15 november 2022

R.I.P. Garry Roberts (1950-2022) gitarist van The Boomtown Rats

R.I.P. Garry Roberts (1950-2022) gitarist van The Boomtown Rats

15 november 2022

Garry Roberts (officiële naam Garrick Roberts) werd geboren op 16 juni 1950 in de Ierse hoofdstad Dublin en was lead gitarist en stichtend lid van The Boomtown Rats, de band die hij mee oprichtte in 1976. Toen de band in 1986 splitte werkte hij als soundman voor Simply Red, OMD en Flesh For Lulu op hun tours door de VK en de VS.

De bekendste hit van The Boomtown Rats was uiteraard (het in mijn ogen fameus afgezaagde) “I Don't Like Mondays” uit 1979. Maar wij stellen hier graag een andere song voor van de band.

“Rat Trap” was een single van The Boomtown Rats die de eerste plaats bereikte in de UK Singles Chart, twee weken lang in november 1978. Het was de allereerste single van een punk of new wave act die daarin slaagde en het was dan nog van een Ierse band!

De art-punk song geschreven door zanger Bob Geldof vertelt het verhaal van een jongen genaamd Billy die de deprimerende stad waarin hij woont beleeft als een ‘rat trap’.

Toen de band de song mocht komen presenteren op Top Of The Pops hadden ze foto’s mee van John Travolta die ze in stukken scheurden. Ze waren er namelijk in geslaagd het gruwelijke “Summer Nights” van John Travolta & Olivia Newton John (van de musical “Grease”) na 16 weken van de eerste plaats te verdringen. De song “Rat Trap” is afkomstig van het tweede Boomtown Rats album “A Tonic For The Troops” (1978).

Garry Roberts stierf op 9 november 2022. Hij werd 72 jaar.

Delen op

Over Henk Vereecken

Henk Vereecken bekeerde zich op 14-jarige leeftijd tot het zwarte newwaverdom maar behield altijd een gezonde interesse in andere genres zoals punk, metal, folk, prog en de psychedelische rock van de sixties (en later). Verdere interesses zijn wetenschappen, politiek, geschiedenis, natuur, cultuur en subculturen. Na zijn studies biologie verruimde hij zijn blik vanuit de Antwerpse zwarte en alternatieve keten zoals Biokot, Limelight, Wommel en Bunker naar zwarte fuiven en concerten overal te lande. Vooral Waregem, Gent en Sint-Niklaas waren lang the places to be. Sinds 1999 is hij lid van Dark Entries. Hij heeft een bijzondere voorliefde voor geëngageerde muziek met een boodschap en onderzoekt vieze beestjes in een medisch labo. Hij is sinds 2012 ook de helft van het team van het radioprogramma The Horny Hour op de Antwerpse alternatieve zender Radio Centraal en heeft een verleden als dj op new wave, gothic en flowerpower fuiven.

Wil je Dark Entries steunen? Doe een gift op BE49 0017 6243 8971

© Dark Entries. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp door We Cre8 It.