Recensie

Grombira: Lunar Dunes

Genre(s)


‘Oriental space rock’ uit Würzburg, Duitsland. Deze psychedelische jamband incorporeert een uitgesproken oosterse sound in zijn muziek met oosterse ritmes, allerlei oosterse instrumenten en keyboards die oosterse melodieën op de luisteraar loslaten. Met hun mix van spacerock en wereldmuziek komen ze zo tot een uitermate trippy en dansbare sound. In het verleden verschenen van Grombira al de albums “Grombira” (2017) en “Desert Warp” (2021).

De vier muzikanten gaan helemaal op in hun concept en maten zich elk een alter ego aan met een passende naam en een halve verkleedpartij op optredens. 

Sommige kwatongen zouden misschien durven spreken van ‘cultural appropriation’ maar uw recensent vindt dat cultuur iets universeels is waar elke wereldburger naar hartelust in mag grasduinen, zolang het maar gebracht wordt met liefde en respect. Grombira brengt trouwens een boodschap van diversiteit, creativiteit, vrede, liefde en humor en zegt terug te willen gaan naar ‘de wieg van onze beschaving’.

Grombira bestaat aldus uit Ahmed la Fünk (Achim Schmidt) op bass, Fredh al Fezer (Manfred Feser-Lampe) op drums en percussie (kalebassen, shakers, tamboerijn etc.), Habib L1 (Andreas Leins), op keyboards, synths en effect pads en de wonderbaarlijke multi-instrumentalist sheyk rAleph (Ralph Nebl) op sitar, saz, oud, gimbri, zurna, ney, qarqaba, tablas, conga’s, darbouka, riq, wahwah tubes, flexaton,vibra slap, chimes, singing bowls, gong, kalimba, vocals en samples. De opnames voor dit nieuwe (derde) album van Grombira deden Sheyk rAleph tot in Marokko belanden.

“Lunar Dunes” werd opgenomen in de periode 2019-2021. Vijf tracks staan er op het album (48 minuten speelduur). Het nummer “Mad Mullahs” staat niet op de vinyl uitgave maar is een extra track op de cd en digitaal. Wie de LP koopt, krijgt de digitale versie er trouwens gratis bij.

De openingstrack “Saraswati Supercluster” is instrumentaal en is met zijn dik kwartier de langste track met hypnotiserende ritmes en trippy melodieën.

De tweede track “Civilization One” is mijn absolute favoriet. Het is ook de enige ‘vocale’ track. Het nummer bevat een vocoder stemmetje dat tientallen keren ‘civilization’ of ‘civilization number one’ zegt. Er zit ook gesamplede oosterse vrouwenzang  in en tegen het einde toe wordt het echt hilarisch als een gesamplede stem een relaas afsteekt over de transformatie van banaan tot mens. Een banaan die mens wordt, ze moeten hier echt wel in een zware trip zitten…

De drie overige tracks, “Dune Tune”, “Mad Mullahs” en “Moonface Kumneitodis” zijn weer instrumentaal en duren elk 6 à 8 minuten. De laatste track,  “Moonface Kumneitodis” is de meest groovy en hypnotiserende track met ook een soort oosterse fluit en het is mijn tweede favoriete track samen met “Civilization One”.

Grombira maakten met “Lunar Dunes” een zalig trippy album voor de liefhebbers van spacerock, psychedelische rock en krautrock in een mix met oosterse etnische klanken.

https://www.facebook.com/Grombira

https://grombira.bandcamp.com
Delen op

Tags

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.