casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.297 items

   

Zeresh
Sigh For Sigh (EP)
Dark Folk / Apocalyptic Folk - Doom
27/02/2018 : Zeresh - Sigh For Sigh (EP)
999 Cuts  999 Cuts
27/02/2018, Dimi Brands

Vorig jaar kregen we via mail uit Israël de vraag of we interesse hadden om kennis te maken met de band Cruel Wonders, die zich aan ons voorstelden als een atmosferisch dark folk duo. De muzikale voorkeur van ondergetekende kennende, liet het antwoord zich al snel raden.

In onze review van Gentle Doom, het debuut van Cruel Wonders, opperden we de hoop dat het duo opgepikt zou worden door een label als Prophecy Productions omdat ze in hun stal helemaal zouden thuishoren. Zo ver is het tot nog toe niet gekomen, en daarom stampte Tamar en manlief Michael Zolotov (die we ook kennen van het noise project Kadaver) hun eigen label uit de grond: 999 Cuts.

Eerste wapenfeit: Zeresh, het soloproject van Cruel Wonders’ Tamar Singer. Naast teksten schrijven (uitgezonderd een), deed Tamar alles zelf: van de muziek tot de productie.

Net zoals voor het hoesje van Gentle Doom kiest ze hier weer voor een ouderwets schilderij waar de tand des tijds de nodige melancholie aan toevoegt.

Net als het geval is bij Cruel Wonders, gaat Tamar wat de teksten van haar liederen betreft te raad bij dichters uit het verleden. Daar waar ze bij Cruel Wonders Baudelaire, Shakespeare, Blake en Poe van een klankbord voorzag, laat ze op Sigh For Sigh tweemaal de Britse dichter William Ernest Henley (1849-1903) (‘O, Gather Me The Rose’ en ‘Double Ballad Of Life And Death’) alsook de Rus Alexander Blok (1880-1921) (‘Halls Grew Darker’) aan het woord.

Voor de poëzie liefhebbers geven we nog mee dat Henley’s bekendste werk Invictus (1875) is, een van zijn ziekenhuis gedichten, over zijn strijd tegen tuberculose. Blok groeide door het gebruik van geïdealiseerde mystieke beelden dan weer uit tot leidsman van de Russische symbolisten.

Maar u leest Dark Entries voornamelijk voor de muziek, en die is ook hier van zeer hoogstaande kwaliteit. De 4 nummers, goed voor een totale speelduur van 28 minuten, nemen alle tijd om onder de huid te kruipen en treffen wat dat betreft telkens de roos.

Na twee akoestische nummers, geeft ‘Holy’ doomgewijs stevig elektrisch van jetje, inclusief duivelse oerkreten (ook deze worden door Tamar zelve vakkundig uit de keel geperst).

Hoewel we heel veel raakvlakken horen tussen Zeresh en Cruel Wonders, komt ‘Holy’ het dichtst in de buurt van het moederschip door deze soort van doom folk. Ook het afsluitende ‘Double Ballad Of Life And Death’ stoeit lustig met zowel elektrische en akoestische gitaar, en is wederom een pareltje voor de liefhebbers van snaartechniek. De meest onderlegde gitaarspelers zijn doorgaans in metal milieus te vinden, maar het getokkel van Tamar is technisch zo hoogstaand, dat ze er heus niet voor moet onderdoen. Meer zelfs, bij aanvang van ieder nummer heb je het gevoel dat er een episch metalnummer op gang getrokken wordt, louter en alleen op basis van Tamars technische kunde.

Zonder hierbij te overdrijven, maar door een perfecte dosering weet ze de juiste balans te vinden tussen techniciteit en simpelheid, waardoor Sigh For Sigh een streling voor het oor geworden is.

Vergeleken we Cruel Wonders nog met de experimentele Russische (dark) folk van Agnivolok, dan doet dit zijproject, vooral qua sfeer, ons meer denken aan Black Tape For A Blue Girl. En dat is een compliment!

Als puntje van kritiek hadden we bij het Cruel Wonders album dat aan het geluid nog wat gesleuteld diende te worden. Zeresh heeft echter met hetzelfde euvel te kampen. Vooral de vocalen dreigen kopje onder te gaan in een bad vol echo, maar eigenlijk draagt dit ook een steentje bij de aan de algemene melancholische sfeer die boven Sigh For Sigh hangt. Dit is nu eenmaal een DIY plaat geworden en zo klinkt het ook. Eerlijk en heerlijk, het is slechts 1 letter verschil, maar beide termen zijn van toepassing op Sigh For Sigh.

Zeresh

Dimi Brands
27/02/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...

lees meer...
NIEUWS 22/07/2020 : Nieuwe Evanescence-video 'The Game Is Over' nu online.

De Amerikaanse rockband Evanescence heeft zojuist de video van de albumtrack 'The Game Is Over' online gezet, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar, getiteld 'The Bitter Truth'. Afgelopen woensdag kwam deze song al als 2e single uit. Volgend jaar september (2021 dus) geeft de band vijf shows in de Benelux, samen ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : The Cure belooft het beste album ooit!

Mocht u zich afvragen hoe het zit met het nieuwe album van The Cure dat reeds voor eind vorig jaar, begin dit jaar werd aangekondigd, wel er is eindelijk nog eens nieuws. Van de twee of zelfs drie albums die oorspronkelijk werden beloofd is niet meteen sprake meer. Bij monde van Roger O’ Donnel, de man achter de toetsen wordt het nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Online vertier; release the bats!

Zo, nu het einde van de wereld schoorvoetend als covid19 - ik stond erbij en keer er naar - op ons afkomt kunnen we virtueel elke vierde vrijdag terecht bij de "release the bats show" en dit tot de wereld weer normaal wordt of gewoon ophoudt te bestaan. Gothic en death rock recht uit Amerika (Californië) tot in je huiskamer, ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Gratis avant! Records compilatie!

Nu u geniet van uw wel verdiend verlof hoort daar uiteraard een passend muziekje bij. Dark Entries wil u hierbij graag attenderen op de gratis compilatie “Year Of The Mask” van het Avant! Label. Een leuke portie underground uit eigen stal die je beslist eens moet gehoord hebben! Om het u niet al te moeilijk te maken heb ik hierbij ...