casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.622 items

   

Xabec
From The Archives 1999-2009
Ambient - Experimental
07/01/2019 : Xabec - From The Archives 1999-2009
HANDS  HANDS
07/01/2019, Dimi Brands

In 2018 werden we door het gerenommeerde Ant-Zen label op onze wenken bediend wat betreft een sterk aanbod al dan niet ritmisch industrieel geweld. Een andere hoofdrolspeler wat betreft de echt ritmische industrial is nog steeds het Hands label van Udo Wiessman (Winterkälte).

Ook van deze kant bleven we het afgelopen jaar niet op onze honger zitten. Naast reguliere albums van o.a. landgenoten Ah Cama-Sotz en Monolith zaten er het afgelopen jaar ook hier en daar wat “speciallekes” tussen.

Een blik in de archieven van Xabec bijvoorbeeld. Xabec staat geboekstaafd als een van de meest eigenzinnige artiesten in de Hands-stal, wat toch iets wil zeggen als je je oog eens over al de artiesten laat gaan die hier onder contract staan.

Na een afwezigheid van tien jaar keert hij terug naar Hands, en dit met deze overzichtscompilatie die de tien jaar dat hij deel uitmaakte van de Hands-familie netjes inventariseert.

From The Archives 1999-2009 is echter veel meer dan alleen maar een ordinaire verzameling nummers in ‘best-of traditie’. Manuel G.Richter (Xabec) komt origineler voor de dag en presenteert ons onuitgebrachte live opnames en zeldzaam materiaal dat nog nooit eerder op CD verscheen.

Alle opnames zijn zorgvuldig geremastered en gedeeltelijk hersteld op basis van live versies. Dit ook uit noodzaak, omdat een aantal van de originele bestanden verloren zijn gegaan nadat ergens in 2004 de harde schijf crashte.

Het resultaat is een bont allegaartje van elektronische ambient geworden bestaande uit 3 live opnames (‘Stroit’, ‘Uhrklang’ en ‘Apraxie’), 4 nummers die geplukt werden uit singles die Xabec in deze periode uitbracht (‘Bombenflug’, ‘Säge’, ‘Snowline’ en ‘Electronica Modulare’), een compilatienummer uit de labelsampler 2000 Hands (‘Zeitfresser’) en twee niet uitgebrachte versies (‘Silent Sunday’ en ‘Herdla’).

Je krijgt meteen een mooi zicht van de evolutie van Xabec. Zo zijn de eerste composities nog zeer minimaal te noemen (Bij aanvang van Xabec verkocht Richter een groot deel van zijn apparatuur en dwong zichzelf om een persoonlijkere, diepere, noem het gerust “handgemaakte” stijl binnen de elektronische muziek te maken) en in schril contrast met de nummers uit de late jaren 2000 toen Richter het meer melodieuzer aanpakte, en de arrangementen meer flamboyant werden.

Koop je releases op Hands blindelings voor ritmisch gebeuk dan zal je bij deze release echter bedrogen uitkomen, zeker op de eerste helft van de plaat.

Deze compilatie gaat niet alleen terug in de tijd, tijdens het hierop van toepassing zijnde getitelde ‘Uhrklang’ speelt Xabec als het ware met tijd. Door middel van een fijn spel met klokken dat eerst nog lieflijk klinkt, maar halverwege krijgt het nummer een compleet andere wending, waardoor de sfeer omslaat naar grimmig.

Wanneer de ritmes dwingender van aard worden, zoals tijdens het heerlijke ‘Säge’, kan je als Hands-adept al volop beginnen likkebaarden.

In 2013 bracht Xabec in eigen beheer het album Closing The Ring uit, als zijnde een beslissing om er het bijltje bij neer te leggen. We kunnen dus alleen maar hopen dat met From The Archives Richter alsnog op zijn stappen terugkeert en ons in de toekomst verder blijft verwennen met zijn eigenzinnige collage-ambient.

Xabec

Dimi Brands
07/01/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
CONCERT BESPREKING : Trouwfe(e)st#3 - Eigenzinnigheid en serendipiteit

Trouwfe(e)st#3. Het is ondertussen al lang geen trouwfeest meer, maar de verjaardag van een trouwfeest. Toen Dimi en Sigrid twee jaar geleden in het huwelijksbootje stapten, vonden ze er immers – als liefhebbers van dark ambient en neofolk – niets beter op dan een aantal van hun lievelingsgroepen uit te nodigen om hun hoogdag te ...

lees meer...
FOTO'S : Wappenbund - @ Trouwfe(e)st #3, Wommelgem 15/06/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Pantser Fabriek - @ Trouwfe(e)st #3, Wommelgem 15/06/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Riotmiloo - @ Trouwfe(e)st #3, Wommelgem 15/06/2019 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : TO AVOID (Dark Entries Night 28) - We hebben ons nooit kunnen verzoenen met het uiteengaan van To Avoid.

Pure, onversneden old school electro, iemand? Ok, we doen een aanbod: To Avoid brengt al 21 jaar EBM en treedt op vrijdag 21 juni op in de Kinky Star te Gent. Gratis bovendien, op een Dark Entries Night. We hadden een gezellige babbel met de drie heren, over het verleden maar vooral ook over de toekomst. Want To Avoid werkt aan nieuwe zaken ...

lees meer...
INTERVIEW : W-Fest, het interview (deel 2) - Dark Entries sprak met Erik De Ridder, bezieler van het W-Fest en nodigt u uit massaal aanwezig te zijn tussen 15 en 18 augutus in Waregem of all places!

Lees vooral eerst deel 1 van dit interview! (klik de link) Zet je schrap voor deel 2 van onze uitgebreide babbel met Erik De Ridder, bezieler van W-Fest! DE: De verhuis naar Waregem dit jaar, een bewuste keuze? Wat wordt er anders? Erik: Het blijft een festival maar er komt ook een indoor beleving, beetje vergelijkbaar met Amphi. ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Wave-Gotik-Treffen 2019 - Creatieve uitingen, interessante ontmoetingen en prachtige muziek (Xavier Kruth)

Mijn elfde Wave-Gotik-Treffen reeds, en voor mij een heel speciale editie. Het is immers de eerste keer dat ik zelf deel uitmaak van het programma. Op zondag geef ik een lezing over subculturen in het Oostblok, en ik ben er zelfs in geslaagd om een akoestische set te spelen op een picknick. Ik heb hierdoor ook tal van boeiende mensen ontmoet, ...

lees meer...
NIEUWS 13/06/2019 : Trouwfest: gratis festival met onze goedkeuring.

U kon er onmogelijk naast kijken op onze site: ook dit jaar (aanstaande zaterdag meer bepaald) is er weer een editie van Trouwfest, het festival ter ere van de huwelijksverjaardag van ondergetekende. Nogmaals willen we, de misleidende titel van het evenement indachtig, benadrukken dat dit een openbaar evenement is waar iedereen welkom ...

lees meer...
NIEUWS 12/06/2019 : Een avondje met FolkWorld in België

Een beetje met de hulp van Dark Entries kunnen we het volgende evenement wel noemen. Toen de Duitse neofolk organisatie FolkWorld ons vroeg naar een gepaste locatie voor een concert van Rome en of we en passant ook geen leuke lokale act kende voor het voorprogramma begon onze denktank reeds te bollen, en werden deze vragen vliegensvlug van ...

lees meer...
NIEUWS 07/06/2019 : Gratis download compilatie Mind Plug Records.

Ook de liefhebbers van mystieke, obscure, meditatieve en noisy geluiden kunnen weer een tijdje verder met de vierde labelcompilatie van het Duitse Mind Plug Records. Oefen alvast uw beste lotushouding, en voorzie beter langdurig brandende wierook want deze 13 nummers tellende verzamelaar is goed voor een speelduur van bijna 2,5 uur en ...

lees meer...
NIEUWS 07/06/2019 : Gratis download Paranoia Musique Vol.5

Voor de vijfde keer op rij laat het Braziliaanse label Paranoia Musique ons middels een compilatie kennismaken met 12 underground acts die naar eigen zeggen de meest inventieve geluiden uit het alternatieve universum laten horen. Met Navajas Cross, Les Animaux Sauvages, Bring Her, Phileas Fogg, The Lautreamonts, The Dream Never Ends, Sounds ...

lees meer...
NIEUWS 06/06/2019 : In de wereld van Liana is alles mogelijk.

Als je een liefde voelt voor elektronische muziek met Oriëntaalse invloeden, dan zou je de muziek van de twee zusjes Lia en Lena AKA LIANA zeker een keer moeten luisteren. Zij schrijven en produceren niet alleen hun eigen muziek, maar regisseren en editen ook hun eigen (muziek) video's. Net zoals ook hun dromerige videoclip voor ...