UK Subs

"Punkrock is een eindeloze strijd."

Door Malcolm Nix

04 juli 2024

Op 21 september 2024 gaat de zoveelste editie van Breaking Barriers door in Het Depot. Breaking Barriers ontstond in 2016 voor de viering van veertig jaar punk, en wilt er ons sindsdien jaarlijks aan herinneren dat punk niet dood is. In september zullen de liefhebbers van de Britse punkpioniers hun vingers kunnen aflikken. Steve Ignorant komt er immers nummers van zijn legendarische anarchopunkgroep Crass spelen. Maar minstens even legendarisch zijn UK Subs, waarvan frontman Charlie Harper net 80 jaar werd. Organisator Malcolm Nix legde een paar vragen voor aan de immer doorzettende bompa punk.

In september keren UK Subs terug naar België. Heb jij enig idee hoe vaak je al in België hebt gespeeld of ben je, zoals de meesten van ons, de tel kwijtgeraakt?

Ik schat dat we ongeveer 40 concerten hebben gedaan, te beginnen met een concert met Ramones in 1980.

UK Subs hebben altijd een solide fanbase gehad in België. Is er een verschil tussen het publiek dat u hier krijgt en dat van andere doelgroepen in andere landen?

België is een opwindende plek. Het is chaotischer dan waar dan ook, en het bier is goed.

Voordat we verder gaan: gefeliciteerd met je tachtigste verjaardag! Je bent er al een tijdje, zoals ze zeggen. Voel jij het vuur nog branden zoals in 1976 of denk je dat je alles hebt bereikt wat je wilde bereiken?

Punkrock is een eindeloze strijd. We zijn nu meer dan ooit omringd door stront. Het gevecht gaat door!

De band heeft de afgelopen decennia veel getourd (op zijn zachtst gezegd). Wat is je ergste ervaring ooit op de weg? Zijn er concerten die gruwelijk mis gingen?

In Oost-Europa hebben we plotseling een paar zware stormen gehad. Er zijn toen zelfs mensen omgekomen.

We hopen uiteraard dat we het bij Het Depot beter kunnen doen en ervoor kunnen zorgen dat iedereen de hele avond een onvergetelijke ervaring heeft. UK Subs zullen ongetwijfeld hun steentje bijdragen, maar je staat niet alleen op het podium, want er treden ook nog vier andere bands op, met als headliner Steve Ignorant. Als ik me niet vergis, toerden UK Subs en Crass eind jaren zeventig samen. Herinner je je die concerten nog?

We hebben een paar shows samen gespeeld, voordat Crass of UK Subs ooit op tournee gingen. Die shows gingen goed. Een aantal daarvan staan vermeld in mijn boek, dat hopelijk volgend jaar uitkomt.

Denk je dat de politieke punkstijl nog steeds relevant is? Of denk je dat mensen steeds minder naar de teksten luisteren en zich niet meer zo veel aantrekken van de boodschap als vroeger?

Niet in de UK Subs-gemeenschap. De jonge bands hebben een hardere boodschap, maar zoals je zegt, de mensen die zouden moeten luisteren, zullen die nooit horen. Overstromingen, oorlog en brand doden nog steeds duizenden mensen.

De politieke situatie is inderdaad enorm geëvolueerd sinds de oprichting van UK Subs in 1976, toen mensen zich niet eens konden voorstellen dat Margaret Thatcher of Ronald Reagan op een dag de belangrijkste politieke spelers ter wereld zouden worden. Wat is volgens u de belangrijkste politieke verandering die we in deze 48 jaar hebben gezien?

Op dit moment staan we voor een enorme uitdaging. Oorlogen en corrupte regeringen verdrijven miljoenen mensen uit hun huizen. Het resultaat is een ruk naar de rechterkant, waarbij veel ‘kleine Hitlers’ in opstand komen.

Het gaat natuurlijk niet alleen om het innemen van een politiek standpunt. Er is ook de muziek. Je hebt je missie volbracht om 26 albums uit te brengen, één voor elke letter van het alfabet. Dachten mensen dat je dat doel daadwerkelijk zou bereiken toen je alleen de eerste drie of vier albums had uitgebracht?

Het maakte niet uit. Wij zijn er gewoon mee doorgegaan. Het was allemaal erg leuk.

Als er geen nieuwe UK Subs-albums komen, betekent dit dan dat je je meer op andere projecten gaat concentreren? De afgelopen jaren hebben we je meer soloconcerten zien doen. Is het je bedoeling om u de komende jaren op deze muzikale aanpak te concentreren?

We hebben het leven altijd genomen zoals het komt. Mogelijk nemen we nog een album op. Maar laat ons eerst wachten tot alle heruitgaven dit jaar zijn verschenen. Mijn solo-optredens zullen beter worden en ik ben momenteel een nieuw soloalbum aan het mixen. We kunnen ons niet op één ding concentreren. Wij werken aan allerlei projecten.

Ik heb ooit een online petitie gezien om handtekeningen en steun te verzamelen om u een KBE te bezorgen (voluit: Knight Commander of the Most Excellent Order of the British Empire). Wil je daarover iets kwijt?

Het was een beetje dwaas, maar ... Bedankt, jongens!

Wat is eigenlijk de beste onderscheiding of vorm van erkenning die een band kan krijgen? Wat is de beste manier waarop mensen hun waardering kunnen tonen, ook van mensen die om de een of andere reden de liveconcerten niet kunnen bijwonen?

Ik zou zeggen: dat zij naar ons komen kijken. We weten dat ze ons de levens hebben gegeven die we hebben geleid en dat waarderen we enorm.

Om af te sluiten: heb je nog advies voor jonge mensen die tegenwoordig een punkband of alternatieve band beginnen? Wat is, gezien uw enorme ervaring, volgens u die ene fout die vaak gemaakt wordt, maar die koste wat het kost vermeden moet worden?

Geef niet op. Ga gewoon door en volg je droom.

Breaking Barriers met Steve Ignorant, UK Subs, Les ramoneurs de menhirs, Reproach en BrainDead, 21/09/2024, Het Depot, Leuven.

Foto: Luc Luyten

Delen op

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.