casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.621 items

   

Zeresh
Sigh For Sigh (EP)
Dark Folk / Apocalyptic Folk - Doom
27/02/2018 : Zeresh - Sigh For Sigh (EP)
999 Cuts  999 Cuts
27/02/2018, Dimi Brands

Vorig jaar kregen we via mail uit Israël de vraag of we interesse hadden om kennis te maken met de band Cruel Wonders, die zich aan ons voorstelden als een atmosferisch dark folk duo. De muzikale voorkeur van ondergetekende kennende, liet het antwoord zich al snel raden.

In onze review van Gentle Doom, het debuut van Cruel Wonders, opperden we de hoop dat het duo opgepikt zou worden door een label als Prophecy Productions omdat ze in hun stal helemaal zouden thuishoren. Zo ver is het tot nog toe niet gekomen, en daarom stampte Tamar en manlief Michael Zolotov (die we ook kennen van het noise project Kadaver) hun eigen label uit de grond: 999 Cuts.

Eerste wapenfeit: Zeresh, het soloproject van Cruel Wonders’ Tamar Singer. Naast teksten schrijven (uitgezonderd een), deed Tamar alles zelf: van de muziek tot de productie.

Net zoals voor het hoesje van Gentle Doom kiest ze hier weer voor een ouderwets schilderij waar de tand des tijds de nodige melancholie aan toevoegt.

Net als het geval is bij Cruel Wonders, gaat Tamar wat de teksten van haar liederen betreft te raad bij dichters uit het verleden. Daar waar ze bij Cruel Wonders Baudelaire, Shakespeare, Blake en Poe van een klankbord voorzag, laat ze op Sigh For Sigh tweemaal de Britse dichter William Ernest Henley (1849-1903) (‘O, Gather Me The Rose’ en ‘Double Ballad Of Life And Death’) alsook de Rus Alexander Blok (1880-1921) (‘Halls Grew Darker’) aan het woord.

Voor de poëzie liefhebbers geven we nog mee dat Henley’s bekendste werk Invictus (1875) is, een van zijn ziekenhuis gedichten, over zijn strijd tegen tuberculose. Blok groeide door het gebruik van geïdealiseerde mystieke beelden dan weer uit tot leidsman van de Russische symbolisten.

Maar u leest Dark Entries voornamelijk voor de muziek, en die is ook hier van zeer hoogstaande kwaliteit. De 4 nummers, goed voor een totale speelduur van 28 minuten, nemen alle tijd om onder de huid te kruipen en treffen wat dat betreft telkens de roos.

Na twee akoestische nummers, geeft ‘Holy’ doomgewijs stevig elektrisch van jetje, inclusief duivelse oerkreten (ook deze worden door Tamar zelve vakkundig uit de keel geperst).

Hoewel we heel veel raakvlakken horen tussen Zeresh en Cruel Wonders, komt ‘Holy’ het dichtst in de buurt van het moederschip door deze soort van doom folk. Ook het afsluitende ‘Double Ballad Of Life And Death’ stoeit lustig met zowel elektrische en akoestische gitaar, en is wederom een pareltje voor de liefhebbers van snaartechniek. De meest onderlegde gitaarspelers zijn doorgaans in metal milieus te vinden, maar het getokkel van Tamar is technisch zo hoogstaand, dat ze er heus niet voor moet onderdoen. Meer zelfs, bij aanvang van ieder nummer heb je het gevoel dat er een episch metalnummer op gang getrokken wordt, louter en alleen op basis van Tamars technische kunde.

Zonder hierbij te overdrijven, maar door een perfecte dosering weet ze de juiste balans te vinden tussen techniciteit en simpelheid, waardoor Sigh For Sigh een streling voor het oor geworden is.

Vergeleken we Cruel Wonders nog met de experimentele Russische (dark) folk van Agnivolok, dan doet dit zijproject, vooral qua sfeer, ons meer denken aan Black Tape For A Blue Girl. En dat is een compliment!

Als puntje van kritiek hadden we bij het Cruel Wonders album dat aan het geluid nog wat gesleuteld diende te worden. Zeresh heeft echter met hetzelfde euvel te kampen. Vooral de vocalen dreigen kopje onder te gaan in een bad vol echo, maar eigenlijk draagt dit ook een steentje bij de aan de algemene melancholische sfeer die boven Sigh For Sigh hangt. Dit is nu eenmaal een DIY plaat geworden en zo klinkt het ook. Eerlijk en heerlijk, het is slechts 1 letter verschil, maar beide termen zijn van toepassing op Sigh For Sigh.

Zeresh

Dimi Brands
27/02/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
FOTO'S : Wappenbund - @ Trouwfe(e)st #3, Wommelgem 15/06/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Pantser Fabriek - @ Trouwfe(e)st #3, Wommelgem 15/06/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Riotmiloo - @ Trouwfe(e)st #3, Wommelgem 15/06/2019 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : TO AVOID (Dark Entries Night 28) - We hebben ons nooit kunnen verzoenen met het uiteengaan van To Avoid.

Pure, onversneden old school electro, iemand? Ok, we doen een aanbod: To Avoid brengt al 21 jaar EBM en treedt op vrijdag 21 juni op in de Kinky Star te Gent. Gratis bovendien, op een Dark Entries Night. We hadden een gezellige babbel met de drie heren, over het verleden maar vooral ook over de toekomst. Want To Avoid werkt aan nieuwe zaken ...

lees meer...
INTERVIEW : W-Fest, het interview (deel 2) - Dark Entries sprak met Erik De Ridder, bezieler van het W-Fest en nodigt u uit massal aanwezig te zijn tussen 15 en 18 augutus in Waregem of all places!

Lees vooral eerst deel 1 van dit interview! (klik de link) Zet je schrap voor deel 2 van onze uitgebreide babbel met Erik De Ridder, bezieler van W-Fest! DE: De verhuis naar Waregem dit jaar, een bewuste keuze? Wat wordt er anders? Erik: Het blijft een festival maar er komt ook een indoor beleving, beetje vergelijkbaar met Amphi. ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Wave-Gotik-Treffen 2019 - Creatieve uitingen, interessante ontmoetingen en prachtige muziek (Xavier Kruth)

Mijn elfde Wave-Gotik-Treffen reeds, en voor mij een heel speciale editie. Het is immers de eerste keer dat ik zelf deel uitmaak van het programma. Op zondag geef ik een lezing over subculturen in het Oostblok, en ik ben er zelfs in geslaagd om een akoestische set te spelen op een picknick. Ik heb hierdoor ook tal van boeiende mensen ontmoet, ...

lees meer...
NIEUWS 13/06/2019 : Trouwfest: gratis festival met onze goedkeuring.

U kon er onmogelijk naast kijken op onze site: ook dit jaar (aanstaande zaterdag meer bepaald) is er weer een editie van Trouwfest, het festival ter ere van de huwelijksverjaardag van ondergetekende. Nogmaals willen we, de misleidende titel van het evenement indachtig, benadrukken dat dit een openbaar evenement is waar iedereen welkom ...

lees meer...
NIEUWS 12/06/2019 : Een avondje met FolkWorld in België

Een beetje met de hulp van Dark Entries kunnen we het volgende evenement wel noemen. Toen de Duitse neofolk organisatie FolkWorld ons vroeg naar een gepaste locatie voor een concert van Rome en of we en passant ook geen leuke lokale act kende voor het voorprogramma begon onze denktank reeds te bollen, en werden deze vragen vliegensvlug van ...

lees meer...
NIEUWS 07/06/2019 : Gratis download compilatie Mind Plug Records.

Ook de liefhebbers van mystieke, obscure, meditatieve en noisy geluiden kunnen weer een tijdje verder met de vierde labelcompilatie van het Duitse Mind Plug Records. Oefen alvast uw beste lotushouding, en voorzie beter langdurig brandende wierook want deze 13 nummers tellende verzamelaar is goed voor een speelduur van bijna 2,5 uur en ...

lees meer...
NIEUWS 07/06/2019 : Gratis download Paranoia Musique Vol.5

Voor de vijfde keer op rij laat het Braziliaanse label Paranoia Musique ons middels een compilatie kennismaken met 12 underground acts die naar eigen zeggen de meest inventieve geluiden uit het alternatieve universum laten horen. Met Navajas Cross, Les Animaux Sauvages, Bring Her, Phileas Fogg, The Lautreamonts, The Dream Never Ends, Sounds ...

lees meer...
NIEUWS 06/06/2019 : In de wereld van Liana is alles mogelijk.

Als je een liefde voelt voor elektronische muziek met Oriëntaalse invloeden, dan zou je de muziek van de twee zusjes Lia en Lena AKA LIANA zeker een keer moeten luisteren. Zij schrijven en produceren niet alleen hun eigen muziek, maar regisseren en editen ook hun eigen (muziek) video's. Net zoals ook hun dromerige videoclip voor ...