casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.355 items

   

Xabec
From The Archives 1999-2009
Ambient - Experimental
07/01/2019 : Xabec - From The Archives 1999-2009
HANDS  HANDS
07/01/2019, Dimi Brands

In 2018 werden we door het gerenommeerde Ant-Zen label op onze wenken bediend wat betreft een sterk aanbod al dan niet ritmisch industrieel geweld. Een andere hoofdrolspeler wat betreft de echt ritmische industrial is nog steeds het Hands label van Udo Wiessman (Winterkälte).

Ook van deze kant bleven we het afgelopen jaar niet op onze honger zitten. Naast reguliere albums van o.a. landgenoten Ah Cama-Sotz en Monolith zaten er het afgelopen jaar ook hier en daar wat “speciallekes” tussen.

Een blik in de archieven van Xabec bijvoorbeeld. Xabec staat geboekstaafd als een van de meest eigenzinnige artiesten in de Hands-stal, wat toch iets wil zeggen als je je oog eens over al de artiesten laat gaan die hier onder contract staan.

Na een afwezigheid van tien jaar keert hij terug naar Hands, en dit met deze overzichtscompilatie die de tien jaar dat hij deel uitmaakte van de Hands-familie netjes inventariseert.

From The Archives 1999-2009 is echter veel meer dan alleen maar een ordinaire verzameling nummers in ‘best-of traditie’. Manuel G.Richter (Xabec) komt origineler voor de dag en presenteert ons onuitgebrachte live opnames en zeldzaam materiaal dat nog nooit eerder op CD verscheen.

Alle opnames zijn zorgvuldig geremastered en gedeeltelijk hersteld op basis van live versies. Dit ook uit noodzaak, omdat een aantal van de originele bestanden verloren zijn gegaan nadat ergens in 2004 de harde schijf crashte.

Het resultaat is een bont allegaartje van elektronische ambient geworden bestaande uit 3 live opnames (‘Stroit’, ‘Uhrklang’ en ‘Apraxie’), 4 nummers die geplukt werden uit singles die Xabec in deze periode uitbracht (‘Bombenflug’, ‘Säge’, ‘Snowline’ en ‘Electronica Modulare’), een compilatienummer uit de labelsampler 2000 Hands (‘Zeitfresser’) en twee niet uitgebrachte versies (‘Silent Sunday’ en ‘Herdla’).

Je krijgt meteen een mooi zicht van de evolutie van Xabec. Zo zijn de eerste composities nog zeer minimaal te noemen (Bij aanvang van Xabec verkocht Richter een groot deel van zijn apparatuur en dwong zichzelf om een persoonlijkere, diepere, noem het gerust “handgemaakte” stijl binnen de elektronische muziek te maken) en in schril contrast met de nummers uit de late jaren 2000 toen Richter het meer melodieuzer aanpakte, en de arrangementen meer flamboyant werden.

Koop je releases op Hands blindelings voor ritmisch gebeuk dan zal je bij deze release echter bedrogen uitkomen, zeker op de eerste helft van de plaat.

Deze compilatie gaat niet alleen terug in de tijd, tijdens het hierop van toepassing zijnde getitelde ‘Uhrklang’ speelt Xabec als het ware met tijd. Door middel van een fijn spel met klokken dat eerst nog lieflijk klinkt, maar halverwege krijgt het nummer een compleet andere wending, waardoor de sfeer omslaat naar grimmig.

Wanneer de ritmes dwingender van aard worden, zoals tijdens het heerlijke ‘Säge’, kan je als Hands-adept al volop beginnen likkebaarden.

In 2013 bracht Xabec in eigen beheer het album Closing The Ring uit, als zijnde een beslissing om er het bijltje bij neer te leggen. We kunnen dus alleen maar hopen dat met From The Archives Richter alsnog op zijn stappen terugkeert en ons in de toekomst verder blijft verwennen met zijn eigenzinnige collage-ambient.

Xabec

Dimi Brands
07/01/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gothic rockers der lage landen verenigt u! The Wake komt met nieuw album “Perfumes And Fripperies”

Liefhebbers en liefhebsters van gothic rock opgelet! Het Amerikaanse The Wake (opgericht in 1986 in Columbus USA), één van de meest onderschatte old school gothic rock bands van de tweede golf, pakt tegen Halloween uit met een nagelnieuw album, “Perfumes And Fripperies” waarvan het nummer “Hammer Hall” ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Dead Can Dance op tournee, twee data in Antwerpen

Dead Can Dance kan er prat op gaan zowat op zijn eentje de neoklassieke variant op darkwave te hebben uitgevonden. Ze zijn de onbetwiste pioniers in het genre, die intussen veel navolging heeft gekregen. Lisa Gerrard en Brendan Perry hebben in 2019 een zeer succesvolle tournee gemaakt na de uitgave van 'Dionysus', en ze willen dat ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gratis download van Zauber

U houdt van sterk georkestreerde electro? Dan hopen we dat u al gehoord hebt van Zauber, het electroproject van Fransman Ludovic Dhenry. Zauber geeft een nummer gratis weg via bandcamp, een voorafname op de nieuwe plaat waar Zauber momenteel aan werkt. Het is niet het enige waar Ludovic zich momenteel mee bezig is. De nieuwe plaat van Exponentia ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Abstrackt Black: Dat we moesten sterven

In principe ging op 19 september onze Dark Entries Night door met De Delvers en Abstrackt Black, in de Kinky Star te Gent. Voorlopig gaat deze concertenreeks helaas niet door, maar dat betekent nog niet dat de groepen zelf niets meer van zich laten horen. Abstrackt Black bracht een paar dagen geleden bijvoorbeeld nog een nummer uit: 'Dat ...

lees meer...
INTERVIEW : HUGS OF THE SKY (finalist Humo's Rock Rally 2020) - Na wat research staan we nog harder te popelen om Andrew Eldritch te ontmoeten.

Na het horen van hun laatste album Virtual Lullaby Circus tipten we hen reeds als favorieten in de momenteel lopende Humo’s Rock Rally. En zie, we hadden het maar weer eens bij het rechte eind: kwaliteit komt altijd bovendrijven en bijgevolg stootte het Limburgse Hugs Of The Sky door tot de finale van dit prestigieuze concours. Even ...

lees meer...
NIEUWS 16/09/2020 : Athamay geeft een teken van leven...

'Wie?' hoor ik u al denken. Athamay, een groepje dat in de tweede helft van de jaren 90 via het Britse Nightbreed label wat furore genoot met donkere gotisch aandoende electro fetish muziek die de wereld van de bdsm celebreerde. De groep scoorde ook bij ons een paar eenvoudige maar doeltreffende hitjes als “Domination” ...

lees meer...
INTERVIEW : RAYA SCHADUWJAAGSTER - Ik ben echt een dummie als het aankomt op mediteren en ademen.

Onlangs, tijdens volle maan, volgend op Lugghnasadh bracht Sven Visterin (Ernst H. Störzhendr/The Horny Hour (Radio Centraal)) in samenwerking met Sombre Soniks de compilatie The Central Throne uit. Het is een album dat gaat over hartcoherentie. Bij een album dat ademhalingsoefeningen moet begeleiden denken wij spontaan aan het soort ...