casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.913 items

   

Yen Pox
Between The Horizon And The Abyss
Dark Ambient - Industrial
10/09/2015 : Yen Pox - Between The Horizon And The Abyss
Malignant Records
10/09/2015, Dimi Brands

Steven Hall en Michael J.V. Hensley aka Yen Pox betraden het muzikale toneel in 1993, en hoewel ze in die 22 jaar slechts een selectieve discografie wisten op te bouwen, deze Between The Horizon And The Abyss is slechts hun vierde langspeler (in 2002 was er ook nog de prima samenwerking met Troum (Mnemonic Induction -dat onlangs heruitgegeven werd), wist dit duo al vrij snel de aandacht naar zich toe trekken. Met monumentale dark ambient, die evenwel vrij vlot verteerbaar was, gingen al snel de liefhebbers van het genre voor de bijl, in die mate zelfs dat het werk van Yen Pox door velen als mijlpaal binnen het genre beschouwd werden.

Voor deze Between The Horizon And The Abyss nam het duo ruim de tijd, maar liefst 15 jaar zit er tussen deze nieuwe releases en zijn voorganger New Dark Age.

Net zoals het duo zelve, vangt ook Between The Horizon And The Abyss traag aan, met opener ‘The Awakening’: dit logge beest ontwaakt onder begeleiding van trage, hypnotiserende tonen, die verraden dat het proces van slaap naar waak tergend traag op gang wordt getrokken, en kan metaforisch gezien worden als Hall en Hensley’s ontwaken uit hun meer dan tienjarig durende winterslaap. Wanneer de wakkere staat uiteindelijk bereikt wordt, draait het als een machine op volle toeren en trekken we op ‘White Of The Eye’ de poorten van een industrieel complex open. Ook hier is de opbouw langzaam, deze industriële klanken moeten het hebben van hun sfeerschepping door middel van gelaagdheid en komt bijgevolg hoofdtelefoongewijs het best tot zijn recht.

Als verbonden door kettingen, lijken deze nummers aan elkaar te hangen, als een vervaarlijke constructie uit ver vervlogen tijden.

Spookachtig, een verlaten fabrieksgebouw indachtig, alwaar de achtergebleven machines hun laatste adem uitblazen en zo visioenen uit het verleden proberen prijs te geven aan de nietsvermoeddende passant, zo komt het openingsdeel van Between The Horizon And The Abyss op ons af.

Industriële, dark ambient klanken die hun tijd nemen om een sfeer te scheppen, de 8 nummers klokken bijna allemaal af rond de 10 minuten, vragen ook van de luisteraar de nodige inspanning om dit ten volle te absorberen.

‘Cold Summer Sun’ herbergt een heleboel subtiele geluidjes die halverwege het gezelschap lijken te krijgen van enkele spookachtig jammerende sirenen, waardoor het nummer vrij snel onder de huid weet te kruipen.

Ook ‘In Silent Fields’ maakt gebruik van spookachtige stemgeluiden en maakt van deze stille velden heuse nachtmerrielandschappen, die baden in een zware mist.

‘Grief Ritual’ onderga je duidelijk ook niet voor je plezier. Dit sonische ritueel lijkt voorbestemd te zijn om al dan niet persoonlijke demonen uit te drijven en krijgt navolging in het sublieme ‘Ashen Shroud’, waarbij de sirenen die we eerder al tegenkwamen op deze plaat terug hun intrede doen, en een geweeklaag laten horen dat, als een mes door boter, in no time door merg en been weet te snijden.

Verantwoordelijk voor deze hemelse klanken is Ruby Smith, die onder de naam Dark Muse zelf ook een album op haar naam heeft staan (Sounds From Beyond The Silver Wheel (2002)).

‘Tomorrow In Ruins’ verraadt visueel een pessimistisch toekomstbeeld en weet dit ook auditief door te trekken, middels een postapocalyptisch klanklandschap. ‘The Procession’ mag op gepaste wijze deze indrukwekkende verzameling songs, die Between The Horizon And The Abyss is, afsluiten, en laat ons achter met een zeer voldaan gevoel.

Het geheel houd het midden tussen industrieel aandoende klanken (de openingsnummers) en etherische droomlandschappen (de overige tracks) en levert zo een eindresultaat dat zowel mechanisch als dromerig klinkt, op een manier die enkel in het fantastische Lustmord zijn gelijke kent.

Zoiets als tussen de horizon en de afgrond, en zo tikken ze met de titelkeuze de nagel op de kop.

Dimi Brands
10/09/2015

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 07/12/2021 : Gedenk Mortemia!

Na elf jaar stilte is de Noorse multi-instrumentalist, producer en artiest Morten Veland (ex-Tristania, Sirenia) terug met zijn soloproject Mortemia. En met een gloednieuw concept. ‘The Pandemic Pandemonium Sessions’ is een serie goth metal liedjes die elke maand op het internet losgelaten worden. Fijn om weten, telkens met een ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Sygo Cries is klaar met “Talking About Walls”

Enige tijd geleden al stelden we hier bij Dark Entries de echte hergeboorte of definitieve herstart van de cold wave / post punk formatie Sygo Cries voor. Eén van de vele projecten van Mika Goedrijk die vooral bekendheid geniet met het industrial tribal techno project This Morn’Omina, maar ook eerder actief was met Nebula-H en ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Brandende nachten in Kroatië: Ewiniar

Samen met je partner muziek maken, dat is inderdaad fantastisch (trust me, I know). En zo dachten Marin and Katarina Tramontana uit Split (Kroatië) er ook over. Onder de bandnaam Ewiniar brengt dit duo u het stevige debuutalbum ‘Burning the Night’. De negen tracks op dit album baden ergens tussen goth rock en metal. Zelf was ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Nieuw album van Michael J Sheehy op Bandcamp Friday...

Bandcamp Friday is er weer…!! U weet wel, uw geliefde artiesten genieten een hoger percentage van de opbrengst indien u hun materiaal via Bandcamp op een vrijdag koopt… Deze vrijdag vragen we even uw aandacht voor het nieuwe album van Michael J Sheehy (Dream City Film Club, Miraculous Mule, United Sounds of Joy, solo), The ...

lees meer...
NIEUWS 01/12/2021 : Sinner’s Day 2022 al in volle voorbereiding

Misschien hebt u de editie van dit jaar nog niet helemaal verteerd, toch pakt de Sinner’s Day organisatie nu al uit met een reeks nieuwe namen! Zo werden recent aan de affiche toegevoegd; The Birthday Massacre, The Exploited, Actors, Zware Machine, NOYCE™ (met een exclusief verjaardagsconcert voor België), Tiny Magnetic Pets, ...

lees meer...
FOTO'S : The Breath of Life - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Enzo Kreft - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...