Recensie

Dirtpill: Oil Tank Blues

Genre(s)


Deze release (allesbehalve blues, dat kan ik alvast vertellen) zat in een pakket dat ons vanuit Moskou werd toegestuurd door het No Name/Addicted label. In het pakket zaten naast nagelnieuwe ook een aantal oudere releases, uitgekomen op bevriende maar terziele gegane labels, waarvan onze Moskovieten vonden dat ze nog een nieuw promorondje verdienden. En zo kwam deze release, oorspronkelijk uit 2011 op het Bad Road Cogito Ergo Sum label (eveneens uit Moskou), alsnog op onze redactietafel terecht. Tussen haakjes, het label verzet zich onomwonden tegen de oorlog en herbergt naast Russische ook Oekraïense bands (en een paar Scandinavische).

Het eerste wat opvalt bij het draaien van dit mini-album zijn de zanger die krijst en gilt als een speenvarken dat geslacht wordt (het past perfect bij het prentje op de hoes) en de loodzware gitaren. De band speelt een soort vuile mix van sludge, hardcorepunk en noiserock. ‘Siperian filthrock’ noemen ze het zelf op hun bandcamp pagina.

Dirtpill zijn een trio bestaande uit Andy (drums, gitaren), Jugr (gitaren, bass) en JSB (voice, noise). ‘Thanks the ancient Siberian Gods and the bloody Soviet machine!’ staat er als ‘welgemeend’ dankuwel op de achterkant van het digipack gedrukt.

Dirtpill werd opgericht in 2008 te Krasnoyarsk en dat is inderdaad in Siberië (Oost-Siberie meerbepaald en het is zelfs de derde grootste stad van Siberië, een universiteitsstad met ongeveer 1 miljoen inwoners, de plaats werd in 1628 gesticht als fort en ontwikkelde zich onder de tsaren en onder Stalin als industriestad, maar ook als verbanningsoord). “Oil Tank Blues” is het enige album van Dirtpill maar de band maakte ook nog een paar split releases met bevriende bands en één daarvan, een split met Fire To Fields, een sludge-metal combo uit Novosibirsk, zat ook in ons pakketje.

“Oil Tank Blues” bevat 13 tracks en heeft amper 28 minuten speelduur. Gemiddeld twee minuten per track dus met als langste de slottrack “Johnny Reverb” en met 5 tracks die de 2-minutengrens niet halen. De tracks dragen leuke titels als “Newshit” en “Springtime Nosebleed”.

Luister maar eens naar de indrukwekkende opener “Mites Doctrine” met Amerikaanse stemsamples en gewild vals achtergrondgezang tussen de loodzware riffs en het ziekelijk gekrijs door. De tweede track “Ninorota” is zo mogelijk nog indrukwekkender. We zouden het arme varkentje zo uit zijn lijden willen gaan verlossen. Mijn favoriete track is “Mine Near Heart”, tevens ook de snelste en kortste van amper een minuut en 15 seconden. Een van de ziekste tracks is misschien wel "Parambulator" maar ze zijn echt wel aan mekaar gewaagd.

De voorlaatste track “Wallows In Aether” is de meest trage en logge track, een soort voortdenderend noiserockmonster dat alles vernietigt dat het op zijn weg tegenkomt. Slottrack “Johnny Reverb” is een cover van de uit Sint-Petersburg afkomstige surfrock en surfpunkband Messer Chups (erg bekend en ik zag ze al twee keer live in Antwerpen).

Voor de fans van meedogenloze sludgemetal, hardcorepunk en noiserock!

https://dirtpill.bandcamp.com

https://www.facebook.com/Dirtpill

https://vk.com/dirtpill

Delen op

Tags

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.