casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.911 items

   

YODOK III
A Dreamer Ascends
Dark Ambient - Drone - Experimental - Jazz
25/11/2020 : YODOK III - A Dreamer Ascends
ConSouling Sounds  ConSouling Sounds
25/11/2020, Dimi Brands

Bepaald voedsel (spruiten en olijven zijn de klassiekers) “moet je leren eten”, net zoals je bij jazz “erin moet komen”.

Dergelijke raadgevingen mogen dan wel goedbedoeld zijn, eigenlijk geven ze degene die er niet voor te vinden is gelijk in zijn/haar waardeoordeel.

Nu, als veganist heb ik geen enkel probleem met wat voor groentesoort dan ook, maar wanneer men mij op muzikaal gebied jazz voorschotelt trek ik een zodanige neus omdat er spontaan een allergische reactie bij mezelf laat optekenen.

(Ex-) Collegas Peter De Koning en Jan Denolet hebben in het verleden tevergeefs geprobeerd om wat aan deze kwaal te doen, maar de aversie zit er zodanig ingebakken dat het eerder onwaarschijnlijk zal zijn dat ik opeens nerveus getoeter en een drummer die het noorden helemaal kwijt is kan verdragen.

Misschien dat een gerespecteerd artiest als Dirk Serries een poging kan wagen om het alsnog te proberen?

De man die sinds zijn baanbrekend werk als Vidna Obmana nog weinig verkeerd kan doen bij ons, heeft alleszins al een stapje voor (al dien ik te zeggen dat ik de muzikale smaak van de heren De Koning en Denolet altijd als uitermate inspirerend heb beschouwd aangezien deze van de hele Dark Entries redactie beschouwd het dichtste tegen de mijne grensde).

Nadat Vidna Obmana in 2005 op pauze werd gezet begon Serries met Fear Falls Burning de wereld van de gitaar drones te verkennen, daarnaast kon hij meer ambient-gericht gitaarwerk kwijt bij zijn Microphonics project.

Hoewel hij persoonlijk al een hele tijd interesse had in deze muziek, is het nog maar sinds een jaar of vijf dat Serries zich muzikaal meer en meer in de richting van free jazz, vrije improvisatie en avant garde jazz begon te bewegen, en dit bij tal van verschillende projecten maar ook met zijn eigenste A New Wave Of Jazz label.

Met dit label wil Serries een eigentijdse benadering brengen van de DIY filosofie waardoor Sun Ra’s Saturn label en de underground cassette cultuur groot werden.

Die “new wave” kan je als een knipoog zien naar het genre waarbinnen men Serries altijd is blijven waarderen (althans, wij bij Dark Entries toch), maar mag je vooral heel letterlijk zien: A New Wave Of Jazz nodigt uit om de perceptie die je voorheen van het genre had overboord te gooien en onbevooroordeeld te luisteren.

YODOK III, een van de jazz-gerelateerde projecten van Serries, brengt afwisselend werk uit op het label en bij die andere vaste vaderlandse leverancier van de betere deviante muziekjes, Consouling Sounds dus.

YODOK III is een samensmelting van Serries met het Scandinavische duo Yodok (de Noorse tuba-speler Kristoffer Lo en drummer Tomas Järmyr uit Zweden).

A Dreamer Ascends is nog maar het derde studio album van deze heren, al dienen we wel te zeggen dat ze tevens een handvol live albums uitbrachten. Het lijkt ons een logisch gevolg van een groep die als speelvorm de improvisatie hanteert.

Het materiaal voor dit album werd reeds in 2017 opgenomen maar een album gieten uit bijna 3 volle uren muziek bleek duidelijk geen makkelijke taak.

Maar dat het geduld geloond heeft, maakt A Dreamer Ascends meer dan duidelijk. De twee nummers (‘Off The Black Moon Fields’ en ‘Monstrosity We Reap’) klinken enorm strak en vertellen vooral een verhaal (iets wat we, als leken, weleens missen in het brede jazz genre).

Onze jazz-allergie mag dan wel op de proef gesteld worden door drummer Järmyr die als een bezetene de stokken over alles wat los en vast zit laat roffelen, maar Serries’ (elektrische) gitaarklanken en zelfs de geluiden van de versterkte tuba en flugabone (die helemaal anders klinken dan je bij zulke instrumenten normaal zou verwachten) vormen meer dan een afdoend tegengif.

YODOK III mag dan wel in het brede jazz vak vallen, muzikaal heeft dit net zo veel (of zelfs nog meer) van doen met drone en dark ambient. Zouden we er dan toch ooit “inkomen”, vragen we ons luidop af onderwijl een heerlijke portie olijven naar binnen werkend.

Om af te ronden geven we ook nog even mee voor eenieder die nog een beetje verder wil genieten van de verschillende gedaantes van Dirk Serries dat er onlangs op Zoharum een nieuw deel in de Vidna Obmana reissue reeks die daar gaande is verscheen (Tracers, een album samen met David Lee Meyers) en op het kwaliteitsvolle ambient label Glacial Movements deed Serries het onlangs nog met Chihei Hatakeyama (Black Frost).

YODOK III

Dimi Brands
25/11/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Sygo Cries is klaar met “Talking About Walls”

Enige tijd geleden al stelden we hier bij Dark Entries de echte hergeboorte of definitieve herstart van de cold wave / post punk formatie Sygo Cries voor. Eén van de vele projecten van Mika Goedrijk die vooral bekendheid geniet met het industrial tribal techno project This Morn’Omina, maar ook eerder actief was met Nebula-H en ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Brandende nachten in Kroatië: Ewiniar

Samen met je partner muziek maken, dat is inderdaad fantastisch (trust me, I know). En zo dachten Marin and Katarina Tramontana uit Split (Kroatië) er ook over. Onder de bandnaam Ewiniar brengt dit duo u het stevige debuutalbum ‘Burning the Night’. De negen tracks op dit album baden ergens tussen goth rock en metal. Zelf was ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Nieuw album van Michael J Sheehy op Bandcamp Friday...

Bandcamp Friday is er weer…!! U weet wel, uw geliefde artiesten genieten een hoger percentage van de opbrengst indien u hun materiaal via Bandcamp op een vrijdag koopt… Deze vrijdag vragen we even uw aandacht voor het nieuwe album van Michael J Sheehy (Dream City Film Club, Miraculous Mule, United Sounds of Joy, solo), The ...

lees meer...
NIEUWS 01/12/2021 : Sinner’s Day 2022 al in volle voorbereiding

Misschien hebt u de editie van dit jaar nog niet helemaal verteerd, toch pakt de Sinner’s Day organisatie nu al uit met een reeks nieuwe namen! Zo werden recent aan de affiche toegevoegd; The Birthday Massacre, The Exploited, Actors, Zware Machine, NOYCE™ (met een exclusief verjaardagsconcert voor België), Tiny Magnetic Pets, ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Wat is er loos met Lacrimosa?

Er komt een nieuwe plaat van Lacrimosa aan. 'Leidenschaft' zal er net op tijd zijn om onder de kerstboom te liggen. Langzamerhand krijgen we meer informatie over de plaat. En ja, de eerste video is een feit. 'Raubtier' is het eerste volledige nummer dat we kunnen beluisteren uit de nieuwe plaat. En we krijgen er zelfs beelden ...

lees meer...
FOTO'S : The Breath of Life - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Enzo Kreft - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...