Recensie

Behind Closed Doors: Caged In Helices

  • Besproken op

    14 augustus 2023
  • Beoordeling

    7.5/10

Genre(s)


Instrumentale progmetal en post-metal. Harde gitaren in combinatie met (sporadische) synthesizers en een trio strijkers (viool, altviool en cello) die aan de composities zelfs een (neo)klassieke toets meegeven. Aldus laat deze band een sound horen die varieert van delicaat en teder tot loodzwaar en knalhard en met zowel kamermuziek als metal binnen dezelfde composities.

Behind Closed Doors zijn een trio bestaande uit een Nederlander (Yuma Van Eekelen, drums; onder meer ex-Pestilence), een Duitser (Christoph Teuschel, gitaren) en een Zweed (Fred Jacobsson, bass en synths).

“Caged In Helices” (7 tracks, 48 minuten) is hun debuutalbum op cd. In 2018 was er al wel het digitale album “Metanoia”. Zeven instrumentale tracks staan erop en die variëren in lengte van amper twee tot bijna elf minuten voor “Black Pyramid”.

Het probleem (nou ja) bij dit soort van instrumentale muziek is dat het soms wat te veel eenheidsworst wordt en de composities al te zeer inwisselbaar. Gelukkig is dit hier niet het geval. Toch zeker niet na een paar luisterbeurten.  

Openingstrack “The Anti Will” (8 minuten) begint erg rustig als een intieme soort kamermuziek, vooraleer na anderhalve minuut de metalgitaren invallen… De meeste nummers bevatten heel wat breaks, tempowisselingen en afwisseling tussen harde metal en rustige, ingetogen (neo)klassieke stukken. Ook progmetal stukken waarin de gitaren en strijkers druk met elkaar wedijveren duiken regelmatig op.  

De tweede track “Kaleidoscope Antlers” begint dan weer met een gierende metalgitaar begeleid door bonkende drums, waarna de strijkers invallen. Ook hier zitten er weer rustige progrock stukken in voor alweer de hel losbarst met gierende metal gitaarescapades al of niet begeleid door de strijkers.

Mijn favoriete track heet “Per Aspera Ad Astra – But Why And For What” en die onderscheidt zich van de rest door een sfeervol en meeslepend repetitief stuk.

“The Essence Of Doubt” is mijn tweede lieveling. Hier zit een merkwaardig soort distortion in de compositie die het een zweem van noiserock of industrial metal meegeeft.

Het korte slechts twee minuten durende “Ubiquitous” is het rustpunt van het album. Eigenlijk fungeert het eerder als intro voor de knappe, dynamische zes minuten durende slotsong “In All But Name” die het album energiek afsluit. Behind Closed Doors maakten met “Caged In Helices” een interessant album voor progmetal en postmetal liefhebbers.

https://behindcloseddoors-band.com

https://www.facebook.com/behindcloseddoors.band.official

https://behind-closed-doors.bandcamp.com

Delen op

Tags

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.