Recensie

Popsysze: Emisja

Genre(s)


Een psychedelisch trio uit Gdańsk (het oude Danzig) in Polen. De bezetting van Popsysze  bestaat uit Jarek Marciszewski (gitaar, vocals), Sławek Draczyński (bass) en Kuba Świątek (drums, vocals). De band bracht in het verleden reeds  de albums “Popstory” (2012), “Popsuta” (2015) en “Kopalino” (2017) uit. En hier zijn ze nu met hun nieuwe – vierde – album. “Emisja” is Pools voor ‘uitstoot’ of ‘emissie’. En ja, u kan het al raden, de band is geïnteresseerd in het ecologische thema. Er rijzen al geruime tijd veel vragen over de staat van het aardse ecosysteem en de uitdagingen waarmee onze planeet wordt geconfronteerd met een aantal mogelijke scenario's die steeds reëler worden. De inspiratie voor het materiaal op dit album was de film "You Can Panic", waarin professor Szymon Malinowski, geofysicus aan de universiteit van Warschau, praat over de huidige toestand van de planeet en daarbij nogal sombere visies op de toekomst op zijn publiek loslaat.

Popsysze weten dit zwaarwichtige thema te verklanken in vrij luie (qua tempo!), zweverige en jam-achtige composities met gitaren, synths en keyboards, veel percussie effecten en mooie cleane zang. Van de Poolse vocals verstaan we spijtig genoeg niets en voor wie interesse heeft in het thema (zoals uw recensent) had het wel een meerwaarde geweest als we de Engelse vertaling ervan online hadden kunnen terugvinden. De vertalingen van de Poolse songtitels lichten echter wel een tipje van de sluier. Zo krijgen we achtereenvolgens de songs “Czerwone Światło” (‘rood licht’), “Czarne Kamienice” (‘zwarte huurkazernes’), “Zimne Fale” (‘koude golven’), “Rzeki Dwie” (‘twee rivieren’), “Atmosfera” (‘atmosfeer’), “Zwierzę” (‘dier’) en “25 Dni” (’25 dagen').

Op dit nieuwe album ging het trio meer met elektronica experimenteren dan op de voorgangers en tevens breidden ze hun instrumentarium uit met een pak nieuwe percussie-instrumenten om aldus met een rijkere sound terug te keren.    

“Emisja” (46 minuten speelduur) bevat 7 tracks waarvan “Atmosfera” met zijn 10 minuten de langst uitgesponnen track is en tevens mijn favoriet. Vanaf opener “Czerwone Światło” staat het album garant voor een boeiende luistertrip voor de liefhebber van psychrock, spacerock, krautrock, psychedelische stoner en aanverwante genres.

Het Poolse Zoharum label specialiseert zich in experimental, industrial en (dark) ambient stuff en is niet altijd even toegankelijk. Samen met de postpunkband Schröttersburg behoort deze Popsysze zeker tot de meer toegankelijke recente aanwinsten van het Zoharum label. Het album kwam uit op cd op 300 exemplaren in een 6 panel ecopack.

https://www.facebook.com/Popsysze
Emisja | POPSYSZE | Zoharum (bandcamp.com)

Delen op

Tags

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.