Recensie

La Muerte: Pias40-reeks (vinyl)

  • Besproken op

    14 november 2023
  • Label

  • Release datum

    22 september 2023
  • Beoordeling

    8/10

Genre(s)


Wat weet u over... La Muerte?  Het kon zomaar een quizvraag zijn uit de populaire tv-quiz ‘De Slimste Mens’. Al moeten we die titel wel met een flinke korrel zout nemen, want toen tijdens de fotoronde recent een foto van Ian Curtis (eigenlijk de acteur die Ian Curtis speelde in de film "Control") werd getoond kon niet één van de drie deelnemers zijn naam noemen. BV’s dienen dringend muzikaal opgevoed. Op de vraag wat weet u over La Muerte vrees ik dan ook dat het akelig stil zou blijven, tenzij ene Alex Agnew zich nog onder de deelnemers zou bevinden want dit heerschap houdt wel van een portie stevige vettigheid, al zeker als die uit eigen land komt. Neen, ik het hebt het hier niet over een grote met mayo en stoofvlees en een in eigen vet aangebakken boulette special maar wel over het Brusselse gezelschap La Muerte voor wie het leven begon in 1983.

De groep bouwde meteen, vooral in het buitenland, een stevige reputatie uit en dat resulteerde na wat singels in 1987 in het  debuut “Every Soul By Sin Oppressed” (Soundwork, bekend van Snowy Red) dat ook bij PIAS niet in dovemansoren viel. In 1989 verscheen bij PIAS de opvolger “Death Race 2000” en dat is meteen het startschot voor deze exclusieve release in de PIAS40-reeks. Zo exclusief dat waar andere releases uit de reeks een ep format halen er hier zelfs 8 nummers werden geselecteerd waardoor deze uitgave een vinyl compilatie album vermomming kent.

Muzikaal kenmerkt het geluid van La Muerte zich tot een soort alternatieve, heftige rock waarvan de kiemen bij de industrial rock / crossover liggen.  Al drijven nummers als “Shoot In Your Back”  of “Death Race 2000” ook op de weg die de new wave had vrijgemaakt, in die zin zou je ook The Birthday Party en zelfs het eerste werk van Nick Cave waarin industrial rock en blues door elkaar worden gehaspeld als invloed mogen vermelden.

Na deze “Death Race 2000” volgden nog drie albums bij PIAS, “Experiment in Terror” (1990), “Kustom Kar Kompetition” (1991) en “Raw” (1994). De groep zal er na “Raw” mee ophouden om vanaf 2015 in een nieuwe bezetting schoorvoetend terug het podium te bestijgen, op heden is La Muerte nog altijd actief en dragen ze weer vol trots het label meest, vettige, harde en compromisloze alternatieve rock act van België.  Uit elk album worden nummers weerhouden, “Experiment In Terror”’, “Kustom Car Competion”, “Experiment in Terror”, “I Would Die Faster”, combineren de energie van The Stooges met de goth blues van - daar hebben we hem weer - Nick Cave wat meteen een verklaring is voor de internationale bekendheid van de band die in hun thuisland angstvallig werd doodgezwegen.  

Bij het Franstalige “Couteau Dans L’eau” ligt een vergelijk met The Young Gods die ook present tekenen in deze reeks (klik hier voor onze review) ietwat voor de hand. Het bij ons, ten onrechte, meest bekende nummer van de Brusselaars is wellicht de dwarse en machtige The Troggs cover van “Wild Thing” en ook dit nummer is present, het nummer vinden we origineel terug op de compilatie “Black God White Devil”, dat bij het PIAS sublabel LD Records in 1988 verscheen. Maar La Muerte, hoewel een ‘wild thing’, was en is veel meer dan dat, een heftige alternatieve rock groep met een internationale attitude zoals België er maar weinig heeft en heeft gehad. Dat bewijst deze release uitvoerig, door het lawaai hoort u de finesse.

La Muerte (facebook)

 

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.