Recensie

Girls Under Glass: Backdraft

  • Besproken op

    07 mei 2023
  • Label

  • Release datum

    02 juni 2023
  • Beoordeling

    7.5/10

Genre(s)


1986. Dat was het jaar waarin deze Girls Under Glass het levenslicht zagen, een eeuwigheid geleden dus naar rocktermen. Maar anno 2023 zijn de heren uit Hamburg, die ooit als gothic rock band begonnen maar als snel elektronica gingen integreren in het geluid, er nog altijd of moet ik zeggen opnieuw. In 2005 verscheen het ons laatst bekende full length album van de heren “Zyklus” (Dependent) en nu is er deze “Backdraft” een album dat de naam van Girls Under Glass terug op de kaart moet zetten, bij de hoofdgerechten nota bene.

“Backdraft” surft verder op de gekende combinatie van electro en rock met een gothic feel, het leverde in het verleden aardig wat hitjes op voor deze band dus waarom nu niet?  Hoewel dansbaarheid en elektronica dus altijd een topic is geweest in het geluid van Girls Under Glass wordt dit op deze “Backdraft” nog een keertje extra aangedikt. “Tanz Im Neonlicht” lijkt gesneden koek voor de clubs, ook de intro of prelude zoals het hier heet “Backdraft” is een stuk, eerder donkere electro terwijl “Heart On Fire” een zeer sfeervol en intens elektronische sluitstuk is dat mij doet denken aan “Somekind Of Stranger” van, ja juist, het orkestje dat The Sisters Of Mercy heet.

De symbiose tussen gitaar en electro, referend naar de oude stijl van de groep is prominent aanwezig op nummers als “Everything Will Die”, “Endless Night”  of de als singel uitgespeelde song “We Feel Allright”(zie clip).  Sterke melodieën verpakken zich hier in 10, exclusief de eerder vermelde prelude, straffe en dansbare songs met een zekere commerciële feel. Het kan niet anders of dit album zal zeer gesmaakt worden in de clubs.

“Backdraft” toont Girls Under Glass anno 2023 nog altijd als één van de meest betrouwbare en inspirerende Duitse alternatieve acts, een band die ondanks zijn ver gevorderde leeftijd, zeer eigentijds weet te klinken en niet vastgeroest vasthoudt aan één stijl. Een meer potente versie van Blutengel? Een pop versie van Oomph? Een rockende VNV Nation? Ik denk vooral Girls Under Glass anno 2023!

Grils Under Glass

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.