casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.078 items

   

Zethrya
A Ritual Performance
Ethnic - Tribal / Ritual
20/10/2015 : Zethrya - A Ritual Performance
Eigen beheer  Eigen beheer
20/10/2015, Dimi Brands

Onze ‘review-policy’ bij Dark Entries houdt in dat we toegestuurde fysieke exemplaren voorrang geven, en de digitale downloadlinks onder onze stapel belanden.

Sta mij echter toe om deze regel eens vierkant aan mijn laars te lappen, zeker als je bedenkt dat niemand minder dan Nikkie Van Lierop je persoonlijk een link stuurt van haar laatste project.

La Lierop was in de new beat periode verantwoordelijk voor zowat alle vrouwenstemmen die te horen waren op de vele platen die dit genre rijk was, en wist Belgische geschiedenis te schrijven met o.a. Lords Of Acid, Zsa Zsa Laboum, 101, Major Problem, Jade4U, MNO, Digital Orgasm, Praga Khan, en dan noemen we er nog maar een paar!

In de jaren 90 maakte ze probleemloos de overgang van new beat naar techno (herinnert u zich nog de zeer fijne single met CJ Bolland ‘Sugar Is Sweeter’?) en begin 2000 kwam ze met de groep Darling Nikkie voor de dag waarmee ze een soortement Garbage-achtige kruising tussen rock en electronica bracht en het fel gegeerde project Goddess Of Destruction, Nikkie: als je dit leest en je hebt nog een exemplaartje over van dit project, ben ik bereid mijn grootste puppy eyes boven te halen.

Hierna werd het stil rond haar, muzikaal dan toch, al nam Simi Nah haar voor haar Be My Guest cd en shows onder haar vleugels om ook hiervoor een cover in te zingen.

Het was dan ook een zeer warm terugzien met deze Belgische legende, in die zin dat het echt goed deed aan het hart om, al was het maar voor twee nummertjes, haar terug op het podium te mogen verwelkomen, de natuurlijke habitat van dit showbeest.

Nikkie lijkt terug zin te hebben in muzikale avonturen, en we kunnen dan ook alleen maar toejuichen dat ze in Wim Daans (die nog synthesizer speelde bij optredens van o.a. Lords Of Acid, The Arch, Poésie Noire en Luc Van Acker) een partner in crime heeft gevonden voor het project Zethrya.

Zoals de titel van de plaat en de bijhorende hoes doen vermoeden betreft het hier een spirituele samenwerking, een blik op de tracklist leert ons dat het duo ons mee wil voeren in sjamanistische sferen.

Nikkie liet eerder in interviews al vallen dat ze het als zangeres frustrerend vond dat ze in de new beat periode haar zangtalenten niet ten volle kon benutten, iets waar ze bij Zethrya niet over te klagen mag hebben.

Haar stem eist als een magneet als het ware de aandacht van de luisteraar meteen voor zich op, en de muzikale begeleiding is duidelijk ondergeschikt aan de vocale capriolen die Nikke ten beste weet te geven.

Drie lange (telkens om en bij de tien minuten) nummers vallen meteen op: ‘The Shaman’s Rite’ waarvan de titel al genoeg zegt, ‘Forgive Yourself’, wat een zeer sterk en aangrijpend nummer geworden is, en handelt over een misbruikte vrouw die haar innerlijke demonen vrijlaat. Nikkie weet waarover ze zingt wat het des te beklijvender maakt. Zelden klonk een nummer over deze thematiek, waarin het slachtoffer nog steeds in de taboesfeer of zelfs vergeethoek geduwd wordt, zo geloofwaardig.

Zo mogelijk nog aangrijpender is ‘Yangu Indigo’, een nummer voor haar zoon, die in Israël woont, en duidelijk de pijn vertaalt die een moeder voelen kan. Op het einde van het nummer komt de sjamaan naar boven die meldt dat pijn bij het leven hoort. Een universele wijsheid, en de pijn die uit dit nummer spreekt zal keer op keer kippenvel doen oprijzen.

Nikkie gebruikt acht nummers lang alle facetten die haar indrukwekkende stem rijk is, in sommige van die mantra’s komt ze zelfs gevaarlijk dicht in de buurt van niemand minder dan Diamanda Galás, en hoewel ik dacht dat deze Griekse onderwereldkoningin alleen heerste op haar troon van ijs, moet gezegd worden dat Nikkie zeker niet voor haar moet onderdoen. Luister maar eens naar ‘Timor’ en je zal met me instemmen dat dit stemexperimentjes zijn die erg doen denken aan La Galás.

“Feel. Stroke. Lick. Suck. Touch. Kiss. Heal. Fuck.” klinkt de mantra in ‘Orgy Of Pleasure’, een nummer waar de geilheid van afdruipt, en dit van de dame die in 1988 haar volk al de geneugten van facesitting bijbracht. (I Sit On Acid).

‘Souls Unite’ sluit het album af met een positieve boodschap, in verzuurde tijden als tegenwoordig een wijze les van een artieste met naast een indrukwekkende stem (en staat van dienst!), ook nog eens het hart op de juiste plaats.

De muzikale omlijsting van Wim Daans is eerder subtiele electronica te noemen, aangevuld met enkele rituele instrumenten. Rituele, spirituele platen zijn vaak voor ‘niet-ingewijden’ saaie trips. Zethrya weet echter op een toegankelijke manier, zonder echt ‘makkelijk’ te willen klinken ook deze sceptici naar zich toe te trekken.

En wat nog leuker is, het duo biedt deze plaat gratis en voor niets (al raad ik wel aan dit fijne project te steunen mits een eerlijke 'name your price) aan op hun Bandcamp, dus sla je slag, want je haalt er naast een fijn, eigenzinnig werkje, ook een zeer sterke release van eigen bodem in huis.

Eindejaarslijstjemateriaal!!!!

Zethrya

Dimi Brands
20/10/2015

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten