Recensie

Absurd Minds: Gravitas

Genre(s)


In 2000 verscheen bij Scanner, het electro onderdeel van de Dark Dimensions labelgroep zeg maar,  het formele albumdebuut “Deception”, anno 2023 is er nu bij datzelfde label “Gravitas”  het 8ste volwaardige album voor deze Absurd Minds (de groep werd geformeerd in 1995) die, hoewel nooit echt populair, in hun thuisland nog altijd een trouwe fanbasis hebben.  Logisch, want deze band kan als geen andere donkere en warme electro en pop parels maken die soms refereren naar de grootheid in het genre die Project Pitchfork heet.

Met de jaren is het in zijn totaliteit misschien allemaal iets meer poppy geworden maar dat verhindert niet dat ik al meteen van bij een eerste luisterbeurt gecharmeerd ben door de mooie composities van deze groep, die met zinnige teksten aan de songs ook nog een meerwaarde weten mee te geven. Het titelnummer kent u misschien al want al enige tijd als clip beschikbaar en is zeer typerend voor het geluid van Absurd Minds.

Verder luistert u beter ook maar eens naar “Atma”, “The Moral Men”, “Restraint”, “Long Before” of  “Silicon Dreams”.  Als er een verwijt is dat je deze Absurd Minds kunt maken is dat het allemaal, zelfs over de albums heen, een beetje inwisselbaar is, maar anderzijds heeft de groep wel een kenmerkende stijl. Een stijl waar je van houdt of net niet.  Popmuziek, waarin dark wave, dark electro, future pop en electro pop samen de mooiste melodieën schrijven.

Ook deze “Gravitas” is niet meer maar vooral ook niet minder dan dat. Om één en ander te illustreren wuift “Gravitas” ons uit met het wondermooie en dromerige “Built On Sand”, met een VNV knipoog, maar dan minder modern en net meer geworteld in het dark techno geluid van weleer (voor de jong lezers, dark techno was aanvankelijk - aan het begin van de jaren 90 -  het label waaronder groepen als Project Pitchfork of In Strict  Confidence werden geparkeerd).  Licht verteerbaar deze “Gravitas” (ondanks de thema’s), maar ook zeer genietbaar, het lijkt een beetje een contradictie maar als je daar jouw volk mee bereikt, wel dan mag het wat mij betreft.

Absurd Minds

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.