Nieuws

Het eindejaarslijstje van Henk Vereecken (Moonchild)

Door Henk Vereecken

24 januari 2023

Altijd een moeilijke bevalling voor mij. Keuzes, keuzes.... 2022 was nochtans weer een vruchtbaar jaar met veel interessante donkere en alternatieve muziekjes. In mijn  Album Top 10 lijstje van 2022 heb ik maar liefst vier bands uit Noorwegen en dan nog allemaal uit de regenachtige havenstad Bergen. Met nog een Zweedse band erbij komt de helft van het lijstje uit Scandinavië en er zit ook een Belgische act bij.

10. Nix & The Nothings: Here Goes Nothing         

Rockende fuzz gitaren en een onweerstaanbaar sixties orgeltje (een farfisa) bepalen de rauwe en stomende sound op het debuutalbum van de soms behoorlijk Cramps-achtige Nix & The Nothings, die het garagerock (‘sixties acid punk’) genre herinterpreteren voor de kinderen van de 21ste eeuw en voor de ‘oudere jongeren’ die nog steeds ‘mee’ zijn. De eerste band uit Bergen, Noorwegen.

9. Major Parkinson: Valesa – Chapter I: Velvet Prison

Wonderlijk eclectische artrock die voor mij een perfecte synthese is van progrock en synthpop. In hun zesde album zitten stukken pianoballad in maar even goed posthardcore en psych/progmetal, dark folk en singer-songwriter en ‘classic rock’. Ook al uit Bergen, Noorwegen.

8. Farflung: Like Drones In Honey

Spacepunk uit Los Angeles met ex-leden van Chrome en Nik Turner’s Space Ritual. Eigen aan Farflung zijn de punk invloeden en de acid freak outs die ze in hun wall of sound van keyboards en gitaren weten te verwerken. Hebben al een 10-tal albums op hun actief.

7. Gert: Alles Is Nog Niet Verloren

Antifa  ecosocialistische ‘kleinpunk’ (een mix van punk en kleinkunst) uit Leuven, gezongen in het Nederlands. Zijn tweede full album.

6. Fooks Nihil: Tranquility

Wat Doors-achtige Sixties West Coast Psychedelica anno 2022 en niet uit Californië maar uit Duitsland (Hessen). Hun tweede album.

5. Bloody Dead & Sexy: Fade To Glitter

Deze Duitse band werd opgericht in 1997 en drukte zijn psychedelische stempel op de grote death rock en batcave revival die begin jaren 2000 vanuit Europa de ganse wereld veroverde en werd een van de grote namen in de moderne death rock. Dit is hun vijfde album.

4. Strange Horizon: Beyond The Strange Horizon

Fantastisch debuutalbum vol occulte stonerdoom, alweer uit het Noorse Bergen.

3. Kryptograf: The Eldorado Spell

Een uitgekiende mix van doom metal, stoner en heavy prog met hoog Black Sabbath gehalte, dat kan je verwachten van Kryptograf uit Noorwegen op hun tweede album. ‘Old school heaviness from Bergen, Norway’. De vierde en laatste band uit deze druilerige stad.

2. The Black Angels: Wilderness Of Mirrors

Donkere psychedelic rock uit Austin, Texas (USA) met een mellotron. Hun zesde album. 

1. Sleepwulf: Sunbeams Curl

Het tweede album van deze geweldige melodieuze stonerdoomband uit Zuid-Zweden (Kristianstad). 

Buiten categorie:

Het cd-r / digitaal album van het jaar 2022:

Donder, Hel & Hagel: Kermis In De Hel

Antifa  ecosocialistische dark wave electro uit Leuven, gezongen in het Nederlands.

EP van het jaar 2022:

The Fuzztones: Encore

De garagerocklegende rond Rudi Protrudi, opgericht te New York in 1980, bracht een EP uit met één eigen song en zeven geweldige psych garage acid rock covers uit de sixties.

Delen op

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.