casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.968 items

   

Zeresh
Sigh For Sigh (EP)
Dark Folk / Apocalyptic Folk - Doom
27/02/2018 : Zeresh - Sigh For Sigh (EP)
999 Cuts  999 Cuts
27/02/2018, Dimi Brands

Vorig jaar kregen we via mail uit Israël de vraag of we interesse hadden om kennis te maken met de band Cruel Wonders, die zich aan ons voorstelden als een atmosferisch dark folk duo. De muzikale voorkeur van ondergetekende kennende, liet het antwoord zich al snel raden.

In onze review van Gentle Doom, het debuut van Cruel Wonders, opperden we de hoop dat het duo opgepikt zou worden door een label als Prophecy Productions omdat ze in hun stal helemaal zouden thuishoren. Zo ver is het tot nog toe niet gekomen, en daarom stampte Tamar en manlief Michael Zolotov (die we ook kennen van het noise project Kadaver) hun eigen label uit de grond: 999 Cuts.

Eerste wapenfeit: Zeresh, het soloproject van Cruel Wonders’ Tamar Singer. Naast teksten schrijven (uitgezonderd een), deed Tamar alles zelf: van de muziek tot de productie.

Net zoals voor het hoesje van Gentle Doom kiest ze hier weer voor een ouderwets schilderij waar de tand des tijds de nodige melancholie aan toevoegt.

Net als het geval is bij Cruel Wonders, gaat Tamar wat de teksten van haar liederen betreft te raad bij dichters uit het verleden. Daar waar ze bij Cruel Wonders Baudelaire, Shakespeare, Blake en Poe van een klankbord voorzag, laat ze op Sigh For Sigh tweemaal de Britse dichter William Ernest Henley (1849-1903) (‘O, Gather Me The Rose’ en ‘Double Ballad Of Life And Death’) alsook de Rus Alexander Blok (1880-1921) (‘Halls Grew Darker’) aan het woord.

Voor de poëzie liefhebbers geven we nog mee dat Henley’s bekendste werk Invictus (1875) is, een van zijn ziekenhuis gedichten, over zijn strijd tegen tuberculose. Blok groeide door het gebruik van geïdealiseerde mystieke beelden dan weer uit tot leidsman van de Russische symbolisten.

Maar u leest Dark Entries voornamelijk voor de muziek, en die is ook hier van zeer hoogstaande kwaliteit. De 4 nummers, goed voor een totale speelduur van 28 minuten, nemen alle tijd om onder de huid te kruipen en treffen wat dat betreft telkens de roos.

Na twee akoestische nummers, geeft ‘Holy’ doomgewijs stevig elektrisch van jetje, inclusief duivelse oerkreten (ook deze worden door Tamar zelve vakkundig uit de keel geperst).

Hoewel we heel veel raakvlakken horen tussen Zeresh en Cruel Wonders, komt ‘Holy’ het dichtst in de buurt van het moederschip door deze soort van doom folk. Ook het afsluitende ‘Double Ballad Of Life And Death’ stoeit lustig met zowel elektrische en akoestische gitaar, en is wederom een pareltje voor de liefhebbers van snaartechniek. De meest onderlegde gitaarspelers zijn doorgaans in metal milieus te vinden, maar het getokkel van Tamar is technisch zo hoogstaand, dat ze er heus niet voor moet onderdoen. Meer zelfs, bij aanvang van ieder nummer heb je het gevoel dat er een episch metalnummer op gang getrokken wordt, louter en alleen op basis van Tamars technische kunde.

Zonder hierbij te overdrijven, maar door een perfecte dosering weet ze de juiste balans te vinden tussen techniciteit en simpelheid, waardoor Sigh For Sigh een streling voor het oor geworden is.

Vergeleken we Cruel Wonders nog met de experimentele Russische (dark) folk van Agnivolok, dan doet dit zijproject, vooral qua sfeer, ons meer denken aan Black Tape For A Blue Girl. En dat is een compliment!

Als puntje van kritiek hadden we bij het Cruel Wonders album dat aan het geluid nog wat gesleuteld diende te worden. Zeresh heeft echter met hetzelfde euvel te kampen. Vooral de vocalen dreigen kopje onder te gaan in een bad vol echo, maar eigenlijk draagt dit ook een steentje bij de aan de algemene melancholische sfeer die boven Sigh For Sigh hangt. Dit is nu eenmaal een DIY plaat geworden en zo klinkt het ook. Eerlijk en heerlijk, het is slechts 1 letter verschil, maar beide termen zijn van toepassing op Sigh For Sigh.

Zeresh

Dimi Brands
27/02/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 27/01/2022 : Oracula Records kondigt eindelijk de nieuwe releases aan op vinyl.

Niet dat het label er zo veel aan kan doen... Op de bandcamp pagina van dit fijne Spaanse label staan al een paar maand nieuwe titels te blinken maar diegene die deze ook effectief op de fysieke drager willen kunnen binnenkort eindelijk worden bediend. Door problemen en oponthoud (iets waar wel meerdere kleinere labels mee kampen) in de perserijen ...

lees meer...
NIEUWS 26/01/2022 : Dolva Sana, nieuw en Belgisch

Het project Dolva Sana brengt koude, grimmige en minimalistische synth pop beïnvloed door new wave, krautrock, vroege synth pop en andere pioniers van de elektronische muziek. Het project, een collaboratie tussen muzikant en producer Frederic Caure (Kortrijk, België) en Jake Harding (London, VK), werd opgericht in 2021. "Hard-boiled ...

lees meer...
NIEUWS 25/01/2022 : Nieuw werk van Principe Valiente op komst

Altijd al raar gevonden dat deze Zweedse post punkers niet ietwat meer populariteit genieten. Wat mij betreft mogen ze gerust op de komende Halloween editie van Sinner’s Day staan, temeer daar eind maart, eindelijk (vier jaar na “Oceans”), een nieuw album van deze heren verschijnt dat de titel “Barricades” mee ...

lees meer...
NIEUWS 25/01/2022 : Cold Transmission zet 2022 goed in!

Over dit Duitse post punk label hebt u alvast één en ander gehoord hier bij Dark Entries, en terecht want er zitten een paar heuse pareltjes in hun catalogus. Nu pakt het label uit met een nieuwe release van het Canadese The Gathering, “Parade”, en dat zomaar na 30 jaar windstilte! The Gathering werd in 1985 geformeerd ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2022 : Mildreda scoort in de cinema!

Het dark electro project van Oostendenaar Jan De Wulf is met de clip van “Liaisons Dangereuses” (welke u uiteraard hieronder vindt) zomaar even geselecteerd door het Brusselse festival van de onafhankelijke film en wel in de categorie “The Rabbit Holes”. Een categorie waarin kortfilms worden opgenomen met een surreëel ...