Nieuws

Alweer leesvoer die u aanbelangt: “Vergaene Glorie”

Door Kurt Ingels

24 april 2023

Regelmatig duwt Dark Entries u wel een keer met de neus op of beter in de boeken. Regelmatig verschijnt er wel ergens een boek dat tot de interessesfeer van de Dark Entries lezer behoort, al zijn de uitgaven meestal in de Engelse taal. Deze uitgave,”Vergeane Glorie - echo’s van een niet zo luisterrijk verleden” is evenwel anders, niet alleen in onze moedertaal maar dit boek brengt het verhaal van twee West-Vlaamse kerels, Kortrijkzanen nota bene, die in de jaren van rebellerende punk en introverte post punk hun volle wasdom bereiken. Het is tevens het eerste boek dat bij de uitgeverij Hunt And Peck Books & Publishing verschijnt, een uitgeverij met de missie om de herinneringen aan de jaren 80 in de omgeving van Kortrijk voor het nageslacht vast te leggen, want de magie van die jaren 80, toen de jeugd nog leefde (sic), komt nooit meer terug. Geïllustreerd  met zeldzaam fotomateriaal uit die schone tijd.  

Of om het met de bio te zeggen; ‘Begin jaren 80 beleeft België een turbulente tijd. Betogingen tegen kernraketten, de zoveelste regering Martens, de Bende van Nijvel, de CCC, het Heizeldrama. Tegen deze achtergrond groeien twee jonge mannen op. Ze zijn voorbestemd om elkaar te ontmoeten. Met hun lokale punkhelden P.I.G.Z. en Definitivos als voorbeeld starten ze het Nederlandstalige punkbandje Vergaene Glorie. Ze raken er nergens mee want muziek spelen kunnen ze amper. Na 1984 verliezen ze elkaar uit het oog. Beide leven parallel een zeer verschillend leven waarin punkitude de rode draad vormt. Op een ministerkabinet voor de ene of op het podium van een rockclub op Hollywood Boulevard voor de andere. De jaren vliegen voorbij tot ze elkaar in moeilijke omstandigheden weer tegen het lijf lopen. De flarden en echo’s van hun niet zo luisterrijk verleden vormen deze autobiografie die leest als een schelmenroman. Bizarre en hilarische anekdotes vertellen hun coming of age verhaal. Van de pre-punk in de kleuterklas tot de postpunk van hun volwassen leven. “We zouden er een boek over kunnen schrijven”.’  

Auteurs zijn Nico Decock en Ludo Halsberghe die het allemaal van op de eerste rij beleefden. Het boek verschijnt op 23 juni en kan nu reeds worden voorbesteld. Er is naast de reguliere paperback versie en beperkte (100 exemplaren, nog slechts enkele op voorraad) oplage met hardcover en gratis promotie poster beschikbaar. Vooraf bestellen betekent gratis verzending en een gehandtekend boek. U krijgt er tevens een uitnodiging voor de publieksvoorstelling bij! Ideale vakantielectuur.

Hier te bestellen (Hunt And Peck Books)

Delen op

Over Kurt Ingels

Kurt Ingels, alias dj Kurt Darkdweller, is geen ééndagsvlieg. Oudstrijder in de scene en bij Dark Entries. Stortte zich, lang geleden, tijdens hogere studies in een lagere, duistere orde. Als new wave tiener opgegroeid maakte hij als twen Gent onveilig en ging er aan de slag met eigen fuiven (Weltschmerz Nacht), startte een dj carrière, schreef op een blauwe maandag het boek ‘de dag dat het zonlicht niet meer scheen, wave in België’, werd eeuwen geleden ingelijfd bij het papieren Dark Entries, zette mee het Belgian Independent Music festival op poten en weigert steevast ouder te worden. Trouwe soldaat, gepassioneerd door muziek en dan vooral die van de donkere soort. Op passie staat geen leeftijd.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.