casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.575 items

   

YODOK III
A Dreamer Ascends
Dark Ambient - Drone - Experimental - Jazz
25/11/2020 : YODOK III - A Dreamer Ascends
ConSouling Sounds  ConSouling Sounds
25/11/2020, Dimi Brands

Bepaald voedsel (spruiten en olijven zijn de klassiekers) “moet je leren eten”, net zoals je bij jazz “erin moet komen”.

Dergelijke raadgevingen mogen dan wel goedbedoeld zijn, eigenlijk geven ze degene die er niet voor te vinden is gelijk in zijn/haar waardeoordeel.

Nu, als veganist heb ik geen enkel probleem met wat voor groentesoort dan ook, maar wanneer men mij op muzikaal gebied jazz voorschotelt trek ik een zodanige neus omdat er spontaan een allergische reactie bij mezelf laat optekenen.

(Ex-) Collegas Peter De Koning en Jan Denolet hebben in het verleden tevergeefs geprobeerd om wat aan deze kwaal te doen, maar de aversie zit er zodanig ingebakken dat het eerder onwaarschijnlijk zal zijn dat ik opeens nerveus getoeter en een drummer die het noorden helemaal kwijt is kan verdragen.

Misschien dat een gerespecteerd artiest als Dirk Serries een poging kan wagen om het alsnog te proberen?

De man die sinds zijn baanbrekend werk als Vidna Obmana nog weinig verkeerd kan doen bij ons, heeft alleszins al een stapje voor (al dien ik te zeggen dat ik de muzikale smaak van de heren De Koning en Denolet altijd als uitermate inspirerend heb beschouwd aangezien deze van de hele Dark Entries redactie beschouwd het dichtste tegen de mijne grensde).

Nadat Vidna Obmana in 2005 op pauze werd gezet begon Serries met Fear Falls Burning de wereld van de gitaar drones te verkennen, daarnaast kon hij meer ambient-gericht gitaarwerk kwijt bij zijn Microphonics project.

Hoewel hij persoonlijk al een hele tijd interesse had in deze muziek, is het nog maar sinds een jaar of vijf dat Serries zich muzikaal meer en meer in de richting van free jazz, vrije improvisatie en avant garde jazz begon te bewegen, en dit bij tal van verschillende projecten maar ook met zijn eigenste A New Wave Of Jazz label.

Met dit label wil Serries een eigentijdse benadering brengen van de DIY filosofie waardoor Sun Ra’s Saturn label en de underground cassette cultuur groot werden.

Die “new wave” kan je als een knipoog zien naar het genre waarbinnen men Serries altijd is blijven waarderen (althans, wij bij Dark Entries toch), maar mag je vooral heel letterlijk zien: A New Wave Of Jazz nodigt uit om de perceptie die je voorheen van het genre had overboord te gooien en onbevooroordeeld te luisteren.

YODOK III, een van de jazz-gerelateerde projecten van Serries, brengt afwisselend werk uit op het label en bij die andere vaste vaderlandse leverancier van de betere deviante muziekjes, Consouling Sounds dus.

YODOK III is een samensmelting van Serries met het Scandinavische duo Yodok (de Noorse tuba-speler Kristoffer Lo en drummer Tomas Järmyr uit Zweden).

A Dreamer Ascends is nog maar het derde studio album van deze heren, al dienen we wel te zeggen dat ze tevens een handvol live albums uitbrachten. Het lijkt ons een logisch gevolg van een groep die als speelvorm de improvisatie hanteert.

Het materiaal voor dit album werd reeds in 2017 opgenomen maar een album gieten uit bijna 3 volle uren muziek bleek duidelijk geen makkelijke taak.

Maar dat het geduld geloond heeft, maakt A Dreamer Ascends meer dan duidelijk. De twee nummers (‘Off The Black Moon Fields’ en ‘Monstrosity We Reap’) klinken enorm strak en vertellen vooral een verhaal (iets wat we, als leken, weleens missen in het brede jazz genre).

Onze jazz-allergie mag dan wel op de proef gesteld worden door drummer Järmyr die als een bezetene de stokken over alles wat los en vast zit laat roffelen, maar Serries’ (elektrische) gitaarklanken en zelfs de geluiden van de versterkte tuba en flugabone (die helemaal anders klinken dan je bij zulke instrumenten normaal zou verwachten) vormen meer dan een afdoend tegengif.

YODOK III mag dan wel in het brede jazz vak vallen, muzikaal heeft dit net zo veel (of zelfs nog meer) van doen met drone en dark ambient. Zouden we er dan toch ooit “inkomen”, vragen we ons luidop af onderwijl een heerlijke portie olijven naar binnen werkend.

Om af te ronden geven we ook nog even mee voor eenieder die nog een beetje verder wil genieten van de verschillende gedaantes van Dirk Serries dat er onlangs op Zoharum een nieuw deel in de Vidna Obmana reissue reeks die daar gaande is verscheen (Tracers, een album samen met David Lee Meyers) en op het kwaliteitsvolle ambient label Glacial Movements deed Serries het onlangs nog met Chihei Hatakeyama (Black Frost).

YODOK III

Dimi Brands
25/11/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 24/01/2021 : Epica zwemt tegen de stroom van het leven in

Epica heeft een nieuwe plaat klaar voor jullie. Op 26 februari komt 'Omega' uit, en dat is de opvolger voor het onder lof bedolven 'The Holographic Principle' uit 2016. Na video's voor 'Abyss Of Time' en 'Freedom - The Wolves Within', is de derde single een mooie ballade op piano: 'Rivers'. '"Rivers" ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...

lees meer...
INTERVIEW : LUC WAEGEMAN - Passie en bezieling, daar draait het om.

De verrassende (en toch ook weer niet) nummer 1 in mijn eindejaarslijstje: de Limburgers van Kregel! Een interview met hen kon je hier reeds lezen, daarom leek het ons het ideale moment om eens een babbeltje te slaan met hun werkgever. Wagonmaniac Music bracht namelijk naast de 4 Kregel EP’s nog tal van sterk materiaal uit, en dit in ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...