uitgespeeld als singels en zijn wat mij betreft illustratief  voor het donkere, romantische geluid dat dit nieuwe album kenmerkt. Een geluid dat me onderhuids ook een beetje aan de darkwave van de meer moderne Clan Of Xymox doet denken zonder de elektronica van deze laatste. Een ander referentiepunt qua sfeer is ongetwijfeld The Beauty Of Gemina. Als u niets heeft met deze referenties zult u ongetwijfeld ook niks hebben met deze nieuwe  Principe Valiente.

“Self Control” kon muzikaal zowat uit het nieuw album van The Cure komen bij wijze van spreken, al is de zang hier niet klagerig, maar eerder vol en licht bombastisch. "Abandoned Car” schudt ons met zijn strakke ritmiek weer even wakker terwijl z’n dromerige zanglijnen ons weer in slaap wiegen. Zoiets. Met “Facing The Truth” waag ik me even op de dansvloer, krachtig maar toch intiem, in tegenstelling tot het meer introverte mijmeren op een regenachtige dag, ja zo hebben we er de afgelopen periode wel wat gehad, van “Hopeful Heart”.  “All I Know” herinnert me nog eens aan de al eerder vermelde And Also The Trees en ook het laatste nummer  “Afraid To Grow” is ondanks z’n logge aanzet, subtiel in zijn romantische charme.  

Kortom, deze “In This Light” is een album voor de romanticus in elk van ons, dieprode en intense darkwave, die zich laat verpakken in 10 nummers waarin telkens weer iets mooi te rapen valt. Verkrijgbaar digitaal, op cd en als u helemaal mee wil in de romantiek, op gelimiteerd vinyl!

Principe Valiente

Principe Valiente (facebook)

 

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.