Recensie

Funker Vogt: Final Construct

Genre(s)


Een aantal feiten. Funker Vogt, geformeerd in Hamelen in 1995, is één van de langste overlevers in de Duitse electroscene. Funker Vogt heeft een eigen muzikale taal van hamerende 'beats' en doortastende, poppy melodieën. Funker Vogt is geen dark electro maar ook geen futurepop en spreekt met andere woorden een eigen muzikale taal. In de wereld van Funker Vogt is het altijd (een beetje) oorlog. Deze “Final Construct” is het 16de, jawel zestiende, studioalbum van deze Duitse formatie rond Gerrit Thomas en het eerste met de nieuwe zanger Bastian Pollak. En tenslotte, ik kan nog wel even doorgaan zo u wil, Funker Vogt klinkt anno 2024 nog altijd als Funker Vogt.  

Deze nieuwe worp presenteert zich digitaal, maar evenzeer in een gelimiteerde dubbel cd (goed voor 19 nummers en 80 minuten electro geweld), op cassette met het exclusieve nummer “Todeskommando” maar evenzeer op gelimiteerd gekleurd vinyl, goed voor 10 nummers die het eigenlijke album “Final Construct” maken.  Als u regelmatig grasduint in onze fantastische website dan maakte u reeds kennis met de vooraf singels, “Death Seed”, “Blessed Or Cursed” en “The Signaller”. Op de cd versie die ik hier vast heb, krijgt u de nummers in een albumversie maar evenzeer in remix vormen op het bonusschijfje, er is zelfs een disco mix van “Blessed Or Cursed” al hoort u ‘disco’ hier wel met een stevig pak zout te nemen. Ik presenteer u onderstaand graag nog een keer de clips daar die de toon zetten voor het nieuwe wapenfeit van Funker Vogt.

Macho electro die ook af en toe eens mag bloeden, heldendaden maar dan wel van helden met een klein hartje. Oorlogje spelen is dan wel voor stoere jongens én meisjes maar als het spel werkelijkheid wordt, krijg je toch ineens een ander verhaal. De heroïek is van alle culturen en alle tijden maar daarom niet zonder lijden of pijn. En dan is er natuurlijk nog ieders persoonlijke, innerlijke oorlog. Kapitein Haddock zou ongetwijfeld ‘1000 bommen en granaten schreeuwen’ bij het horen van deze “Final Construct’ die storm op zee voorspelt, met “Sternenstaub” gaat het zelfs een beetje de cyber electro toer op, terwijl andere nummers als “Zinnsoldat” en “Dethroned Kingdom” met een beetje verbeelding Rammstein zonder gitaren zouden kunnen zijn.

Sommigen menen ook nog altijd een ebm raamwerk in het geluid van Funker Vogt te herkennen, ik schuif dan graag “In Gleichschritt” als exemplarisch naar voor. Het moge nu al duidelijk zijn dat deze “Final Construct” niet meteen iets toevoegt aan het geluid van dit electro commando en derhalve ook de fans niet zal teleurstellen, integendeel, die dansen zich al in het zweet bij het lezen van mijn lyrisch uitgewerkte review ;-)  

Bij de cd versie krijgt u ook nog een bonusschijf, met nog een keer 9 nummers waarvan een aantal exclusieve zoals “Life Of Agony”, “Pommerland”, “Die Linien Los” of “Im Auge Des Orkans”. Muzikaal sluiten ze perfect aan bij het eigenlijke album zonder als ‘overschotjes’ te klinken vooral “Pommerland” of “Die Linien Los” zouden wel eens splinterbommen op de dansvloer kunnen worden. “Tiefer” is een valse trage en “Im Auge Des Orkans” klinkt met zijn militaristisch tromgeroffel als de voorbode voor de aankomende apocalyps, al mag het in het oog van de storm dan rustig zijn, de dreiging is er altijd en overal.  Zo, “Final Construct” is electro met ballen, maar evenzeer met melodie en vooral in een o zo kenmerkende Funker Vogt stijl en dat nu al 16 albums lang. Ik had niet anders verwacht, u? 

Funker Vogt (facebook)

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.