casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.907 items

   

Zos Kia
23
Ambient - Experimental - Industrial
19/12/2017 : Zos Kia - 23
Infinite Fog  Infinite Fog
19/12/2017, Dimi Brands

In bepaalde muzikale kringen is het erg goed voor je zogenaamde street credibility om te verkondigen dat je Coil fantastisch vindt.

Waarmee we zeker geen afbreuk willen doen aan het werk van Coil, want dat vinden ook wij, die ons niets aantrekken van onze “straatwaarde”, verplichte kost voor eenieder die iet of wat serieus met muziek bezig is.

Maar salondwepers die het dus enkel voor de naam doen, zullen pas nu weten dat Zos Kia de groep was waaruit Coil zo een beetje voortvloeide.

Zos Kia werd oorspronkelijk opgericht door John “Zoskia” Gosling, samen met John Balance en Min. Dit trio, samen met Peter ‘Sleazy’ Christopherson aan het geluid, samen met nog andere gasten traden in de korte periode 1982-1983 meermaals op onder de naam Zos Kia/Coil. Opnames uit deze periode zijn terug te vinden op Transparent, een release uit 1984.

In 1983 verlieten Ballance en Christopherson Zos Kia om zich volop te concentreren op Coil. De rest kunnen we omschrijven als geschiedenis, want een jaar later ziet het officiële Coil debuut Scatology het levenslicht.

Coil werd in 1983 aanvankelijk door Balance opgericht als een solo zijproject van Psychic TV, maar groeide al snel uit tot een volwaardige groep, wanneer Balance samen met Psychic TV oprichter en Throbbing Gristle lid Christopherson in zee (niet alleen muzikaal, de twee hadden ook een relatie) ging.

Toen Balance in 2004 in een dronken bui van het balkon op de tweede verdieping van zijn huis viel en stierf besloot Christopherson dat ook Coil ophield te bestaan. Zes jaar later sterft ook hij.

Hoewel er niet veel materiaal van Zos Kia verschenen is (naast het hierboven vermelde Transparent, verder nog de twee singles Rape en Be Like Me) valt de invloed ervan niet te onderschatten.

Iets wat ze ook bij Infinite Fog Productions gedacht moeten hebben want zij komen op de proppen met deze anthology, goed voor meer dan twee uur exclusief Zos Kia materiaal!

De droge titel “23” slaat niet alleen op het feit dat we hier effectief 23 Zos Kia tracks aantreffen, maar verwijst hoogstwaarschijnlijk ook naar het getal dat mythische proporties aanneemt bij Psychic TV, vermoeden we.

En die 23 zijn allemaal speciale mixen, onuitgegeven materiaal, live-opnames tot repetities, kortom een ware must voor iedere liefhebber van Coil en aanverwante projecten. Meer zelfs, dit is gewoonweg verplichte kost voor eenieder die het industrial genre een warm hart toedraagt.

Je kan hierbij zitten mekkeren of het echt nodig is om van nummers als ‘Black Action’ en ‘Be Like Me’ drie versies in huis te hebben, maar dat vegen we al snel van tafel als zijnde detailkritiek. Want hiernaast krijg je heus nog genoeg kwalitatief spul zodat je heus niet op je honger blijft zitten.

Het eerste schijfje lijkt zijn pijlen te richten op de twee singles van Zos Kia: eerste single ‘Rape’ krijgen we hier in de 7” versie, diens B-kant (‘Thank You’) passeert eveneens in dezelfde versie. Tweede single ‘Be Like Me’ horen we zoals gezegd maar liefst drie keer de revue passeren: in de 12” mix, de extended mix en later op het tweede schijfje nog eens in een live versie. Ook van deze single krijgen we voor de volledigheid het B-kantje (‘10 Miles High’).

Het meest opmerkelijke nummer moet wel ‘Muggy The Staff’ zijn, een soortement acid dance uitstapje, waaruit blijkt dat er heus wel eens gelachen worden in dit ogenschijnlijk serieuze midden.

De nummers op de eerste cd verraden een waardering voor de gekte van de Virgin Prunes, die in die periode eveneens van zich lieten horen (met hun debuutplaat If I Die, I Die en het experimentelere Heresie in 1982 en de compilatie A New Form In Beauty in 1983). Het lijkt ons dan ook niet toevallig dat ook op Scatology, het debuut van Coil, Gavin Friday de vocalen voor het nummer ‘Tenderness Of Wolves’ voor zijn rekening nam.

Zo ‘luistervriendelijk’ (for what it’s worth) het eerste schijfje mag zijn, zo tegendraads is dan weer het tweede, dat experimenteler voor de dag komt, en zich vooral concentreert op de industriële kant van Zos Kia, waarin al snel duidelijk wordt dat de groep een product is van Psychic TV en vooral Throbbing Gristle. Luister maar eens naar ‘Harry Wouldn’t Like It’ en ‘Ake’, nummers vol waanzin die duidelijk laten horen waar men de mosterd vandaan haalde.

Hoewel cd2 zich dus vooral op industrieel geluidsterrorisme richt, horen we tijdens de live versie van ‘Be Like Me’ zowaar een vlaag postpunk in de stijl van The Fall, zowel muzikaal als vocaal, want de zang komt vervaarlijk dicht bij oppermopperkont Mark E. Smith.

U ziet, deze anthologie gaat vele kanten uit, maar maakt in de eerste plaats duidelijk dat de kiemen voor wat later Coil zou worden reeds op zeer vruchtbare bodem geplant waren.

Dimi Brands
19/12/2017

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 01/12/2021 : Sinner’s Day 2022 al in volle voorbereiding

Misschien hebt u de editie van dit jaar nog niet helemaal verteerd, toch pakt de Sinner’s Day organisatie nu al uit met een reeks nieuwe namen! Zo werden recent aan de affiche toegevoegd; The Birthday Massacre, The Exploited, Actors, Zware Machine, NOYCE™ (met een exclusief verjaardagsconcert voor België), Tiny Magnetic Pets, ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Wat is er loos met Lacrimosa?

Er komt een nieuwe plaat van Lacrimosa aan. 'Leidenschaft' zal er net op tijd zijn om onder de kerstboom te liggen. Langzamerhand krijgen we meer informatie over de plaat. En ja, de eerste video is een feit. 'Raubtier' is het eerste volledige nummer dat we kunnen beluisteren uit de nieuwe plaat. En we krijgen er zelfs beelden ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Nog meer video's uit 'The Book Of Fire' van Mono Inc.

Het blijft maar video's regenen uit de laatste plaat van Mono Inc. Intussen hebben al 9 van de 12 nummers op het laatste opus 'THe Book Of Fire' een video gekregen. De laatste nieuwe is 'Nemesis', een meer ingetogen nummer. Waarom zoveel video's? Wel, omdat 'The Book Of Fire' een immens succes is, en daar wil ...

lees meer...
FOTO'S : The Breath of Life - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Enzo Kreft - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 24/11/2021 : Zaterdag Wool-E Fest in Magasin 4

Het regent afgelastingen van concerten, al is dit gelukkig nog niet overal. Optredens mogen immers nog steeds doorgaan mits er zowel naar een Covid Safe Ticket als naar het dragen van een mondmasker wordt gevraagd. En dat is het geval op Wool-E Fest, dat volgende zaterdag doorgaat in het Brusselse Magasin 4. Wool-E Fest, dat doorgaat op ...

lees meer...
NIEUWS 23/11/2021 : Amerikaanse gothic rock band The Wake gaat de remix toer op!

Na vele jaren wachten verscheen rond deze tijd vorig jaar het album “Perfumes And Fripperies” (klik hier voor de Dark Entries review) van deze Amerikaanse cult formatie. De groep gaat ondertussen weer live de hort op en om zich in de kijker te spelen, pakt de groep nu uit met de ep “Mixers And Elixirs” waarop de gothic ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sinner’s Day 30 oktober - 1 november, The Max Venues Heusden-Zolder - De eerste Sinner’s Day driedaagse deed even de mijnsite herleven. Het zag er nog een keer ‘zwart’ van het volk. Een eigenzinnige weergave van een beleving.

In covid tijden een onderneming als deze Sinner’s Day uit de grond stampen is geen evidentie. Dat bleek nog maar een keer uit het wegvallen van diverse groepen die vooral om die pandemie reden verstek gaven. Immers covid maakt een Europese toer op poten zetten, waarbij alle landen hun eigen covid ongemakken en dito regeltjes kennen, ...