Atmosfeer

"Ik heb het altijd een uitdaging gevonden om onze muziek in een genre te gieten, maar dreampop komt dichtbij, net als indiepop."

Door Henk Vereecken

19 september 2024

Atmosfeer is een vierkoppige dreampop/indiepop band uit het Leuvense die binnenkort hun debuutalbum voorstellen (op 19 oktober in de Sojo in Kessel-Lo). Dark Entries deed een interview met zangeres, songschrijfster en pianiste Anne Bogaert.

Stel de band eens voor en elk van de groepsleden?

Anne Bogaert: We zijn een vierkoppige band uit Leuven. Pieter Bogaert (26) is drummer en eveneens mijn dierbare broer. Sinds jongs af aan spelen we muziek samen en hadden vroeger zelfs even een gezinsbandje met onze papa. Mathijs Vantrappen (24) is saxofonist, die ik een 8-tal jaar geleden leerde kennen op een kamp. Hij stelde me voor om samen te musiceren. Zelf (Anne Bogaert, 25) speel ik piano en zing ik. Zes jaar geleden begon ik voor het eerst nummers te schrijven en niet lang daarna deelde ik ze met mijn bandleden. Drie jaar geleden leerden we Emma De Wolf (21) kennen die onze band compleet maakt met haar stem en muzikaliteit op viool en piano.

Hoe kwam je tot de bandnaam Atmosfeer?

Dat is best een random verhaal! Eerst hadden we onszelf MAP genoemd (Mathijs-Anne-Pieter). Op een dag beseften we dat we een betere bandnaam konden vinden. We sloegen thuis een boek open op zoek naar een goede bandnaam. Na een aantal keer blind bladeren en onze vinger op een willekeurig woord te zetten, kwamen we uit op ‘atmosfeer’. Achteraf gezien past dit helemaal bij onze muziek!

Hoe komt een Atmosfeer song tot stand? Wat is er eerst: de melodie of de tekst? Of komen de songs soms al jammend tot stand?

De meeste songs komen tot stand wanneer ik me achter mijn piano zet op momenten dat ik iets wil uiten. De muziek helpt me daar in. Het is als een medium waar alles gezegd kan worden. De piano, zang en de tekst komen hierdoor vaak tezamen. Soms komt de melodie met de tekst samen in mijn hoofd, en dan zet ik het later op piano of gitaar.

Eens het nummer zijn vorm heeft, stel ik het voor aan de band. We zoeken uit hoe we er een geheel van kunnen maken, ieder mijn zijn/haar instrument. Soms heb ik op voorhand een duidelijk idee van de compositie, soms komt het door samen van alles uit te proberen.

Hoe zou je Atmosfeer zelf omschrijven bij het muziekminnend publiek? Kan je je een beetje vereenzelvigen met de termen dreampop en ethereal folk?

Ik heb het altijd een uitdaging gevonden om onze muziek in een genre te gieten, maar dreampop komt dichtbij, net als indiepop. De beste beschrijving is ‘atmosferisch’ natuurlijk 😊 en de klassieke instrumenten maken de sound uniek. Ethereal folk is zeker iets om naartoe te groeien. Ik ben zelf een grote liefhebber van folkmuziek, en dit infiltreert soms in onze songs.

Welke optredens zijn er in het verschiet?

Op 19 oktober 2024 is ons releaseconcert, in jeugdhuis Sojo te Leuven (Kessel-Lo). Daar stellen we het nieuwe album officieel voor! En hebben we een leuk voorprogramma: BarteniK, twee mannen met hun gitaar.

Op 2 november 2024 spelen we op een fusion festival ‘Comfusion’ in Brussel. Zeker komen als je van partner dans- improvisatie houdt.

Op 23 februari 2025 plannen we nog een concertje in Leuven bij Campus Corso.

Alle info vind je op onze sociale media: https://linktr.ee/atmosfeer_band

Waarvandaan haal je je inspiratie voor de lyrics? Waarover gaan de songs? In hoeverre zijn de lyrics autobiografisch?

De inspiratie komt voornamelijk uit mijn eigen gevoelswereld. De thema’s zijn erg uiteenlopend en soms is het voor mezelf moeilijk uit te leggen waarover een bepaalde song gaat. Maar dat is het fijne aan het mysterie van de muziek: er is ruimte om na te denken over wat de song voor jou betekent.

Vaak zijn de songs erg persoonlijk, maar dat wilt niet zeggen dat ze altijd autobiografisch zijn. Ze gaan ook over zaken die ik observeer in mijn omgeving en me raken. Kortom schrijf ik over dingen die ik niet anders verwoord krijg dan door de muziek, en over alles wat me nauw aan het hart ligt.

Waar komt de muzikale inspiratie vandaan? Zijn er soms bands of artiesten die je bijzonder geïnspireerd hebben?

Ik heb altijd al opgekeken naar Birdy, wiens stem en muziekstijl me heeft beïnvloed toen ik jonger was. Huidig bewonder ik ook artiesten als Aurora, Billie Eilish en Eefje De Visser. Hiernaast ga ik geregeld naar folk/fantasy festivals waar de ‘alternatieve’ muziek zorgt voor inspiratie. 

Vertel eens wat meer over het op stapel staande album “Follow The Bird”?

Het album “Follow The Bird” is een verzameling songs die komen uit mijn vroege schrijfperiode, aangevuld met een aantal recentere songs. We speelden de liedjes al een tijdje en steeds meer mensen vroegen of we onze muziek wilden opnemen. Anderhalf jaar geleden zijn we hier aan begonnen. We hebben in vijf verschillende studio’s opgenomen en samengewerkt met verschillende fijne mensen. Het was een lang en leerrijk proces en ik ben blij dat het ons gelukt is. 😊

Kan je iets dieper ingaan op een aantal van de nummers?  Heb je ook een persoonlijke favoriet?

Elk van de nummers liggen me nauw aan het hart en betekenen iets verschillend voor me. Het liefst laat ik de luisteraar de betekenis zelf ontdekken. Zoals ik eerder zei, ik zie vaak verschillende betekenissen in een song en dit is moeilijk uit te leggen! Hier toch een poging ;)

Het lied “Follow The Bird” is het eerste nummer dat ik schreef. Het beschrijft een proces van vast te zitten in een moeilijke periode naar het loslaten van zaken die je ongelukkig maken en naar vrijheid. Het beseffen dat je iets niet meer wil, is vaak de eerste stap voor verandering, en voor mij zit dat besef in dit nummer.

“Endless Race” schreef ik niet lang erna. Ik had eerst op de piano geschreven als muziekstuk, maar heb er later toch tekst op gezet. De tekst is heel visueel geschreven en gaat over de steeds sneller gaande wereld, en het gevoel dat dit soms bij ons kan achterlaten. Een somberheid waar je even de zin en de schoonheid niet meer ziet, zoals Aurora zo goed beschrijft in haar song ‘Everything Matters”: 'When the beauty gets lost in the speed'.

“Earth Is Moving” schreef ik in de corona tijd. Voor mij is dit een hoopvol nummer dat gaat over klimaatverandering en de uitdagingen die daarbij komen kijken.

Mijn favoriete song verandert van tijd tot tijd. Het is lang “Live Your Life” geweest omdat ik het arrangement super leuk vond: de melodie en de interactie tussen de verschillende instrumenten.

Momenteel is het “Armour”. Het is een lang en intens nummer met een atypische opbouw (geen refrein, eerder een verhaal) en daar ben ik grote fan van.

Waarom moeten onze lezers zeker het album kopen?

Het album vertelt een verhaal dat gaat over innerlijke vrijheid. Een zoektocht in een steeds veranderende en soms ongrijpbare wereld die me als mens veranderd heeft. Dit verhaal is getransformeerd in muziek waar ik persoonlijk veel aan gehad heb, en dat ik graag deel met iedereen die dat wil.

Door het album te kopen krijg je een boekje met teksten en foto’s die het verhaal mee ondersteunen. Bovendien steun je ons in het opnemen van onze nieuwe muziek, die al geschreven is voor het tweede album. 😊

Wat kan er verwacht worden van een Atmosfeer optreden en motiveer het Dark Entries publiek maar om te komen kijken?

Een onderdompeling in een unieke atmosferische sound, rijk aan prachtige klassieke instrumenten, kwetsbare en oprechte songteksten, zowel stil en intiem als luid en krachtig… Alles wat je nodig hebt voor een magisch concert!

(PRE-) SALE album "Follow The Bird" + tickets releaseconcert via deze link: https://linktr.ee/atmosfeer_band

Delen op

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.