Nieuws

R.I.P. Vangelis (1943-2022)

Door Henk Vereecken

20 mei 2022

We zijn nog niet bekomen van de dood van Klaus Schulze en daar legt een andere grondlegger van de synthesizermuziek het loodje.

De Griek Evángelos Odysséas Papathanassíou (Vangelis) werd geboren op 29 maart 1943.

Vangelis was een autodidact die amper noten kon lezen. In zijn twintiger jaren raakte hij al enorm bekend met zijn band Aphrodite’s Child (met ook zanger-gitarist Demis Roussos) waarmee hij als toetsenist melancholische progrock maakte. Het Griekse volk zuchtte sinds de rechtse staatsgreep van 1967 onder de tirannie van een dictatoriaal bewind en de band verkaste naar Londen en Parijs. De band bracht drie albums uit: “End Of The World” (1968), “It's Five O'Clock” (1969) en het experimentele en ook in alternatievere kringen hoog gewaardeerde en ietwat controversiële (want volgens sommigen ‘satanische') “666”, waarvan de opnames begonnen in 1970. De eerste twee albums leverden in Europa talrijke hitsingles op en Aphrodite’s Child werd zo een beetje beschouwd als de Griekse evenknie van Procol Harum of The Moody Blues.

Het laatste “666” album, een dubbel LP, was voor een groot deel het geesteskind van Vangelis. De prog werd een stuk zwaarder, experimenteler, psychedelischer en minder poppy dan op de voorganger albums tot ongenoegen van de andere leden en de band viel door interne strubbelingen uit elkaar.

Aphrodite’s Child wordt heden beschouwd als een cult band en vooral hun laatste album werd erg populair in alternatieve kringen. Het is ook een van de eerste conceptalbums. Talrijke Europese heavy metal bands coverden “The Four Horsemen” van het “666” album, onder meer Axxis, Death SS, Griftegård en Rotting Christ. Enigma samplede voluit uit dit album voor het “MCMXC A.D.” album.

Maar toen “666” in 1972 uiteindelijk uitkwam was Aphrodite’s Child dus al uit mekaar gevallen. Demis Roussos werd later bekend als zeemzoeterige popzanger maar Vangelis volgde een veel interessanter en elektronisch muzikaal pad richting synthpop, ambient, Berlin school en filmmuziek. Hij componeerde de filmscores voor onder m.eer “L'Apocalypse Des Animaux” (in 1970 reeds), “Chariots Of Fire” (wat hem in 1982 een Oscar opleverde), “Blade Runner” (1982, leverde hem een Golden Globe op), “1492: Conquest Of Paradise” (1992) en O.liver Stones “Alexander” (2004) en "El Greco" (2007). Maar daarnaast bracht hij ook hoog gewaardeerde synthesizeralbums uit zoals "Albedo 0.39" (1976, met de hit “Pulstar”) en “Spiral” (1977, ook de titelsong van dit album werd een hit).

Vangelis is ook bekend voor zijn samenwerking met Yes-zanger Jon Anderson. Als Jon and Vangelis scoorden ze in 1982 een wereldhit met "I'll Find My Way Home".

Wat Klaus Schulze was voor Duitsland en wat Jean-Michel Jarre is voor Frankrijk, was Vangelis voor Griekenland: de nationale synthesizerheld die ook wereldwijd bekend werd. Vangelis overleed op 17 mei 2022 in een Parijs ‘ hospitaal aan hartfalen. Hij werd 79 jaar.

Foto: Nicolasforwiki

Delen op

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.