Recensie

Potochkine: Sortilèges

  • Door

  • Besproken op

    01 december 2022

Genre(s)


Deze Sortilèges is intussen de 3de worp van het Franse elektronische duo Potochkine, als we de digitale release Mythes meetellen.

Wie hen zag ten tijde van hun gelijknamige debuutalbum en hun doortocht op Waveteef Festival was in ieder geval overtuigd van hun potentieel. We zijn ondertussen enige jaren verder en Les Potoch’ zijn gegroeid. Live werden de verkleed- en schminkpartijen achterwege gelaten en maakte de theatrale dark electronic cabaret act plaats voor een meer rechttoe rechtaan présence. Op vlak van sound mag het allemaal een beetje harder, maar geen nood voor de panikeurs: Potochkine is nog steeds 100% zichzelf en hebben er iets moois van gemaakt.

Met opener Eros wordt je zachtjes maar beslist in de juiste atmosfeer getrokken. Ze komen er helemaal in tijdens het dansvloerwaardige Possédée (heerlijke floorstomper, dit) en met Pogo maken ze er een moshpit van. Préférer Se Taire zet het tempo weer wat langzamer zodat het verhaal (zoek zeker de clip eens op) zich goed laat vertellen, geserveerd op een bedje van de betere Cold Wave. Hugo -danser en componist van Potochkine- springt op een slimme manier om met suggestieve geluiden, zodat het ritmische gesnerp van roltrappen en bovenleidingen je meeslepen naar de Metro van een grootstad, waar het niet altijd veilig is voor vrouwen en waar anderen gespannen de andere kant opkijken. Nog langzamer gaat het tempo van Tandis Que Les Chiens Gueulent, zodat zangeres Pauline meer ruimte krijgt om met haar mogelijkheden te experimenteren. Dit is het meest vrouwelijke nummer op een album waar Vrouwelijkheid als een rode draad doorheen geweven zit. Net zoals de 8 standen van de maan die op het artwork afgebeeld staan bevat elk nummer op één of andere manier een hint naar een ander aspect van de vrouw.

Voor je het weet zijn we met L’Intelligible aan het laatste nummer aangekomen, ons met een zekere blues achterlatend. 35 minuten werden we immers in de ban gehouden en dan besef je dat dit een album is dat nog veel zal beluisterd worden. Of dit voor de floorstompers zal zijn of liever om de volledige rit nog eens uit te zitten, dàt laat ik aan u over.

Sortilèges is op alle formaten verschenen: op cassette, CD, vinyl en uiteraard is het op hun Bandcamp ook volledig te downloaden. Zou wel eens handig kunnen zijn want ik voorspel dat u tijdens hun doortocht op het XXste BIM-Fest in De Casino te Sint-Niklaas (op zaterdag 3 december, de 2de festivaldag) best niet te lang talmt aan de merchandise stand.

Delen op

Tags

Over Deno

Roepnaam Deno… omdat die al mee gaat sinds hij snotneus was… Eerste New Wave gerelateerde herinnering is ergens in de jaren 80: als snotneus naar huis gebracht worden achterop de fiets van een Chiroleidster, met ravenzwarte haren en kool omrande ogen, op wie hij een fietstocht lang smoorverliefd was… In de jaren 90 trouwe volger van het toen nog fysieke Dark Entries musiczine. Eerste wapenfeit was de bespreking van een Sygo Cries tape, in de handen gestopt toen hij op een festival een verkoopstand voor Dark Entries bemande. Carl McCoy’s band Nefilim gaf die dag verstek, maar later zou hij een retro artikel aan Fields of the Nephilim wijden, accidenteel gelijklopend met de comeback die Fields toen maakte… De band met Dark Entries werd verstevigd door middel van een stortvloed aan recensies en concertbesprekingen die een ruim spectrum van de zwarte scène belichtten… met ook aandacht voor artiesten die zich lieten opmerken binnen de bredere avant-garde… Motivatie was en is om nieuwe interessante muziek te ontdekken, persoonlijke helden een forum te kunnen geven en de mogelijkheid die Dark Entries geeft om recht naar de bron toe te gaan en artiesten zélf de pieren uit de neus te kunnen vragen… Wie zijn ze, wat doen ze en waaróm doen ze het… Lid van de officieuze Weird Redactie… Irrelevant fâit-divers : heeft al de 70’s platen van de Bretonse folk-rocker Alan Stivell, omdat hij die de max vindt… …vraagt zich nu af hoe het nu met die Chiroleidster zou zijn…

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.