canli casino

Dark Entries Logo

6.689 items

   

Yen Pox
Between The Horizon And The Abyss
Dark Ambient - Industrial
10/09/2015 : Yen Pox - Between The Horizon And The Abyss
Malignant Records
10/09/2015, Dimi Brands

Steven Hall en Michael J.V. Hensley aka Yen Pox betraden het muzikale toneel in 1993, en hoewel ze in die 22 jaar slechts een selectieve discografie wisten op te bouwen, deze Between The Horizon And The Abyss is slechts hun vierde langspeler (in 2002 was er ook nog de prima samenwerking met Troum (Mnemonic Induction -dat onlangs heruitgegeven werd), wist dit duo al vrij snel de aandacht naar zich toe trekken. Met monumentale dark ambient, die evenwel vrij vlot verteerbaar was, gingen al snel de liefhebbers van het genre voor de bijl, in die mate zelfs dat het werk van Yen Pox door velen als mijlpaal binnen het genre beschouwd werden.

Voor deze Between The Horizon And The Abyss nam het duo ruim de tijd, maar liefst 15 jaar zit er tussen deze nieuwe releases en zijn voorganger New Dark Age.

Net zoals het duo zelve, vangt ook Between The Horizon And The Abyss traag aan, met opener ‘The Awakening’: dit logge beest ontwaakt onder begeleiding van trage, hypnotiserende tonen, die verraden dat het proces van slaap naar waak tergend traag op gang wordt getrokken, en kan metaforisch gezien worden als Hall en Hensley’s ontwaken uit hun meer dan tienjarig durende winterslaap. Wanneer de wakkere staat uiteindelijk bereikt wordt, draait het als een machine op volle toeren en trekken we op ‘White Of The Eye’ de poorten van een industrieel complex open. Ook hier is de opbouw langzaam, deze industriële klanken moeten het hebben van hun sfeerschepping door middel van gelaagdheid en komt bijgevolg hoofdtelefoongewijs het best tot zijn recht.

Als verbonden door kettingen, lijken deze nummers aan elkaar te hangen, als een vervaarlijke constructie uit ver vervlogen tijden.

Spookachtig, een verlaten fabrieksgebouw indachtig, alwaar de achtergebleven machines hun laatste adem uitblazen en zo visioenen uit het verleden proberen prijs te geven aan de nietsvermoeddende passant, zo komt het openingsdeel van Between The Horizon And The Abyss op ons af.

Industriële, dark ambient klanken die hun tijd nemen om een sfeer te scheppen, de 8 nummers klokken bijna allemaal af rond de 10 minuten, vragen ook van de luisteraar de nodige inspanning om dit ten volle te absorberen.

‘Cold Summer Sun’ herbergt een heleboel subtiele geluidjes die halverwege het gezelschap lijken te krijgen van enkele spookachtig jammerende sirenen, waardoor het nummer vrij snel onder de huid weet te kruipen.

Ook ‘In Silent Fields’ maakt gebruik van spookachtige stemgeluiden en maakt van deze stille velden heuse nachtmerrielandschappen, die baden in een zware mist.

‘Grief Ritual’ onderga je duidelijk ook niet voor je plezier. Dit sonische ritueel lijkt voorbestemd te zijn om al dan niet persoonlijke demonen uit te drijven en krijgt navolging in het sublieme ‘Ashen Shroud’, waarbij de sirenen die we eerder al tegenkwamen op deze plaat terug hun intrede doen, en een geweeklaag laten horen dat, als een mes door boter, in no time door merg en been weet te snijden.

Verantwoordelijk voor deze hemelse klanken is Ruby Smith, die onder de naam Dark Muse zelf ook een album op haar naam heeft staan (Sounds From Beyond The Silver Wheel (2002)).

‘Tomorrow In Ruins’ verraadt visueel een pessimistisch toekomstbeeld en weet dit ook auditief door te trekken, middels een postapocalyptisch klanklandschap. ‘The Procession’ mag op gepaste wijze deze indrukwekkende verzameling songs, die Between The Horizon And The Abyss is, afsluiten, en laat ons achter met een zeer voldaan gevoel.

Het geheel houd het midden tussen industrieel aandoende klanken (de openingsnummers) en etherische droomlandschappen (de overige tracks) en levert zo een eindresultaat dat zowel mechanisch als dromerig klinkt, op een manier die enkel in het fantastische Lustmord zijn gelijke kent.

Zoiets als tussen de horizon en de afgrond, en zo tikken ze met de titelkeuze de nagel op de kop.

Dimi Brands
10/09/2015

HomeContactSitemap
lees meer...
INTERVIEW : ONRUST - Jonge mensen die actief dingen willen trekken, het blijft een must.

Op de affiche van onze volgende Dark Entries Night, op zaterdag 24 maart, prijkt de naam van een van de rijzende sterren van de nationale elektronische scene: Onrust. Fan van het eerste uur zijnde, schoven we graag met miss Onrust, Wendy Mulder, aan tafel om jullie een blik achter dit fantastische project te gunnen. DE: Hoi Wendy, ...

lees meer...
NIEUWS 24/02/2018 : Dark Entries wenst u een fijne International EBM Day

Vandaag is het 24.2, ofwel International EBM Day. Voor de liefhebbers van Electronic Body Music is het natuurlijk elke dag EBM Day, maar op 24 februari wordt dit genre extra in de kijker gezet. In de numerologie van de donkere elektronische scene is 242 immers een heilig nummer. Onze eigenste Front 242 wordt algemeen beschouwd als één ...

lees meer...
NIEUWS 23/02/2018 : Rabbit Hole Music of Celestial Metal?

Tuomas Holopainen, het creatieve brein achter Nightwish besloot tijdens de pauze die Nightwish inlaste, niet met de vingers te draaien. Samen met Johanna Kurkela (zang & viool) en Troy Donockley (gitaar en een resem folkinstrumenten) stampten ze het muzikaal project Auri uit de permafrost. Muzikaal te omschrijven als Rabbit Hole Music ...

lees meer...
NIEUWS 23/02/2018 : Hoe zou het nog zijn met DaGeist?

Onze Franse vrienden van Dageist hebben na hun plaat '40' en hun single 'Vampire' beloofd om het even wat rustiger aan te doen, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ze moesten nog een single uitbrengen en ze hadden veel slechter kunnen doen dan met het nummer 'Virgin' dat opnieuw een duister pareltje is dat ...

lees meer...
NIEUWS 23/02/2018 : Het einde is nabij voor Merciful Nuns!

Het einde is nabij! Neen, u hoort het niet van de getuigen van jehova, wel van Merciful Nuns. Ze pakken immers maar wat graag uit met apocalyptische en grootse boodschappen. Omdat ze niet meer wisten waar ze het einde nu van moesten aankondigen, hebben ze maar hun eigen einde aangekondigd. Maar de doodstrijd zal nog even duren. Er staat nog ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 22/02/2018 : WGT update!

Het is de tijd van het jaar, regelmatig valt Dark Entries u lastig met nieuws over officieel bevestigde namen voor het aanstormende Wave Gotik Treffen dat traditiegetrouw pinksteren tot een hoogmis maakt voor de liefhebber van gothic, new wave en al wat daar ook maar enige connectie mee maakt. Opnieuw werden recent een 20-tal namen togevoegd ...

lees meer...
FOTO'S : THE SOFT MOON - Botanique, Brussels, Belgium, 17/02/2018 door Benny Serneels

lees meer...
FOTO'S : SARIN - Botanique, Brussels, Belgium, 17/02/2018 door Benny Serneels

lees meer...
FOTO'S : PUNISH YOURSELF - Magasin 4, Brussels, Belgium, 16/02/2018 door Benny Serneels

lees meer...
INTERVIEW : PSY'AVIAH - Voor mij was muziek belangrijk, omdat ik me daarin kan verliezen en daarin troost kan vinden

De strijd van het individu om overeind te blijven in onze hectische maatschappij. Het is een actueel thema waar niet enkel boeken over worden geschreven, maat ook muziek over wordt gemaakt. De nieuwe plaat van Psy'Aviah - 'Lightflare' - is rond het thema opgebouwd. We vroegen Yves Schelpe naar zijn inspiratie en zijn motivatie ...