Recensie

DIAF: Gloria (vinyl)

Genre(s)


DIAF boorde zich in 2020 met het debuut “Weida” recht in het bloedend hart van de goth en dark wave scene. De reden, een eerder opvallende, donkere muziek waarbij een soortement dark folk overladen wordt met gotisch bombast en dansbare ritmes. Met “Gloria” werd eind april vorig jaar een digitaal vervolg gepresenteerd dat sedert een paar maanden ook op 333 exemplaren gelimiteerd rood vinyl ter beschikking is en derhalve is een passage op deze website een must.

Muzikaal wijzigt DIAF, overigens het soloproject van Niko Biberger (ook onder die naam solo actief) die af en toe wat gasten rond zich verzamelt, niets substantieel aan de succesformule. Op deze “Gloria” zijn de gasten Death In Rome (“Scwefl”) en Adam Usi (“Aung”). Deze "Aung" werd trouwens ook al als eerste clip gepresenteerd bij deze "Gloria" en kent zelfs een lichte poppy feel. Een zelfde 'feel' hangt over het titelnummer “Gloria”, zoiets als een gotische versie van Falco’s “Jeanny”, terwijl het gebalde en krachtige nummer “Bluadhund”, dat opent met hemelse gothic gitaren,  ondertussen wellicht al het meeste airplay kreeg en niet misstaat op donkere dansvloeren.

En ander kenmerk van deze DIAF zijn zonder meer de ietwat geforceerde en getormenteerde zanglijnen, tenminste zo klinken ze, luister maar eens naar “Messn” , dat donker en strak maar in alle eenvoud woede en wanhoop omzet in een soort strijdlied voor verloren zielen. De opener “Schwefl”, samen met Death In Rome, is een folk puist die openbarst in een mooie dark wave song en dan is er ook nog “Templ” waarin de gitaren uitzonderlijk veel ruimte krijgen naar DIAF maatstaven.

Slechts 8 nummers, het betreft dan ook een vinyl,  die gothic nachtmerries op een zeer eigen, zeg maar eigenzinnige manier in DIAF taal vertalen. Bombastisch, donker met invloeden uit dark folk en dark pop en de danstaal van de betere electro formaties uit de jaren  90.  “Gloria” is geen mijlpaal, maar wel een opmerkelijk en gewoon goed album dat een eervol vervolg biedt op  het  succesvol debuut “Weida”, en hoewel trouw aan zijn eigen stijl ook voorzichtig de mogelijkheden van andere genres aftast. Dit jaar bracht DIAF digitaal trouwens al een nieuwe singel uit, “Kini” welke u niet op dit album vindt maar via Google zeker kunt scoren.

DIAF (facebook)

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.