casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.911 items

   

Zeus B. Held
Logic Coincidence
Ambient - Experimental - Krautrock - Prog - Synthpop / Electropop
02/07/2015 : Zeus B. Held - Logic Coincidence
Les disques du crépuscule  Les disques du crépuscule
02/07/2015, Henk Vereecken

Het was collega Xavier die me dit album na voorbeluistering in de handen duwde met de melding dat het wel iets voor mij zou zijn. De naam Zeus B. Held zei me eigenlijk niets, maar toen ik bij thuiskomst na enig gegoogel had uitgevist dat de man in de seventies nog vijf jaar orgel en sax had gespeeld bij de cultband Birth Control, een prog/krautrockgroep met hardrockneigingen die toentertijd – in de vroege seventies was men nog niet veel gewoon - ook berucht was omwille van hun controversiële albumcoverkunst, werd mijn enthousiasme nog groter dan het al was, want ik koester meerdere albums van die band.

Zeus B. Held (°1950 te Freiburg, echte naam Bernd Held) hield zich na zijn vertrek uit Birth Control in 1978 vooral bezig met zijn eigen krautrockproject Zeus. Tevens zat hij eind jaren ’70 achter het concept van Gina X Performance, een band waarin hij zelf ook musiceerde en waarvoor hij de productie verzorgde. Zijn werk als producer beperkte zich echter niet tot Gina X, maar behelsde de output van tal van new wave en alternatieve rock bands zoals – we beperken ons tot een aantal bekende - Transvision Vamp, National Velvet, Flesh For Lulu, Nina Hagen, Spear Of Destiny, Dead Or Alive, John Foxx, Men Without Hats, Die Krupps en het onvolprezen Hawkwind.

En nu komt hij nog eens met een soloplaat onder zijn artiestennaam Zeus B. Held en dat was ook alweer geleden van het “Zeus' Amusement” album uit 1978! “Logic Coincidence” (15 tracks, 70 minuten) werd een conceptalbum over de mathematische en filosofische aspecten van het ‘toeval’ en dat wordt allemaal uitgelegd in het cd-boekje in een tekst die aanhoudend switcht tussen Engels en Duits, ondertussen druk citaten rondstrooiend in Latijn en Frans. In het midden van het cd boekje staan een aantal schrijvers, wiskundigen en filosofen afgebeeld te midden van allerlei wiskundige symbolen en statistische formules. Een goede Europeaan met heel wat intellectuele bagage, onze Zeus B. Held, zoveel is wel duidelijk.

Een song, “Five Beats On Tyche”, is gewijd aan Tyche, de Griekse godin van geluk en ongeluk, van het lot dus. Voor de overige tracks ging hij telkens voor inspiratie te leen bij gerenommeerde schrijvers, denkers en filosofen. Zeus B. Held is blijkbaar gefascineerd door het boek “The Dice Man” van Luke Rhinehart. Dit boek gaat over een psychiater die er op een bepaald moment in zijn leven mee begint om al zijn beslissingen te laten afhangen van een dobbelsteenworp. In twee tracks, de meer dan 9 minuten durende opener “The Glass Bead Dice Man” en “Surrender Your Soul”, horen we spoken word van Luke Rhinehart, voorlezend uit dit werk.

Voor de andere tracks passeren de revue: Heidegger (“Being & Time In Todtnauberg”), Schopenhauer (“Sho Pen How Air”), Epicurus (“Stay Epicure” en “Kepos Garden”), Wittgenstein (“Wittgenstein’s Balaclava”), Robert M. Pirsig - de schrijver van “Zen en de Kunst van het Motoronderhoud” (“Seven Answers By Robert M. Pirsig”), Camus (“Who’s Happy Here”), nog eens Camus samen met Nietzche (“Chaos In Sisyphus”), Kant (“Kant Can’t Dance”) en Descartes (“Descartes’ Dream Of Lully”).

Voor wie al dit intellectualistisch filosofisch gezwets worst zal wezen: geen paniek, het fijne aan dit album is dat het ook gewoon genietbaar is zonder zich te bekommeren om het concept met zijn achterliggende filosofieën. Meer dan de helft van de tracks is trouwens instrumentaal. Twee bevatten er dus spoken word en de overige ‘vocale’ tracks bevatten een vocoderstem (waar ik persoonlijk een enorm zwak voor heb). “Sho Pen How Air” vind ik daarvan de leukste.

De composities op dit filosofische conceptalbum laten experimentele keyboard- en synthesizermuziek horen met invloeden van ambient (electro), prog en krautrock en van de kosmische muziek van de ‘Berlijnse school’ (Tangerine Dream, Klaus Schulze, Edgar Froese etc.).

Mijn favoriete track en echt wel het absolute hoogtepunt van het album heet “Kant Can’t Dance”. Het is tevens de enige up tempo en dansbare track mét mijn geliefde vocoderstemmetje! Het instrumentale “Seven Answers By Robert M. Pirsig”, met zijn dikke 6 minuten de tweede langste track van het album, is ook een van de betere, evenals “Five Beats On Tyche” en “Chaos In Sisyphus”. Tangerine Dream en aanverwanten zijn hier niet ver weg.

Na de 13 tracks van het eigenlijke album krijgen we nog twee extra tracks. De eerste extra track is een remix van “Kant Can’t Dance” door Dream Control, een project van Zeus B. Held samen met ex-Tangerine Dream lid Steve Schroyder. De laatste track is een mystery track. Lang geleden trouwens dat ik nog eens een album met zo’n mystery track in handen kreeg nadat de gimmick in het post- Nirvana-“Nevermind”- tijdperk al te lang serieus werd uitgemolken.

“Logic Coincidence” van Zeus B. Held kwam uit op Les Disques Du Crépuscule en werd een erg interessant album, zowel conceptueel als muzikaal. Voor wie van experimentele synth- en keyboardmuziek houdt, die je misschien best kan omschrijven als ‘old school Tangerine Dream in een nieuw jasje’ is dit een mooie aanwinst.

http://zeusbheld.com

https://www.facebook.com/pages/Zeus-B-Held/162448230492382

http://www.birth-control.de/members_held.htm

https://www.youtube.com/channel/UCu_HHIqb3AQrFFTeY8qsJ8g

Henk Vereecken
02/07/2015

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Sygo Cries is klaar met “Talking About Walls”

Enige tijd geleden al stelden we hier bij Dark Entries de echte hergeboorte of definitieve herstart van de cold wave / post punk formatie Sygo Cries voor. Eén van de vele projecten van Mika Goedrijk die vooral bekendheid geniet met het industrial tribal techno project This Morn’Omina, maar ook eerder actief was met Nebula-H en ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Brandende nachten in Kroatië: Ewiniar

Samen met je partner muziek maken, dat is inderdaad fantastisch (trust me, I know). En zo dachten Marin and Katarina Tramontana uit Split (Kroatië) er ook over. Onder de bandnaam Ewiniar brengt dit duo u het stevige debuutalbum ‘Burning the Night’. De negen tracks op dit album baden ergens tussen goth rock en metal. Zelf was ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Nieuw album van Michael J Sheehy op Bandcamp Friday...

Bandcamp Friday is er weer…!! U weet wel, uw geliefde artiesten genieten een hoger percentage van de opbrengst indien u hun materiaal via Bandcamp op een vrijdag koopt… Deze vrijdag vragen we even uw aandacht voor het nieuwe album van Michael J Sheehy (Dream City Film Club, Miraculous Mule, United Sounds of Joy, solo), The ...

lees meer...
NIEUWS 01/12/2021 : Sinner’s Day 2022 al in volle voorbereiding

Misschien hebt u de editie van dit jaar nog niet helemaal verteerd, toch pakt de Sinner’s Day organisatie nu al uit met een reeks nieuwe namen! Zo werden recent aan de affiche toegevoegd; The Birthday Massacre, The Exploited, Actors, Zware Machine, NOYCE™ (met een exclusief verjaardagsconcert voor België), Tiny Magnetic Pets, ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Wat is er loos met Lacrimosa?

Er komt een nieuwe plaat van Lacrimosa aan. 'Leidenschaft' zal er net op tijd zijn om onder de kerstboom te liggen. Langzamerhand krijgen we meer informatie over de plaat. En ja, de eerste video is een feit. 'Raubtier' is het eerste volledige nummer dat we kunnen beluisteren uit de nieuwe plaat. En we krijgen er zelfs beelden ...

lees meer...
FOTO'S : The Breath of Life - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Enzo Kreft - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...