Recensie

Niala Effen: Kolory Też Potrafią Śpiewać

Genre(s)


Een heruitgave met Belgische muziek op een Pools label!

Dit materiaal, opgenomen onder de naam Niala Effen, was aanvankelijk opgenomen als achtergrondmuziek voor Nadine Bal’s schilderijententoonstelling ‘Les couleurs aussi peuvent chanter’ (Brussel, 11 tot 30 november 1989) en exemplaren van het album werden aan elke koper van een werk van Nadine Bal gegeven. Die eerste oplage was beperkt tot 28 exemplaren. Vier jaar later werd het aan een breder publiek gepresenteerd op een C60 tape door het Poolse label OBUH, onder de Poolse vertaling van de titel van de tentoonstelling en beperkt tot de Poolse markt. Het materiaal werd opgenomen in de The Cave studio’s te Nijvel in het jaar 1989.

Lees de artiestennaam Niala Effen achterstevoren en je krijgt Alain Neffe. Zo weet je ineens wie hierachter steekt. Alain Neffe is de man achter onder meer Human Flesh, BeNe GeSSeRiT, Kosmose, Cortex en Pseudo Code, om maar een paar van zijn vele projecten te noemen. Hij is ook de stichter en curator van het Insane Music tape label en ook de echtgenoot van Nadine Bal. Nadine Bal is naast kunstenares ook zangeres bij BeNe GeSSeRiT. Alain Neffe en Nadine Bal zaten samen ook nog in een paar andere projecten zoals The Chopstick Sisters en Ornament & Crime Arkhestra.

“Kolory Też Potrafią Śpiewać” betekent ‘kleuren kunnen ook zingen’ of in het Frans ‘Les couleurs aussi peuvent chanter’, de naam van de tentoonstelling dus. Het album was jarenlang alleen beschikbaar als amateurtape-rip op nicheblogs en werd nooit eerder officieel gedigitaliseerd. In 2023 werd het geremasterd door Alain Neffe zelf voor deze heruitgave.

“Kolory Też Potrafią Śpiewać” (12 tracks, 67 minuten speelduur) bevat stemmige, minimalistische, ambiente synthesizer- en keyboardmuziek. Op de cd staan de 10 tracks van het originele album plus twee bonustracks. Alle instrumentale composities dragen vrouwennamen. Zo passeren respectievelijk “Catherine” “Mireille”, “Gina”, “Muriel”, “Kristin”, “Béatrice”, “Yvette”, “Anne”, “Anne-Marie”, “Maryse” en als bonustracks “Françoise” en nogmaals “Anne-Marie (Second Version)”. We krijgen sfeervolle, rustgevende, meditatieve ambient te horen. Mijn absolute favoriet is de eerste bonustrack “Françoise”, tevens het meest gedreven, iets heviger nummer. Mijn andere lievelingetjes heten “Anne-Marie” en “Muriel”. “Eén heel lange compositie staat erop, “Maryse” van maar liefst 17 minuten (ook een van de betere trouwens). De overige dames krijgen steeds 2 tot 7 minuten toebedeeld.

De heruitgave verscheen op Rope Records, een ambient/electronics label uit de Poolse hoofdstad Warschau dat zich hoofdzakelijk bezighoudt met heruitgaven op cd. De titel “Kolory Też Potrafią Śpiewać” is eigenlijk die van de originele cassette maar staat nergens op deze heruitgave cd vermeld (die strikt genomen dus eigenlijk titelloos is). Het artwork toont – u kon het al raden – werken van Nadine Bal. Naast het cover kunstwerk zit er ook nog een insert kaart in de vinyl replica sleeve met op de ene kant info en op de andere zijde een tweede kunstwerk van de artieste. Op de site van het label kan je ook een t-shirt kopen met de cover art van de cd (20 euro), de cd zelf voor 10 euro of t-shirt plus cd voor de speciale zeer redelijke prijs van 25 euro. Bij de cd krijg je er telkens de digitale versie bij.

https://ropeworm.bandcamp.com/album/kolory-te-potrafi-piewa

Delen op

Tags

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.