Recensie

2nd Face: utOpium

  • Besproken op

    07 juni 2023
  • Label

  • Release datum

    12 mei 2023
  • Beoordeling

    8/10

Genre(s)


Met “utOpium” is het soloproject rond de Duitser Vincent Uhlig aan zijn tweede album toe. Een album dat zich ontpopt tot een donkere en prikkelende dark electro trip maar evenzeer  tot een elektronische en post industriële dystopische nachtmerrie. De Canadese school is nooit ver weg, je weet wel, een meerlaagse synth sound over een soms penetrante en dan weer hortende en stotende ritmesectie met bezwerende tot dreigende vocalen.

Maar ook de Belgische donkere electro generatie van The Klinik en Vomito Negro lijkt een inspiratiebron voor de uitspattingen van deze  2nd Face. Dark electro van de eerste generatie zeg maar, aangescherpt met industrial klanken van een door gegroest machienepark dat kraakt, schuurt en piept en langzaam maar zeker wordt vervangen door de dystopische roes van een virtuele en splijtende realiteit. De  post moderniteit. Neen, geen nieuw geluid, maar een geluid dat anno 2023 wel nog brandend actueel is gezien sommigen zich nog durven vast te houden aan de giftige wasem en  zware verstikkende rook van  een vooreeuwse industriële revolutie.

Om maar te zeggen, revolutionair is dit geluid niet maar het is wel het electro geluid dat op vandaag het sterkst aanleunt bij de originele dark electro sound van een paar decennia terug. “utOpium” verdoofd maar dan wel op een intelligente manier, soms tegendraads en met voldoende weerhaakjes om je toch wakker te houden. In het instrumentale “eather” lijkt de hemel als het ware op je kop te vallen. Ijl en verstikkend tegelijkertijd, zoals de smog die ons omgeeft, soms onzichtbaar dan weer als een dichte mist.

Skinny Puppy, in de oudere gedaante, is nooit veraf op nummers als “ 1 Of The Others”, “UnderneathThe Silence” of “Formula Extinction”.  Of hoe de mensheid in de waan van de dag in gekooide vrijheid zich langzaam als een angsthaas voor een lichtbak te pletter loopt. Melodie is er af en toe ook, alsof op een zeldzaam moment de muziek je ook even vrolijk laat worden, je een danspasje kunt zetten in de aanvaarding van het onvermijdbare lot. “life(I)over” (zie clip) of “Vox Irea”?  Dansen zul je of is het eerder angstzweet.

Eindigen doen we met “Faith”, een vrolijke noot, boerenbedrog of gewoon een vals utopia?  2nd Face is live aanwezig op een nieuwe editie van het BIM festival dat dit jaar op 1 en 2 december plaastvindt in zaal De Casino te Sint-Niklaas. Alvast met stip te noteren in jouw agenda want er is nog schoon volk aangekondigd. Klik hier alvast voor de link!

2nd Face (facebook)

Delen op

Tags

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.