Recensie

Jarl: Mindrotation

Genre(s)


Achter de naam Jarl schuilt de Zweed Erik Jarl en die is geen onbekende voor Dark Entries. Met het project Jarl is hij al actief sinds 1999 met wat hij noemt ‘turbulent, withdrawn, unbalanced electronics’. Hij bracht albums uit op labels als Zoharum, Reverse Alignment, Autarkeia, Moontrix, Drone Records, The Epicurean, Auf Abwegen, Segerhuva, Abisko, Malignant Records, Tantric Harmonies en Annihilvs. Ongeveer jaarlijks bracht hij sinds 1999 wel een solo album uit met daarnaast nog de output van samenwerkingsverbanden met onder meer Skin Area, Anemone Tube en Monocube. Daarnaast zit de man ook in power electronics/industrial acts zoals IRM en Kaiten.

“Mindrotation” (5 tracs 59 minuten) is het zesde Jarl album op Zoharum. Net als de vorige albums “Hyperacusis” en “Phonophobia”, die in 2021 uitkwamen, is het onderwerp nog altijd de menselijke psyche. Deze keer meer introspectief. En net als de vorige albums laat het nieuwe album weer een soort psychedelisch elektronische sound horen.

Vijf tracks staan er op het nieuwe album. Vier tracks van een 10-tal minuten en een vijfde en laatste track die dubbel zo lang is. De tracks heten respectievelijk “Part 1 - Mind Variation”,  “Part 2 - Mind Dimension”, “Part 3 - Mind Symptoms”,  “Part 4 - Mind Isolation” en  “Part 5 - Mind Disorder”.

Was het vorige album een soort ambient drone met lichte psychedelische effecten, dan verschoof de sound met deze uitgave een meer kosmische richting uit. En dit klinkt zelfs erg toegankelijk naar Zoharum maatstaven. We moeten zelfs herhaaldelijk aan Vangelis en Jean-Michel Jarre denken, bij de opener “Mind Variation” en meer nog bij de tweede track, “Mind-Dimension” die klinken als kosmische synthesizerambient of ‘Berlin school’ voor de kenners. Het is dromerige, relaxerende en meditatieve muziek met sequencers en pulserende tonen.

Maar dan verandert het karakter van de synthesizermuziek. Niet ineens heel drastisch, maar toch is een verschuiving van de stemming duidelijk merkbaar. De laatste drie tracks klinken duidelijk minder melodieus, minimalistischer en meer drone gericht dan de eerste twee composities. “Part 3 - Mind Symptoms”, “Part 4 - Mind Isolation” en  “Part 5 - Mind Disorder” klinken ook merkelijk donkerder, kouder en beklemmender dan “Part 1 - Mind Variation” en  “Part 2 - Mind Dimension” en dat past ook helemaal bij de titels, die nu een veel negatievere lading dekken.    

Van gevoelens van inspiratie, energie, creativiteit en kalmte, roteert de geestesgesteldheid naar angst, wanhoop, destructiviteit en isolatie en na deel vijf is de psyche te ver gedreven, tot het psychopathische waarvan geen terugkeer of genezing meer mogelijk is. Op het einde wordt duidelijk dat het aldus was voorbestemd…  

Dit intrigerende album is verkrijgbaar in twee versies: als gelimiteerde editie op cd (300 copies) en in de zeer beperkte oplage van 30 exemplaren op cassette. De cd zit in een prachtig vormgegeven 6-panel digipack en het artwork intrigeert me al even erg als de muziek. Topuitgave van Zoharum!   

https://www.facebook.com/Jarl.main

https://jarl2.bandcamp.com/?fbclid=IwAR11HzkokTcQxeWEfVMsQ-p36mTXq-slwmzCLALWM9xdAHfHkUtXqF6VtV4

https://zoharum.bandcamp.com/album/mind-rotation

Delen op

Tags

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.