casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.406 items

   

Zeresh
Farewell
Dark Folk / Apocalyptic Folk - Ethereal / Heavenly Voices - Folk
23/10/2019 : Zeresh - Farewell
999 Cuts  999 Cuts
23/10/2019, Dimi Brands

Na ons vorig jaar geprikkeld te hebben met de EP Sigh For Sigh ter kennismaking, is het met Farewell tijd voor het albumdebuut van het Israëlische Zeresh.

Een beetje een ongelukkige titel zoals u merkt, die we hopelijk niet letterlijk dienen te nemen.

Zeresh is het project van multi-instrumentaliste Tamar Singer, die we ook kennen van Cruel Wonders en het uitstapje met manlief Michael Zolotov (Kadaver) genaamd Necromishka.

Deze laatste samenwerking draagt zijn sporen verder op Farewell, al zal het feit dat beiden in het dagelijkse leven levenspartners zijn hier ook niet vreemd aan zijn.

Tijdens de instrumentale opener ‘Past Existence’ horen we immers noisy geluiden alvorens Tamar op snaarinstrument (een mandoline die Tamars grootvader meenam uit Griekenland toen hij naar Israël verhuisde en zeker al 100 jaar oud is) invalt.

Zolotov mag later op het album, tijdens ‘Whitening Shade’ nog wat verder aan de knopjes draaien. Noise en doom folk, het blijft een merkwaardige combinatie, maar Necromishka leerde ons reeds dat ze kan werken. Eigenaardig genoeg blijkt de input van Zolotov op dit nummer eerder beperkt, althans wat we doorgaans van hem verwachten betreft.

Twee andere opmerkelijke gasten op dit album zijn Sara Krasemann, violiste bij Darkwood, die ‘The Ways Of Death’ nog mooier maakt dan het al is. De Israëlische jazz-zangeres Ayelet Rose Gottlieb tekent op haar beurt voor afsluiter ‘All Perished’.

Net zoals bij al haar andere projecten gaat Tamar voor de teksten van haar liederen te rade bij grote dichters als H.W. Longfellow (‘The Harvest Moon’), W.E. Henley (‘The Ways Of Death’, ‘Invictus’), A.L. Tennyson (‘A Farewell’), W.B. Yeats (‘The Lake Isle Of Innisfree’) en Aleksandr Blok (‘All Perished’).

Blok en Henley worden ten huize Zolotov-Singer duidelijk graag gelezen, want beide dichters leverden beiden ook inspiratie op voor een songtekst voor Sigh For Sigh.

Poezië en romantiek worden vaak in één adem genoemd, reken hierbij nog eens etherische zang en gitaarklanken en het is onnodig te vermelden dat de associatie eveneens met Zeresh gemaakt kan worden.

Het doom-aspect die eerdere releases kenmerkte is op Farewell meer naar de achtergrond verdreven. Hoewel het donkere sfeertje nog meer dan duidelijk aanwezig is, kunnen we niet langer spreken van een soortement (neo)folk Black Sabbath.

En dat is op zich een goede zaak, want Zeresh heeft absoluut een eigen gezicht en weet zich door het virtuoze klankspel niet alleen te laten opmerken maar er ook daadwerkelijk uit te springen.

Het klinkt allemaal nog wel wat lo-fi, maar dat draagt dan weer bij aan de charme en eerlijkheid van dit album. Twee eigenschappen die we bij een artiest ten zeerste appreciëren.

Farewell is een van de mooiste albums die we dit jaar mochten horen, dus van een afscheid willen wij in geen geval weten!

Zeresh

Dimi Brands
23/10/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Trail of Tears: terug van weggeweest!

Mag er ook goed nieuws zijn? Na jaren afwezigheid is Trail Of Tears terug. Tijdens de periode 1996-1998 verschenen enkele interessante spelers op het toneel die het genre gothic metal een niveau hoger tilden. Denk aan Tristania, The Sins of thy Beloved en zeker ook Trail of Tears met het heerlijke ‘Disclosure in Red’. Zeven ...

lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Geen livestream voor 40ste verjaardag Laibach

'Het doel van het coronavirus is om Laibach te verhinderen om zijn veertigste verjaardag te vieren', zo konden we onlangs lezen op de website van de Sloveense industrialmeesters. Ze hadden het nochtans groots gezien. Ze gingen een evenement van maar liefst zeven uur organiseren op een symbolische plek. De Delavski Dom Trbolvje is de ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2020 : Livestream De Delvers afgelast

Gisteren nog hebben we de livestream van De Delvers aangekondigd, vandaag al moeten we met spijt aankondigen dat het optreden niet doorgaat. De oorzaak ligt uiteraard bij de coronapandemie. De Kinky Star neemt weliswaar alle mogelijke maatregelen, maar blijft redelijk klein, en De Delvers zijn met vijf. Bovendien is hun toetseniste hoogzwanger, ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Dark Entries Night: livestream De Delvers i.s.m. Kinky Star (afgelast!)

Vervloekte corona. Door het virus hebben we al drie afleveringen van onze Dark Entries Nights moeten uitstellen. We houden die steeds in de Gentse Kinky Star, en wie deze gezellige plek kent weet dat er weinig ruimte is voor social distancing. En dus gaan er sinds maart geen concerten met publiek door, en dat zal zo nog een tijdje blijven. ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Psy'Aviah haalt Klara

Het is een link die u misschien niet meteen zou leggen: de electro-crossovergroep Psy'Aviah en de klassieke muziekzender Klara. Maar dan bent u nog niet op de hoogte dat Psy'Aviahs laatste - 'The Earth Keeps Spinning, Without Being Noticed' een dark ambient-cd geworden is met uitgestrekte klankvelden. Bovendien maakt Psy-Aviah-meesterbrein ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...