casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.323 items

   

Xabec
From The Archives 1999-2009
Ambient - Experimental
07/01/2019 : Xabec - From The Archives 1999-2009
HANDS  HANDS
07/01/2019, Dimi Brands

In 2018 werden we door het gerenommeerde Ant-Zen label op onze wenken bediend wat betreft een sterk aanbod al dan niet ritmisch industrieel geweld. Een andere hoofdrolspeler wat betreft de echt ritmische industrial is nog steeds het Hands label van Udo Wiessman (Winterkälte).

Ook van deze kant bleven we het afgelopen jaar niet op onze honger zitten. Naast reguliere albums van o.a. landgenoten Ah Cama-Sotz en Monolith zaten er het afgelopen jaar ook hier en daar wat “speciallekes” tussen.

Een blik in de archieven van Xabec bijvoorbeeld. Xabec staat geboekstaafd als een van de meest eigenzinnige artiesten in de Hands-stal, wat toch iets wil zeggen als je je oog eens over al de artiesten laat gaan die hier onder contract staan.

Na een afwezigheid van tien jaar keert hij terug naar Hands, en dit met deze overzichtscompilatie die de tien jaar dat hij deel uitmaakte van de Hands-familie netjes inventariseert.

From The Archives 1999-2009 is echter veel meer dan alleen maar een ordinaire verzameling nummers in ‘best-of traditie’. Manuel G.Richter (Xabec) komt origineler voor de dag en presenteert ons onuitgebrachte live opnames en zeldzaam materiaal dat nog nooit eerder op CD verscheen.

Alle opnames zijn zorgvuldig geremastered en gedeeltelijk hersteld op basis van live versies. Dit ook uit noodzaak, omdat een aantal van de originele bestanden verloren zijn gegaan nadat ergens in 2004 de harde schijf crashte.

Het resultaat is een bont allegaartje van elektronische ambient geworden bestaande uit 3 live opnames (‘Stroit’, ‘Uhrklang’ en ‘Apraxie’), 4 nummers die geplukt werden uit singles die Xabec in deze periode uitbracht (‘Bombenflug’, ‘Säge’, ‘Snowline’ en ‘Electronica Modulare’), een compilatienummer uit de labelsampler 2000 Hands (‘Zeitfresser’) en twee niet uitgebrachte versies (‘Silent Sunday’ en ‘Herdla’).

Je krijgt meteen een mooi zicht van de evolutie van Xabec. Zo zijn de eerste composities nog zeer minimaal te noemen (Bij aanvang van Xabec verkocht Richter een groot deel van zijn apparatuur en dwong zichzelf om een persoonlijkere, diepere, noem het gerust “handgemaakte” stijl binnen de elektronische muziek te maken) en in schril contrast met de nummers uit de late jaren 2000 toen Richter het meer melodieuzer aanpakte, en de arrangementen meer flamboyant werden.

Koop je releases op Hands blindelings voor ritmisch gebeuk dan zal je bij deze release echter bedrogen uitkomen, zeker op de eerste helft van de plaat.

Deze compilatie gaat niet alleen terug in de tijd, tijdens het hierop van toepassing zijnde getitelde ‘Uhrklang’ speelt Xabec als het ware met tijd. Door middel van een fijn spel met klokken dat eerst nog lieflijk klinkt, maar halverwege krijgt het nummer een compleet andere wending, waardoor de sfeer omslaat naar grimmig.

Wanneer de ritmes dwingender van aard worden, zoals tijdens het heerlijke ‘Säge’, kan je als Hands-adept al volop beginnen likkebaarden.

In 2013 bracht Xabec in eigen beheer het album Closing The Ring uit, als zijnde een beslissing om er het bijltje bij neer te leggen. We kunnen dus alleen maar hopen dat met From The Archives Richter alsnog op zijn stappen terugkeert en ons in de toekomst verder blijft verwennen met zijn eigenzinnige collage-ambient.

Xabec

Dimi Brands
07/01/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 18/01/2019 : Draconian in Antwerpen!

Zo’n kans krijg je niet dikwijls. Allicht de beste gothic doom metal act uit Zweden zal op 27 januari 2019 optreden te Antwerpen (Kavka). Voor onze vrienden uit Nederland: helaas, de dag ervoor, op 26 januari doen ze ook Rotterdam (Baroeg) aan maar dat is al uitverkocht! Als opwarmer kan je ook het optreden van Sojourner meepikken. Dat ...

lees meer...
NIEUWS 16/01/2019 : Downhill XIII New Years Edition

Het is die periode van het jaar dat je hier en daar wordt uitgenodigd voor een nieuwjaarsreceptie. Doorgaans staan we daar niet zo voor te springen. Gelukkig zijn er uitzonderingen, want eentje waar we echt naar uit kijken is de New Years Edition van Downhill. Alwaar je de benaming receptie mag vervangen door een feest waarin je jezelf ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Modern Bön III: Phurpa / The Nent / Skrei, (15/01/2019, Magasin4, Brussel) - Hopend op genezing in Magasin4, een veilige haven voor ons zwijnen op zoek naar parels.

Mijn vrouw en ik hebben klaarblijkelijk iets met rituelen. Getuige ons huwelijk dat bestond uit een openlucht ritueel, met live optreden van Kinderen Van Moeder Aarde. Dezelfde band die optrad exact 4 jaar geleden op onze eigenste Dark Entries Night alwaar de vonk tussen ons ontstaan is. Ook voor de viering van ons vierjarig samenzijn konden ...

lees meer...
NIEUWS 15/01/2019 : Achtste single op rij voor The Arch: 'Tangled Stones'

The Arch volhardt in de boosheid. 12 singles op rij ging de groep uitgeven, die dan na afloop een nieuwe plaat moeten vormen. Het concept dwingt de groep om steeds weer te scoren, want met deze werkmethode kunnen de heren zich geen zwak nummer veroorloven. Uiterst ambitieus dus, misschien zelfs te ambitieus. Het oorspronkelijke doel om maandelijks ...

lees meer...
NIEUWS 15/01/2019 : Concerttip: Dear Deer in Kinky Star

Sabatel is een bezig bijtje in de Franse deathrockgemeenschap. Vorige week kon u haar nog aan het werk zien in het voorprogramma van het sublieme Fangs On Fur in Brussel, met haar minimalistische batcaveband Cheshire Cat (The Bouncing). Enkel bas, tribale drums en gestoorde zang. Met haar partner Frederico Lovino – en dat is dan weer ...

lees meer...
INTERVIEW : MILITIA - Ambiorix verdween in de mist van de geschiedenis, maar hij zal voor de muzikanten van Militia nooit vergeten worden.

De anarchistische industialgroep Militia brengt een cd uit over de geschiedenis van Ambiorix, de Gallische leider die het opnam tegen Julius Caesar toen hij Gallië veroverde. De ideale gelegenheid om heel te geschiedenis nog eens te overlopen. Militia stuurde ons achtergrond bij hun nieuwe werk en bij de verschillende nummers op de cd. Voorgeschiedenis Toen ...

lees meer...
NIEUWS 14/01/2019 : Darkest Night 2019 in Retie

Energiebesparende maatregelen in Retie. Of toch niet. Feit is wel dat de organisatie van Dark Balloon helemaal klaar is voor de Darkest Night 2019. Het licht zal dan wel uit gaan, het stroomverbruik zal stijgen. Omdat het ondertussen een jaarlijks wederkerend gegeven is dat Dark Balloon er in slaagt om een affiche samen te stellen met ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : The Hu - Nieuwe Mongoolse internet sensatie combineert metal met traditionele folk en keelzang

De nieuwe muzikale internet sensatie heet The Hu, ze komen uit Mongolië en ze spelen heavy metal met traditionele folk instrumenten en keelzang. 'Hu' is een Mongools woord dat evenveel betekent als mens. The Hu zijn dus eigenlijk zo een beetje de Mongoolse versie van De Mens. The Hu creëerden hun eigen unieke genre dat ...

lees meer...
FOTO'S : La Muerte - @ AB Brussel 12-01-2019 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : GOETHES ERBEN - Vreemd genoeg zijn diegenen die het luidst jammeren niet diegenen die verdrinken tijdens hun vlucht.

In 2014 doorbrak Goethes Erben het jarenlange stilzwijgen waarin de theatrale avant-garde groep zich sinds 2006 omhuld had, toen de groep voor onbepaalde tijd op pauze ging. Er volgden optredens en een muziektheater, maar met ‘Am Abgrund’ is er ook de eerste studioplaat in 12 jaar. ‘Te lang gezwegen’, zegt de plaat. ...

lees meer...
FOTO'S : Star Industry - @ EGW-Rock Gent, 23-12-2008 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : DaGeist - @ EGW-Rock Gent, 23-12-2008 door Luc Luyten