casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

6.937 items

   

Zeresh
Sigh For Sigh (EP)
Dark Folk / Apocalyptic Folk - Doom
27/02/2018 : Zeresh - Sigh For Sigh (EP)
999 Cuts  999 Cuts
27/02/2018, Dimi Brands

Vorig jaar kregen we via mail uit Israël de vraag of we interesse hadden om kennis te maken met de band Cruel Wonders, die zich aan ons voorstelden als een atmosferisch dark folk duo. De muzikale voorkeur van ondergetekende kennende, liet het antwoord zich al snel raden.

In onze review van Gentle Doom, het debuut van Cruel Wonders, opperden we de hoop dat het duo opgepikt zou worden door een label als Prophecy Productions omdat ze in hun stal helemaal zouden thuishoren. Zo ver is het tot nog toe niet gekomen, en daarom stampte Tamar en manlief Michael Zolotov (die we ook kennen van het noise project Kadaver) hun eigen label uit de grond: 999 Cuts.

Eerste wapenfeit: Zeresh, het soloproject van Cruel Wonders’ Tamar Singer. Naast teksten schrijven (uitgezonderd een), deed Tamar alles zelf: van de muziek tot de productie.

Net zoals voor het hoesje van Gentle Doom kiest ze hier weer voor een ouderwets schilderij waar de tand des tijds de nodige melancholie aan toevoegt.

Net als het geval is bij Cruel Wonders, gaat Tamar wat de teksten van haar liederen betreft te raad bij dichters uit het verleden. Daar waar ze bij Cruel Wonders Baudelaire, Shakespeare, Blake en Poe van een klankbord voorzag, laat ze op Sigh For Sigh tweemaal de Britse dichter William Ernest Henley (1849-1903) (‘O, Gather Me The Rose’ en ‘Double Ballad Of Life And Death’) alsook de Rus Alexander Blok (1880-1921) (‘Halls Grew Darker’) aan het woord.

Voor de poëzie liefhebbers geven we nog mee dat Henley’s bekendste werk Invictus (1875) is, een van zijn ziekenhuis gedichten, over zijn strijd tegen tuberculose. Blok groeide door het gebruik van geïdealiseerde mystieke beelden dan weer uit tot leidsman van de Russische symbolisten.

Maar u leest Dark Entries voornamelijk voor de muziek, en die is ook hier van zeer hoogstaande kwaliteit. De 4 nummers, goed voor een totale speelduur van 28 minuten, nemen alle tijd om onder de huid te kruipen en treffen wat dat betreft telkens de roos.

Na twee akoestische nummers, geeft ‘Holy’ doomgewijs stevig elektrisch van jetje, inclusief duivelse oerkreten (ook deze worden door Tamar zelve vakkundig uit de keel geperst).

Hoewel we heel veel raakvlakken horen tussen Zeresh en Cruel Wonders, komt ‘Holy’ het dichtst in de buurt van het moederschip door deze soort van doom folk. Ook het afsluitende ‘Double Ballad Of Life And Death’ stoeit lustig met zowel elektrische en akoestische gitaar, en is wederom een pareltje voor de liefhebbers van snaartechniek. De meest onderlegde gitaarspelers zijn doorgaans in metal milieus te vinden, maar het getokkel van Tamar is technisch zo hoogstaand, dat ze er heus niet voor moet onderdoen. Meer zelfs, bij aanvang van ieder nummer heb je het gevoel dat er een episch metalnummer op gang getrokken wordt, louter en alleen op basis van Tamars technische kunde.

Zonder hierbij te overdrijven, maar door een perfecte dosering weet ze de juiste balans te vinden tussen techniciteit en simpelheid, waardoor Sigh For Sigh een streling voor het oor geworden is.

Vergeleken we Cruel Wonders nog met de experimentele Russische (dark) folk van Agnivolok, dan doet dit zijproject, vooral qua sfeer, ons meer denken aan Black Tape For A Blue Girl. En dat is een compliment!

Als puntje van kritiek hadden we bij het Cruel Wonders album dat aan het geluid nog wat gesleuteld diende te worden. Zeresh heeft echter met hetzelfde euvel te kampen. Vooral de vocalen dreigen kopje onder te gaan in een bad vol echo, maar eigenlijk draagt dit ook een steentje bij de aan de algemene melancholische sfeer die boven Sigh For Sigh hangt. Dit is nu eenmaal een DIY plaat geworden en zo klinkt het ook. Eerlijk en heerlijk, het is slechts 1 letter verschil, maar beide termen zijn van toepassing op Sigh For Sigh.

Zeresh

Dimi Brands
27/02/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
INTERVIEW : Antipole - Ik zou nog heel graag remixes willen maken voor She Past Away of Lebanon Hanover, maar ik twijfel of ze al ooit van Antipole hebben gehoord.

Het verhaal van hoe een eenmansband zich weet te integreren in de hedendaagse wereld van de postpunk. En daarbij vooral weet samen te werken met goeie vrienden. Antipole kwam voor het eerst in ons vizier door het album Northern Flux dat werd uitgebracht via het Franse Unknown Pleasures-label. Een album dat donkerheid met lichtheid wist ...

lees meer...
NIEUWS 15/07/2018 : Dark Entries geeft twee vrijkaarten weg voor W-fest

Yep, het W-festival is thans nog maar een maand van ons verwijderd. Van 15 tot 19 augustus is het zo ver: het feestje voor liefhebbers van zwarte en eightiesmuziek gaat van start in Amougies. We geven nog een allerlaatste keer twee vrijkaarten voor het festival weg. Daarvoor moet u wel een prijsvraag oplossen. Over één van de ...

lees meer...
NIEUWS 15/07/2018 : Autumn Tears terug na tien jaar stilte

Autumn Tears stond in hun prille beginjaren - ze bestaan sinds 1995 - garant voor zuiver misantropische neoklassieke duisternis. Alles evolueert evenwel, en gaandeweg sloop er heel wat schoonheid in de neoklassieke composities van de Amerikanen. Met als hoogtepunt het prachtige 'The Hallowing' uit 2007. Het was bedoeld als de laatste ...

lees meer...
NIEUWS 15/07/2018 : Virgin in Veil: Night Time

Liefhebbers van goede oude deathrock zijn ongetwijfeld vertrouwd met Virgin in Veil, de groep van Jacques Saph en Suzy Sabotage. Met 'Twisted Thrills' hebben ze intussen al hun derde plaat uit. Die kwam in feite reeds in 2017 uit, maar we zetten ze nog eens in de kijker omdat er een nieuwe video is voor het nummer 'Night Time'... ...

lees meer...
INTERVIEW : THEATRE OF HATE - Ik wil in elk geval niet werken voor de realiteit of de winst van iemand anders.

Theatre of Hate heeft met 'Westworld' muziekgeschiedenis geschreven. Ze maakten postpunk met grauwe, rauwe nummers die niet bepaald overvloeiden van optimisme. De groep leefde een kort maar krachtig bestaan tot de groep overging in Spear of Destiny in 1982. Vandaag is het evenwel Theatre of Hate dat terug van zich laat horen. In 2016 ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 11/07/2018 : Debuut A Slice Of Life verschijnt in augustus

Het kon niet lang uitblijven. Begin dit jaar bracht A Slice Of Life een demo uit met 6 nummers waar we ten huize Dark Entries erg over te spreken waren. Je had bijna kunnen zeggen dat dit een volwaardige plaat was, maar A Slice Of Life zijn perfectionisten en wilden nog wat verder schaven aan hun nummers. Voor de mensen die A Slice Of ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : THE CURE - 40 jaar met de handjes in de lucht

The Cure bestaat 40 jaar, en dat werd verleden zaterdag met veel poeha gevierd in Londen. Fans van over de hele wereld hebben zich verzameld in Hyde Park om optredens te zien Editors, Goldfrapp, Interpol en nog wat andere namen, maar toch vooral om het twee uur durende concert mee te maken van het feestvarken zelf. Robert Smith had aangekondigd ...

lees meer...
NIEUWS 11/07/2018 : Wόlf7 houdt EBM traditie hoog

België heeft een traditie hoog te houden wat EBM betreft. Front 242, à;GRUMH, Absolute Body Control, Vomito Negro, The Klinik en anderen vormden een gouden generatie in de jaren 80. Het is fijn om te zien dat er steeds weer mensen opstaan om de traditie verder te zetten. Bent u al vertrouwd met Wülf7? Dan bent u goed mee, ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : ART ABSCONs (07-07-2018, The Secret Grove, Duisburg) - Wat ruist er door het Duisburgse struikgewas?

Het meest exclusieve concert waarover u op onze pagina’s lezen kunt, zal hoogstwaarschijnlijk de review zijn waar uw ogen momenteel over glijden. Een tijdje terug ontving ondergetekende namelijk op Facebook een privé bericht van Michael Tellbach, beter gekend als Art Abscons. Hij nodigde me uit voor een privé evenement ...

lees meer...
FOTO'S : Lacuna Coil - @ Graspop door Luc Luyten, 24/06/2018

lees meer...
FOTO'S : Eisbrecher - @ Graspop door Luc Luyten, 24/06/2018

lees meer...
FOTO'S : Marilyn Manson - @ Graspop door Luc Luyten, 23/06/2018