Recensie

Donderdag: Donderdag

Genre(s)


Uit Nederland bereikt ons het debuutalbum van Donderdag. Zelf noemen ze het bij Donderdag weird folk en industrial light en zelf zouden we dit niet treffender kunnen omschrijven.

Donderdag zijn Hans de Wolf (muziek, additional lyrics/vocals, cover art) en Miklós Hoffer (main vocals, lyrics). Het cd’tje is de eerste release bij Moddervis Records, wat naar ik vermoed hun eigen-beheer-label is.  

Acht tracks staan er op (33 minuten speelduur) en alles is in het Nederlands. Fijn is dat er een verzorgd bookletje bij de cd zit met alle lyrics.

Zo klinkt de openingstrack “De Brug” als een soort ambient-industrial, het doet eigenlijk wel een beetje denken aan hedendaagse Einstürzende Neubauten, maar dan in het Nederlands. Poëtisch spoken word over experimentele klanken. Andere tracks zijn dan weer meer folky van aard. Een song als “Blauwe Jaap” zit er een beetje tussenin en heeft zelfs iets ritual met etnisch getinte percussie. “Apocrief” gaat daarna een beetje op hetzelfde elan verder. We horen hier ook een blaasinstrument (hobo?).

Ook vocaal krijgen we veel variatie te horen: spoken word, dan weer een soort spreekzang of echte zang of een combinatie van deze vocale stijlen binnen hetzelfde nummer.

De tweede track, “Het Doolhof”, klinkt als een soort drone folk en weird folk met zang en accordeon en een mooie symbolische tekst over vervreemding. Ook “In Velerlei Verschijning” klinkt als een soort dronefolk met accordeon.

Bij de experimentele klanken en mystiek mythologische tekst van “Strepen” moet ik zelfs wat denken aan “Nacht En Ontij” van Boudewijn de Groot, een soort experimenteel muzikaal hoorspel uit 1968, al klonk dat meer psychedelisch en als iets typisch uit de hippietijd, terwijl we Donderdag meer met new wave associëren.

Persoonlijk heb ik een voorkeur voor de meer folky en melodieuze tracks met als allermooiste song de prachtige afsluiter “De Vuurtoren”, waar ik maar niet genoeg van kan krijgen. Een song met een betoverende melodie, prachtig, hypnotisch, akoestisch gitaarspel en een al even prachtige tekst (zie hieronder).   

New wave in het Nederlands. Ik was er altijd al fan van. Mijn favorieten in de jaren 80 waren De Brassers (“En Toen Was Er Niets Meer”) en Aroma di Amore. Maar ook in het heden ontstaan er bands die deze kleine maar fijne traditie in ere houden. De Delvers (België) en Zwarte Poëzie (Nederland) hebben er met Donderdag interessante collega’s bij.

https://donderdag.bandcamp.com/album/donderdag

 

De Vuurtoren

Daarginder brandt nog licht

Ja, in het verre verre zicht

De wereld, zij is bedolven

Onder tapijt van blauwe golven

 

De man daar hoog in de toren

Is alleen en lijkt soms verloren

De man daar hoog in de toren

Is alleen en lijkt soms verloren

 

Maar alsmaar gaat het verder

en de hemel die is zijn herder

Ook in de hele donkere dagen

Gaat hij door, zal niet ... versagen

 

Schippers van heinde en verre

Zien de toren en zien de sterren

Schippers van heinde en verre

Zien de toren - zien de sterren

 

Van heinde en van verre

De toren en de sterren

Van heinde en van verre

De toren en de sterren

Van heinde en van verre

Delen op

Tags

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.