Recensie

Bvdub & Netherworld: Equilibrium

Genre(s)


Eerst een beetje educatie. Bvdub is de Amerikaan Brock Von Wey die aanvankelijk furore maakte in de rave en deep house scene vooraleer, na een jarenlange retraite in China, zich toe te leggen op soundscapes en ambient. Netherworld (niet te verwarren met Neitherworld) is sinds jaar en dag, de eerste albumrelease verscheen in 2004, het project van de Italiaan Alessandro Tedeschi tevens eigenaar van het Glacial Movements label. Ook hij grossiert in geluidscollages en bevreemdende ambient landschappen. Samen met Bvdub vormt hij tegenwoordig de spil van het Glacial Movements label en vanuit een jarenlange vriendschap ontstond de idee om samen iets te gaan doen, dat werd deze “Equilibrium”.

Een album dat ‘balans’ centraal stelt en slecht  4 nummers, die elk tussen de 19 en 20 minuten aanschurken, kent. Kil en ijl zoals een drijvende ijsberg, maar evenzeer mysterieus en aantrekkelijk, gevaarlijk en krachtig. Waar “No Trees For Miles”, de opener van het album, een schijnbare spanning en onwetendheid in zich verbergt, klinkt het eindschot (al is het dan niet kort maar krachtig eerder lang en machtig) als een zweem schoonheid en zonnestralen alsof het evenwicht tussen kracht en fragiliteit werd gevonden, tussen verwondering en angst. Immers, afhankelijk van hoe je naar een ijsberg kijkt, hoe anders de indrukken en impressies zijn.

“Ice On Fire” kabbelt dan ook eerder gemoedelijk verder op kalme, rustgevende golven waarbij de aanvankelijke kilte vervangen lijkt door warmte, zonder dat het ijs daartoe hoeft te smelten. Daartussen zitten nog “Darkness From The Sun” en “Seas Of Stones And Sand”, twee lange tracks die langzaam ontwaken en waartoe de solitude en ingehouden spanning langzaam maar zeker worden platgestreken met dromerige en atmosferische synths sporadisch ingezette arrangementen en samples. Kabbelend water en walvisgetoeter bijvoorbeeld. De onmetelijke stilte, die zowel rustgevend als dreigend kan zijn. Een geluidscollage en ambient album van twee doorwinterde heerschappen die op deze “Equilibrium” effectief het evenwicht lijken te hebben gevonden.

 

Bvdub (facebook)

Netherworld (pagina op Glacial Movements)

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.