casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.082 items

   

Zeus B. Held
Logic Coincidence
Ambient - Experimental - Krautrock - Prog - Synthpop / Electropop
02/07/2015 : Zeus B. Held - Logic Coincidence
Les disques du crépuscule  Les disques du crépuscule
02/07/2015, Henk Vereecken

Het was collega Xavier die me dit album na voorbeluistering in de handen duwde met de melding dat het wel iets voor mij zou zijn. De naam Zeus B. Held zei me eigenlijk niets, maar toen ik bij thuiskomst na enig gegoogel had uitgevist dat de man in de seventies nog vijf jaar orgel en sax had gespeeld bij de cultband Birth Control, een prog/krautrockgroep met hardrockneigingen die toentertijd – in de vroege seventies was men nog niet veel gewoon - ook berucht was omwille van hun controversiële albumcoverkunst, werd mijn enthousiasme nog groter dan het al was, want ik koester meerdere albums van die band.

Zeus B. Held (°1950 te Freiburg, echte naam Bernd Held) hield zich na zijn vertrek uit Birth Control in 1978 vooral bezig met zijn eigen krautrockproject Zeus. Tevens zat hij eind jaren ’70 achter het concept van Gina X Performance, een band waarin hij zelf ook musiceerde en waarvoor hij de productie verzorgde. Zijn werk als producer beperkte zich echter niet tot Gina X, maar behelsde de output van tal van new wave en alternatieve rock bands zoals – we beperken ons tot een aantal bekende - Transvision Vamp, National Velvet, Flesh For Lulu, Nina Hagen, Spear Of Destiny, Dead Or Alive, John Foxx, Men Without Hats, Die Krupps en het onvolprezen Hawkwind.

En nu komt hij nog eens met een soloplaat onder zijn artiestennaam Zeus B. Held en dat was ook alweer geleden van het “Zeus' Amusement” album uit 1978! “Logic Coincidence” (15 tracks, 70 minuten) werd een conceptalbum over de mathematische en filosofische aspecten van het ‘toeval’ en dat wordt allemaal uitgelegd in het cd-boekje in een tekst die aanhoudend switcht tussen Engels en Duits, ondertussen druk citaten rondstrooiend in Latijn en Frans. In het midden van het cd boekje staan een aantal schrijvers, wiskundigen en filosofen afgebeeld te midden van allerlei wiskundige symbolen en statistische formules. Een goede Europeaan met heel wat intellectuele bagage, onze Zeus B. Held, zoveel is wel duidelijk.

Een song, “Five Beats On Tyche”, is gewijd aan Tyche, de Griekse godin van geluk en ongeluk, van het lot dus. Voor de overige tracks ging hij telkens voor inspiratie te leen bij gerenommeerde schrijvers, denkers en filosofen. Zeus B. Held is blijkbaar gefascineerd door het boek “The Dice Man” van Luke Rhinehart. Dit boek gaat over een psychiater die er op een bepaald moment in zijn leven mee begint om al zijn beslissingen te laten afhangen van een dobbelsteenworp. In twee tracks, de meer dan 9 minuten durende opener “The Glass Bead Dice Man” en “Surrender Your Soul”, horen we spoken word van Luke Rhinehart, voorlezend uit dit werk.

Voor de andere tracks passeren de revue: Heidegger (“Being & Time In Todtnauberg”), Schopenhauer (“Sho Pen How Air”), Epicurus (“Stay Epicure” en “Kepos Garden”), Wittgenstein (“Wittgenstein’s Balaclava”), Robert M. Pirsig - de schrijver van “Zen en de Kunst van het Motoronderhoud” (“Seven Answers By Robert M. Pirsig”), Camus (“Who’s Happy Here”), nog eens Camus samen met Nietzche (“Chaos In Sisyphus”), Kant (“Kant Can’t Dance”) en Descartes (“Descartes’ Dream Of Lully”).

Voor wie al dit intellectualistisch filosofisch gezwets worst zal wezen: geen paniek, het fijne aan dit album is dat het ook gewoon genietbaar is zonder zich te bekommeren om het concept met zijn achterliggende filosofieën. Meer dan de helft van de tracks is trouwens instrumentaal. Twee bevatten er dus spoken word en de overige ‘vocale’ tracks bevatten een vocoderstem (waar ik persoonlijk een enorm zwak voor heb). “Sho Pen How Air” vind ik daarvan de leukste.

De composities op dit filosofische conceptalbum laten experimentele keyboard- en synthesizermuziek horen met invloeden van ambient (electro), prog en krautrock en van de kosmische muziek van de ‘Berlijnse school’ (Tangerine Dream, Klaus Schulze, Edgar Froese etc.).

Mijn favoriete track en echt wel het absolute hoogtepunt van het album heet “Kant Can’t Dance”. Het is tevens de enige up tempo en dansbare track mét mijn geliefde vocoderstemmetje! Het instrumentale “Seven Answers By Robert M. Pirsig”, met zijn dikke 6 minuten de tweede langste track van het album, is ook een van de betere, evenals “Five Beats On Tyche” en “Chaos In Sisyphus”. Tangerine Dream en aanverwanten zijn hier niet ver weg.

Na de 13 tracks van het eigenlijke album krijgen we nog twee extra tracks. De eerste extra track is een remix van “Kant Can’t Dance” door Dream Control, een project van Zeus B. Held samen met ex-Tangerine Dream lid Steve Schroyder. De laatste track is een mystery track. Lang geleden trouwens dat ik nog eens een album met zo’n mystery track in handen kreeg nadat de gimmick in het post- Nirvana-“Nevermind”- tijdperk al te lang serieus werd uitgemolken.

“Logic Coincidence” van Zeus B. Held kwam uit op Les Disques Du Crépuscule en werd een erg interessant album, zowel conceptueel als muzikaal. Voor wie van experimentele synth- en keyboardmuziek houdt, die je misschien best kan omschrijven als ‘old school Tangerine Dream in een nieuw jasje’ is dit een mooie aanwinst.

http://zeusbheld.com

https://www.facebook.com/pages/Zeus-B-Held/162448230492382

http://www.birth-control.de/members_held.htm

https://www.youtube.com/channel/UCu_HHIqb3AQrFFTeY8qsJ8g

Henk Vereecken
02/07/2015

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 16/02/2020 : Jubel en juich! Then Comes Silence kondigt nieuw album aan!

Veel te onderschat, tenminste dat is mijn oordeel over deze Zweedse Then Comes Silence, die met “Machine” een nieuw album aankondigt, dat vooraf wordt gegaan door de single ”We Lose The Night”, waarmee u via onderstaande clip kunt kennismaken. Voor Europa staat SPV in voor deze release. Op 25 april speelt Then Comes ...

lees meer...
NIEUWS 16/02/2020 : “Quasar” is de naam van de nieuwe van Ataraxia

De lente klopt al aardig op de deur, al zult u nog een beetje geduld moeten hebben vóór de nieuwe Ataraxia - die zowel digitaal als fysiek in een digipak en op vinyl verschijnt én als hard cover digibook gelimiteerd op 400 exemplaren - uw muziekverzameling kan aanvullen. Mysterieus als vanouds, maar opgebouwd rond een ...

lees meer...
NIEUWS 16/02/2020 : 14 maart E-Tropolis Festival in Oberhausen

Voor de grotere festivals moet u af en toe ook een keertje bij de oosterburen naar binnen kijken. Traditiegetrouw vindt in de late winter het E-Tropolis Festival plaats, dit jaar op zaterdag 14 maart met in een glansrol (headliner) onze eigenste Front 242. Plaats van het gebeuren: de Turbinenhalle in Oberhausen (niet zo heel ver weg van ...

lees meer...
NIEUWS 15/02/2020 : Jesus And Mary Chain brengt 'Darklands' integraal in de AB

The Jesus And Mary Chain zijn rzanedsnel bekend geworden, midden in de jaren 80. Hun debuut 'Psychocandy' werd onmiddelijk een succes. De muziek is dan ook zeer aanstekelijk. Een paar eenvoudige akkoorde overstemd door noise en feedback, en daarachter zeemzoete melodiën en weemoedige teksten. Het succes kende evenwel ook een weerzijde. ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 10/02/2020 : Spits uw antennes voor AntennA.

De term experimentele muziek is een vlag die vele ladingen dekt. De kans dat u binnen deze weelderige wildgroei de bomen door het bos niet meer ziet, is dan ook niet gering. Gelukkig bestaan er dan evenementen zoals het AntennA Festival alwaar men ons laat kennismaken met een uitgebreide staalkaart van wat je onder de noemer experimentele ...

lees meer...
INTERVIEW : ORDO ROSARIUS EQUILIBRIO - Evenementen zoals Porta Nigra zijn noodzakelijk!

Met Let’s Play (Two Girls & A Goat) leverde Ordo Rosarius Equilibrio wederom een ijzersterk album af. Frontman Tomas Petterson omschreef het zelfs als zijnde “de finale versie van zijn project.” Binnen enkele maanden keren de Zweden terug naar Aarschot alwaar ze het Porta Nigra festival mogen afsluiten. Voer genoeg ...

lees meer...
FOTO'S : Fïx8:Sëd8 - @ Downhill CD Release Party, Oefenbunker Landgraaf 25/01/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Grausame Töchter - @ Downhill CD Release Party, Oefenbunker Landgraaf 25/01/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Lapis Exilis - @ Downhill CD Release Party, Oefenbunker Landgraaf 25/01/2020 door Luc Luyten