Recensie

Consolidated: Pias40-reeks (vinyl)

  • Besproken op

    12 november 2023
  • Label

  • Release datum

    22 september 2023
  • Beoordeling

    7.5/10

Genre(s)


Consolidated is een groep met een verhaal en misschien niet meteen een groep die je hier ter review bij Dark Entries verwacht.  Toen aan de vooravond van de jaren 90 de Duitse golf ons hier nog niet had bereikt waren de alternatieve clubs op zoek naar een nieuw geluid. De new wave leek onder geweld van de new beat, techno en dance een stille dood gestorven of was op zijn minst palliatief en zo kwam deze Consolidated ook in mijn favoriete club van toen (Twieoo in Gent) op de dansvloer piepen.

“You Suck”, uit het album “Play More Music” kwam via Nettwerk Europe en Play It Again Sam tot bij ons, en de feministische riedel waarin het 'machismo' wel eens de klit van de dame mocht zuigen/likken en haar seksueel plezieren werd een hit, niet in het minst bij de dames. Consolidated mengde de typische Amerikaanse hip hop van de achterbuurten met een industrial sausje en agiteerde tegen de Amerikaanse droom, racisme, dierenleed,  geweld en shoot outs (ja toen waren die er al), nationalisme, milieuvervuiling, het groot kapitaal,  het patriarchaat en ga zo maar door.

Het leverde Adam Sherburne die Consolidated in 1988 oprichtte de naam van enfant terrible op. Temeer hij album na album zijn kritiek bleef spuwen, rochels in het gelaat van het kleinburgerlijke en godvrezende Amerika, al sloeg de muziek, een eclectische brei van hip hop, industrial en dance, ook hier bij ons in Europa in. Voor de [PIAS]40 reeks puurde men bij PIAS uit twee albums, het al eerder genoemde “Play More Music” (1992) waaruit “You suck “, “Tool And Die (album mix)” en “Guerrillas In The Mist” werd weerhouden. En het een jaar eerder verschenen “Friendly Fascism” (waarbij een wapperende Amerikaanse vlag de hoes siert en de s is vervangen door een dollar teken) waarvan “Unity Of Oppression”, “Friendly Fascism” en “Brutal Equation” de eer krijgen.  

De politieke agitatie was in oorpsrong de industrial scene niet vreemd, Consolidated maakte er als één van de eersten een uitstapje naar de dance en de hip hop scene van, met de nodige ironie en nooit met een blad voor de mond. Vandaar dat ze in menig naslagwerk over industrial muziek ook vaak een vermelding krijgen en niet ten onrechte. Een buitenbeentje, maar dan wel eentje waar ik nog graag eens naar luister en dat kan nu weer dankzij de [PIAS]40 reeks. Consolidated is trouwens nog altijd actief, activisme stopt nooit en zeker niet vandaag gezien de malaise in de wereld.

Tekstfragment uit "Friendly Fascism" (c) Consolidated

Look at the new face of power in America.
This is your future. You can never leave.
Who said tyranny can’t be fun?
Friendly fascism having so much fun.
What else do you need?

You’ll learn to like what you must do.
If you resist you are suppressed.
You are told who to fight and when
By Trump* the Nazi fascist friend.

Alienating technology wipes out our sense of community.
Millions will die just as before.
We disconnect and start the war.

We make life a commodity.
We turn animals into machines.

Kinder and gentler slaughter house.

Big business and government
Distract us with entertainment.
They manufacture our consent
While we destroy the environment.

*in de originele tekst was dit Bush

Consolidated (facebook)

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.