Recensie

Buzz Kull: Fascination

Genre(s)


We kregen al ruime tijd geleden lucht van dit Australische solo project van Marc Dwyer, eigenlijk al van 2018 toen het nummer “Avoiding The Light” mij de oren deed spitsen. Een nummer afkomstig uit het dat jaar verschenen album “New Kind Of Cross”  (Avant!) dat meteen als een Dark Entries tip op de oude site werd bejubeld. Eind 2022 verscheen, eindelijk, bij datzelfde Italiaanse label het nieuwe album “Fascination” dat bij onze oosterburen insloeg als een bommetje. Ik zag Buzz Kull voor de eerste keer live op het Wave Gotik Treffen deze lente en nu kan ik eindelijk de meest recente worp “Fascination” (doet het ook aan het jaren 80 fenomeen The Human League denken?) door de huiskamer jagen.

Licht prikkelende, dansbare dark wave met een pop aura en een minimal benadering maar wel doeltreffend. Een minder uitgesponnen versie van Sydney Valette met de ruggengraat van acts als Geometric Vision en Twin Tribes maar dan zonder de voorzichtige gitaren. Een beetje minder post punk dan het voorgaande album wel. Een geluid dat u en mij niet onbekend is maar Buzz Kull weet het aardig en overtuigend te brengen.

“Last In The  Club” is een nummer waarvan je al bij een eerste luisterbeurt weet, ja dit is het, een hitje in spe (en dat werd het ondertussen ook) dat elke dj die op zwarte feestjes draait meteen op zijn speellijst of tussen zijn spotify favorieten zet want zo gaat dat tegenwoordig. Het titelnummer doet met zijn droge hamerende beat en pop kroonkurkrandje zeer sterk jaren 80 aan, in die zin dat de kreet “Fascination” herinnert aan die jaren ‘80 hit, inderdaad één al verbazing of fascinatie zo u wil.

Maar er is meer, niet alleen een 'buzz' dus maar nummers als “Rise From Your Grave”, “Dead Inside” of “Dancing With Machines”  hebben een droge flair en werken zo aanstekelijk dat zelfs een ebm fan wellicht pirouettes gaat maken in zijn anders zo plompe boots.  Ik ben gecharmeerd al had ik deze “Fascination” al veel langer in huis moeten hebben, maar goed, ook voor u geldt beter laat dan nooit!  Voer voor fans van Minuit Machine, Boy Harsher tot ACTORS dan weet u dat dit gewoon niet slecht kan zijn. Verkrijgbaar op gelimiteerd vinyl,  op cd en uiteraard ook digitaal of moet ik zeggen nog altijd verkrijgbaar want dit was in een wereld met smaak al lang uitverkocht.

Buzz Kull (facebook)

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.