casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.968 items

   

Xordox
Omniverse
Ambient - Electro - Synthwave
23/06/2021 : Xordox - Omniverse
Editions Mego  Editions Mego
23/06/2021, Dimi Brands

De naam Xordox zal wellicht niet bij velen een belletje doen rinkelen. Maar wanneer we de naam onthullen van de man die hierachter schuilgaat, zal menig aha-erlebnis niet van de lucht zijn.

Xordox is namelijk niemand minder dan JG Thirlwell, een muzikaal genie dat al heel wat muzikale watertjes met succes doorzwommen heeft, maar die vooral bekendheid geniet dankzij zijn baanbrekende werk met Foetus.

Die groep op zich was al een doldwaze rit doorheen de muziekgeschiedenis, met albums die vrolijk schakelden tussen noise-rock, opera en big band (en zowat alles wat zich daartussen bevond). Alsof dat nog niet genoeg was wriemelde deze duizendpoot zich verder nog een weg in de vorm van tal van aliassen om alsnog eieren van zeer divers allooi kwijt te kunnen.

Als Clint Ruin ging hij bijvoorbeeld de hort op met Lydia Lunch, als Steroid Maximus verkende hij de wereld van exotica en soundtracks, Manorexia onderzocht dan weer de musique concrète. Bij een artiest waarbij het experiment normaal gezien hoogtij viert klinkt Xordox daarentegen enorm toegankelijk.

Uitverkoop ten huize Thirlwell? Nee, deze stelling is dan weer een tikkeltje overdreven. We doelen voornamelijk op het gebruik van de synthesizer, waar dit project dan ook volledig rond opgebouwd is.

Dat Thirlwell een muzikale durver is daar zijn er dus voorbeelden genoeg van en ook als Xordox kiest hij (gelukkig!) niet de meest voor de hand liggende weg.

De link tussen synths en science-fiction is zo’n zonneklare associatie die dan wel genomen wordt, maar eveneens roepen de geluiden beelden op van een film noir en met uitbreiding het bredere soundtrackgenre van film tot videospelletjes.

Futuristisch en retro tegelijk, een beetje zoals we het uit eigen land ook hoorden van Karl Hefner & Hugh Lagerfeld. De sterke opener ‘Endeavor’ geeft meteen mooi weer wat we bedoelen. De vergelijking met Tangerine Dream en de daaraan verwante Berlijnse School nemen we ook haast automatisch in de mond maar Thirlwell doet zoveel meer dan klakkeloze kopietjes maken. In datzelfde nummer horen we namelijk een enorm frisse interpretatie van dit elektronische genre, waarbij de link naar de darkwave/gothic door middel van de synthriedels duidelijk aan de oppervlakte komt. De synths van dit nummer hadden bijvoorbeeld net zo goed uit die van Bruno Kramm (Das Ich) kunnen komen. Een associatie die we aanvankelijk niet snel zouden maken met de man achter Foetus, en zo zijn er nog wel meer verbluffende trucjes die hij uit zijn doos haalt.

De dreigende, bombastische ondertoon van ‘Argonia’ die sterk naar martial neigt is ook zo een voorbeeldje.

En, in dezelfde sferen, het met vage flarden Laibachiaanse koorzang opgesmukte ‘Croyoon’ kan hier ook op bijval rekenen.

‘Between Dimensions’ begint als het thema voor een misdaadthriller om dan te veranderen in een nummer dat van Kraftwerk had kunnen zijn als de Duitsers in plaats van voor de Ronde van Frankrijk een nummer voor een computerspel in elkaar moesten boksen. Dit betekent inclusief de sloganeske robotstemmetjes die misschien net iets té gemakkelijk klinken maar desalniettemin niet storen. ‘Oil Slick’ klinkt dan weer alsof Giorgio Moroder en John Carpenter de handen in elkaar slaan. Tot ieders verbazing komt er geen hit in de klassieke betekenis van het woord uit, maar wel een nummer dat duidelijk maakt waarom beide heren steevast als belangrijk aangeduid worden. Omniverse leert ons waar Thirlwell voor Xordox de mosterd haalde, maar Thirlwell zou Thirlwell niet zijn als die mosterdpot er geen van buitensporig formaat zou zijn waardoor zijn eigen inbreng minstens van even groot belang is.

Dimi Brands
23/06/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 27/01/2022 : Oracula Records kondigt eindelijk de nieuwe releases aan op vinyl.

Niet dat het label er zo veel aan kan doen... Op de bandcamp pagina van dit fijne Spaanse label staan al een paar maand nieuwe titels te blinken maar diegene die deze ook effectief op de fysieke drager willen kunnen binnenkort eindelijk worden bediend. Door problemen en oponthoud (iets waar wel meerdere kleinere labels mee kampen) in de perserijen ...

lees meer...
NIEUWS 26/01/2022 : Dolva Sana, nieuw en Belgisch

Het project Dolva Sana brengt koude, grimmige en minimalistische synth pop beïnvloed door new wave, krautrock, vroege synth pop en andere pioniers van de elektronische muziek. Het project, een collaboratie tussen muzikant en producer Frederic Caure (Kortrijk, België) en Jake Harding (London, VK), werd opgericht in 2021. "Hard-boiled ...

lees meer...
NIEUWS 25/01/2022 : Nieuw werk van Principe Valiente op komst

Altijd al raar gevonden dat deze Zweedse post punkers niet ietwat meer populariteit genieten. Wat mij betreft mogen ze gerust op de komende Halloween editie van Sinner’s Day staan, temeer daar eind maart, eindelijk (vier jaar na “Oceans”), een nieuw album van deze heren verschijnt dat de titel “Barricades” mee ...

lees meer...
NIEUWS 25/01/2022 : Cold Transmission zet 2022 goed in!

Over dit Duitse post punk label hebt u alvast één en ander gehoord hier bij Dark Entries, en terecht want er zitten een paar heuse pareltjes in hun catalogus. Nu pakt het label uit met een nieuwe release van het Canadese The Gathering, “Parade”, en dat zomaar na 30 jaar windstilte! The Gathering werd in 1985 geformeerd ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2022 : Mildreda scoort in de cinema!

Het dark electro project van Oostendenaar Jan De Wulf is met de clip van “Liaisons Dangereuses” (welke u uiteraard hieronder vindt) zomaar even geselecteerd door het Brusselse festival van de onafhankelijke film en wel in de categorie “The Rabbit Holes”. Een categorie waarin kortfilms worden opgenomen met een surreëel ...