Recensie

Burning Gates: Dying Season

Genre(s)


Moet er nog gothic rock zijn? Weerom een groep met een verhaal. Deze Burning Gates doet misschien een schemerlampje branden bij de die hards  en inderdaad deze Italianen zagen het levenslicht reeds in 1995 en bleven in leven tot 2001. Ze leverden in deze eerste levensfase drie albums af, “Risvegli” (1996), “Aurora Borealis” (1999) en “Wounds” (2001). Ik herinner me nog het hitje “Il Regno Del Vento” dat toen sterk door death rock leek geïnspireerd, doch de groep zou zich ontwikkelen tot een authentiek gothic rock gezelschap en dat valt ook aan deze ‘Dying Season’, inderdaad een nieuw album, te horen.

Het zit zo: in 2015 en 2016 reformeerde Burning Gates voor een aantal reünieoptredens en een oude vos verliest dan misschien wel zijn haren maar niet zijn streken. Prompt werden plannen gesmeed om opnieuw muziek op te nemen en het Zwitserse Swiss Dark Nights label was er als de kippen bij, niet om het ei zelf te leggen, maar om deze gothic rockers in hun stal op te nemen. Zo volgden er bij dit label reeds een aantal releases (live en ouder werk) maar op de ep “New Moon” (2021) na bleef het tot heden wachten op een volwaardig nieuw album.  

Met deze “Dying Season” is het er nu. Gothic rock,  zoals het klonk in de jaren 80, 90, 2000, 2010, 2020,... en zoals het wellicht altijd zal blijven klinken. Een beetje zompig rockend, met vervaarlijk wiekende bassen en met de roep van de Vliegende Hollander als de sehnsucht van een  poëet met een writers block. Je kunt het donker en duister vinden en dieptreurig maar ik word er steevast vrolijk van. Soms stevig rockend zoals op “Before The Rain (Changing Of The Sky) en in het titelnummer, dan weer log headbangend in slow motion op “Days Like These” en heerlijk verhalend in de triptiek “Torment Part I - Deepest Signs”, “Torment Part II  - Spiritual Decay” en “Torment III - Revelations”. Dit album is goed voor 13 nummers, waarbij ik ook nog graag even “Awakening (MMXXII)” en “Thoughts Of Fire” vermeld als voer voor de gothic rock liefhebber. Welkom terug “Burning Gates’, de nieuwe worp wordt alvast gesmaakt.

Burning Gates (facebook)

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.