casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.305 items

   

Zato
Mudra Muda
Noise - Prog - Rock
11/06/2014 : Zato - Mudra Muda
Kinky Star Records  Kinky Star Records
11/06/2014, Peter De Koning

Kinky star records heeft een nieuw kalf in de stal! Dat is altijd spannend want wanneer je grasduint in hun catalogus word je van de ene stijl naar de andere gezwierd. Vive la fête bracht er ooit het fantastische debuut ‘Je ne veux pas’ uit en ook groepen als ’t Hof van commerce en De bossen kregen een forum via dit label. Om maar te illustreren hoe wijd hun muzikale spectrum gaat en hoe cult het achteraf soms wordt.

Voor ons ligt een plaat vol experimentele en progressieve noiserock. Het promoblaadje belooft ons een empirisch onderzoek over de donkerste kant van de mens en zijn talent. Daan Mervielde, Thomas Cleppe en Sebastiaan Bonte pretenderen hierbij de wereld een spiegelbeeld voor te houden vanuit de scherpste hoeken van haar huidige en, volgens hen, niet zo positieve, bestaan. Referenties die ze zelf geven zijn Swans, Don Caballero, Zu, Shellac en The Jezus Lizard. De laatste twee geven wat mij betreft het beste beeld. Zato gebruikt experimentele ritmes en baslijnen en behoudt een oerrockgeluid dat niet lijkt aangetast door overproductie. Maar genoeg copy/paste. Wat vinden we ervan?

De cd begint alleszins knap met een opener die drijft op een ritme dat niet bepaald klinkt als een 4 on the floor. Haperende en ‘te vroeg’ afgebroken ritmes zullen een constante blijken op de hele cd en weten zeker de aandacht te trekken: mooi geleend uit de progrock en leuk voor apirant-dirigenten om de maat mee te leren slaan. Ook een portie funk waarin drum en bas heerlijk samenwerken en knappe breaks mogen niet ontbreken. Nummers als Lewisite bewijzen hierin absoluut vakmanschap. Ook de trage break in Harbin mag er wezen qua ritmische (en atmosferische) variatie.

De gitaarriffs klinken af en toe heel boeiend maar net zo vaak doorsnee en beginnen me persoonlijk tegen het einde van de cd behoorlijk te vervelen. Ook de bas klinkt bij momenten monotoom. Desondanks hoor je wel de virtuositeit en ziel van de muzikanten. Vanzelfsprekend zijn de akkoorden dissonant, maar als melodisch geheel geeft de cd toch de indruk wat op de vlakte te blijven. Mogelijk zijn we na jaren luisteren naar groepen als Sonic Youth, Shelac en dergelijke ook al iets te veel gewoon als het aankomt op 'melodie putten uit de chaos'. Wanneer er dan toch een aangrijpende lijn ontstaat, komt die m.i. productioneel gezien niet altijd even goed uit de verf of kon er meer mee worden gedaan, bijvoorbeeld akkoordenwissels in de achtergrond. Dit gezegd zijnde, vallen er wel degelijk enkele parels te rapen in de zwijnenstal. Onder andere Poskok en Verge of death weten te boeien.

De opbouw werd goed doordacht en klinkt feitelijk als een doordachte jamsessie. Deze muzikanten spelen ook nog samen in andere bands (Dementals, Kingkock…) en die synergie hoor je. Toch blijf ik soms op mijn honger zitten en verwacht ik geregeld een apotheose die er nooit komt.

U hebt ons nog niks horen over de zang en dat is omdat 91,7 % van de nummers instrumentaal is. De uitzondering is Kava, waarin Diederik Tirez zijn longen mag uitschreeuwen. Knappe plaat trouwens en verfrissend tussen deze instrumentale liedjespoel!

Heel experimenteel wordt het bij compleet ontaarde platen zoals You don’t need a gun to shoot a man in the back. Zowel bas, drums als gitaren mogen hier compleet 'losgehen' en herinneren ons weer aan het vooropgestelde concept van de cd.

Zowel klankenpallet als totaalgeluid vind ik persoonlijk een beetje saai en plat. Het klinkt allemaal als experimentele late 8o’s – 90’s-rock, zondermeer. Mooie sonore experimentjes zijn de twee interludia en het fantastische P&S. Ook krijgen we af en toe leuke gitaarnoise. Ondergetekende had echter graag iets meer herrie gehoord. Dit zou volgens mij ook het concept ten goede komen.

Fans van noiserock moeten zeker hun oor eens te luisteren leggen op de bandcamp-pagina van Zato. Ikzelf vind de cd moeilijk om in het geheel te beluisteren, maar enkele knappe platen zoals Posko, Lewisite, You don’t need a gun to shoot a man in the back, Kava en P&S geven deze schijf meer dan bestaansrecht in de grotendeels saaie wereld van de rockmuziek. Ook live beloven deze heren een geweldige belofte te zijn. Checken!

Peter De Koning
11/06/2014

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...

lees meer...
NIEUWS 22/07/2020 : Nieuwe Evanescence-video 'The Game Is Over' nu online.

De Amerikaanse rockband Evanescence heeft zojuist de video van de albumtrack 'The Game Is Over' online gezet, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar, getiteld 'The Bitter Truth'. Afgelopen woensdag kwam deze song al als 2e single uit. Volgend jaar september (2021 dus) geeft de band vijf shows in de Benelux, samen ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : The Cure belooft het beste album ooit!

Mocht u zich afvragen hoe het zit met het nieuwe album van The Cure dat reeds voor eind vorig jaar, begin dit jaar werd aangekondigd, wel er is eindelijk nog eens nieuws. Van de twee of zelfs drie albums die oorspronkelijk werden beloofd is niet meteen sprake meer. Bij monde van Roger O’ Donnel, de man achter de toetsen wordt het nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Online vertier; release the bats!

Zo, nu het einde van de wereld schoorvoetend als covid19 - ik stond erbij en keer er naar - op ons afkomt kunnen we virtueel elke vierde vrijdag terecht bij de "release the bats show" en dit tot de wereld weer normaal wordt of gewoon ophoudt te bestaan. Gothic en death rock recht uit Amerika (Californië) tot in je huiskamer, ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Gratis avant! Records compilatie!

Nu u geniet van uw wel verdiend verlof hoort daar uiteraard een passend muziekje bij. Dark Entries wil u hierbij graag attenderen op de gratis compilatie “Year Of The Mask” van het Avant! Label. Een leuke portie underground uit eigen stal die je beslist eens moet gehoord hebben! Om het u niet al te moeilijk te maken heb ik hierbij ...