casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.836 items

   

White Rose Transmission
Spiders in the mind web
New wave - Pop - Rock
09/04/2010 : White Rose Transmission - Spiders in the mind web
Echozone  Echozone
09/04/2010, Didier Becu

Ik ben er nog steeds niet uitgeraakt of ik de ideale persoon ben om deze CD te bespreken.

Als je een plaat bespreekt moet je objectief blijven en je niet laten meeslepen door fangedrag maar wat doe je als je grootste helden in deze groep betrokken zijn?

Dan verwacht je het allerbeste, dan hoop je zelfs dat je het allerbeste kan schrijven maar je moet objectief blijven want anders bedot je de lezers.

Ik mag dan misschien wel duizenden helden hebben maar Adrian Borland (en dus ook The Sound) staat eenzaam aan de top, en het is net op die plaat dat je de laatste opname kan horen van Adrian alvorens hij de bekende tragische beslissing genomen had.

De echte fans zullen het wel weten maar na de eigenlijk niet zo succesvolle solocarrière van Adrian, besloot onze held om in 1995 samen met Carlo Van Putten (destijds van The Convent) de handen in elkaar te slaan en White Rose Transmission (genoemd naar de organisatie van de legendarische Joodse verzetsstrijdster Sophie Scholl) op te richten.

Het werd een triestige geschiedenis want iedereen weet hoe het afliep en Adrian zou zelfs nooit de release van het tweede album meemaken.

Carlo besloot toch om deze band in het leven te houden en kreeg de medewerking van andere goden zoals Mark Burgess (The Chameleons) en Marty-Wilson Piper (The Church).

Sinds een paar jaar, dus ook op deze release, is ook Frank Weyzig (ex-Clan Of Xymox, nu bij Born For Bliss) een vaste muziekpartner van Carlo geworden.

Op sommige nummers komen de melancholische synths zoals we die van Xymox kennen zelfs eventjes naar boven, vooral bij een nummer als “Wildest Horse”.

Een hele stamboom die we hier dus uit de doeken moeten halen, en dit enkel om er u op te wijzen dat we hier te maken hebben met een pak muzikanten om u tegen te zeggen.

En toch moethet gezegd worden dat White Rose Transmission allesbehalve klinkt als een supergroep en bij iedere release is het net heztelfde : ondanks het feit dat ik er reikhalzend naar uit kijk is er eerder sprake van een “net niet” dan van een echte euforie.

Is dit nu anders geworden op dit vierde album?

Een heel klein beetje want ik verwacht al lang niet meer dat deze groep op de proppen zal komen met het ultieme wavegitaaralbum.

Daarvoor lonkt deze band iets te veel naar Americana-groepen als Grant Lee Buffalo, Sixteen Horsepower of Giant Sand ook al hoor je duidelijk dat Carlo wat gothrockplaten in zijn kast heeft staan.

Op zich is “Spiders in the minds web” een heel intimistische plaat geworden die het vooral van de desolate sfeer moet hebben, het is een plaat die de atmosfeer uitstraalt van de romantische troubadoer die verloren loopt in een oneindig woestijnachtig landschap, op zoekt naar dat ware onvindbaar geluk.

Sommige onder jullie zullen deze nieuweling fascinerend mooi vinden, anderen zullen dit beschouwen als een vervelende plaat tout court.

Het probleem zit hem alleen in de roots van deze band. Blijkbaar heeft de traditionele pers er moeilijkheden mee als topmuzikanten uit het wave-gothmilieu komen en het is dan ook zo deze mensen weinig of geen kans krijgen.

Jammer want het probleem bij deze groep is dat ze iets te rockerig klinken voor het wavepubliek en te wave-achtig voor het traditionele alternatieve rockpubliek. (Je hebt er geen benul welke afkeer ik van dergelijke vaststellingen heb want een echte muziekliefhebber luistert naar alles en oordeelt dan pas).

Dit gezegd zijnde toch even aanhalen dat voor mij hier zich de meest belangrijke song van 2010 bevindt.

“Foreign land” bevat namelijk de vocals van Adrian Borland.

Adrian had de zanglijnen opgenomen enkele weken voor de fatale dag en net als op “The Amsterdam Tapes” heeft men deze vocals nu gebruikt voor een volledig afgewerkt nummer.

Het is een pijnlijk nummer en het doet de fan enkel maar met weemoed denken aan wat nog had kunnen komen.

“Spiders in the mind web” is een zeer verdienstelijke plaat die met liefde en zorg gemaakt is, alleen vrees ik dat er door de dualiteit van het genre dat ze spelen, er niet echt sprake kan zijn van een doelgroep.

http://www.myspace.com/whiterosetransmission

Didier Becu
09/04/2010

Volgende besprekingen
Negurã Bunget - Vîrstele Pãmîntului
Gutta Percha - Tube Overtures
Ryonkt - Sunlight & Water
verzamel - Switch 15
Suicide Commando - Implements Of Hell
Alice In Chains - Black Gives Way To Blue
Ignis Fatuu - Es Werde Licht
Smoke Fish - Life Ain’t Pink
Saints Of Ruin - Nightmare
Reactive Black - A New Dawn...

Andere besprekingen van WHITE ROSE TRANSMISSION
White Rose Transmission - Spinning Webs At Night - Live At Gallerie Message

In dezelfde genre-combinatie: NEW WAVE ; POP ; ROCK
Verzamelaar - Klangrausch dvd / cd compilatie
The Shock Project - Charly

In hetzelfde genre: NEW WAVE
Dadajugend Polyform - Louis De Marsalle
Silver Lady - Inclus Concentré De Génie Avec Morceaux Dedans
Plankton - Banana Spleen ep
Parade Ground - The Golden Years
Sad Lovers And Giants - Headland (2011)
Spiral 69 - No Paint On The Wall
The Insanely Happy EP - Verzamelaar
Black Light Ascension - Ashes
The Weathermen - Ultimate Poison
The Neon Judgement - The Early Tapes (cd versie)

In hetzelfde genre: POP
The Search - The Search For Connection Contact And Community
Various - Switch 18
Gabby Young & Other Animals - We're all in this together
Marc Almond & Michael Cashmore - Feasting With Panters
Blueneck - Repetitions
Hard-Fi - Killer Sounds
Big Talk - Big Talk
Airship - Stuck In This Ocean
The Cambodian Space Project - 2011: A Space Odyssey
Dez Mona - SAGA

In hetzelfde genre: ROCK
The Knutz - Ghost Dance Party
The Walkabouts - Travels In The Dustland
Ruiz - RuizRadioRevolution
Muffler Men - Trigger And Fly
Wheel Of Smoke - In Sense
The Narcotic Daffodils - The Narcotic Daffodils
Zechs Marquise - Getting Paid
ASP - Wechselbalg
Sixteen Horsepower - Yours Truly
Ivy Garden Of The Desert - Docile

HomeContactSitemap
lees meer...
INTERVIEW : GROUND NERO - De financiële afhankelijkheid in een kapitalistische consumptiemaatschappij zorgt ervoor dat het gevoel van vrijheid steeds minder wordt.

'Divergence'. Het is de nieuwe plaat van Ground Nero en hij is verrassend goed. De groep zoekt alle mogelijkheden van de gothic rock op en weet met sterke nummers te voorschijn te komen. Maar dat is nog niet alles. 'Divergence' is een heuse conceptplaat geworden over het ongebreidelde kapitalisme en wat het met de wereld doet, ...

lees meer...
NIEUWS 11/10/2019 : Floor, de beste zangeres?

Het zijn drukke tijden voor Nightwish. Terwijl zangeres Floor Jansen de afgelopen twee maanden in eigen land een landelijke bekendheid werd door haar deelname aan de TV-show 'Beste Zangers', werkt de Finse metalband aan een nieuw studio-album voor 2020 en wordt op vrijdag 6 december het monumentale document 'Decades: Live In ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 10/10/2019 : Zaterdag So What-punkfestival in Aarschot

Sham 69, Ramonas, Unite Against Society, Capital Scum en Nope, ze staan allemaal op de affiche van het derde So What-festival dat deze zaterdag in De Klinker in Aarschot. Wie nog eens een stevige portie punk wil zoals dat in gouden tijden gemaakt werd, weet waar hij moet zijn. De Klinker: Demervalei 14, 3200 Aarschot Deuren: 17u Facebook ...

lees meer...
INTERVIEW : MatraK AttaKK op Breaking Barriers !!! - Antikapitalisme en een boel standpunten tegen wat nu aan de hand is, zouden moeten worden verlicht in plaats van in de schaduw worden geplaatst.

Breaking Barriers vindt dit jaar voor de 4de keer plaats in Het Depot te Leuven. Onze locale correspondent met de vlotte pen, Malcolm Nix, stort zich met jeugdig enthousiasme op het legertje groepen dat er optreedt op zaterdag 9 en zondag 10 november. Breaking Barriers viert anno 2019 het punkgenre in al zijn facetten en subgenres vandaar ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : October Ritus (Rome, Awen, By The Spirits, La Merde), 04/10/2019, De Wommel, Wommelgem - Kali Yuga Über Alles!

FolkWorld, een Duits label dat ook al eens graag een concert organiseert luidde oktober in met een dubbele affiche. Op donderdag (de nationale Duitse feestdag) sloegen ze hun kampen onder de noemer October Chorus op in Mühltal (nabij Darmstadt) met behalve een andere headliner (Changes) dezelfde line-up. 's Anderdaags verhuisde het ...

lees meer...
FOTO'S : Ground Nero - @ De Klinker Aarschot, 05/10/2019 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Ground Nero – Divergence CD Release Show - 5 oktober 2019 – De Klinker Aarschot

‘Beyond Scales there is Divergence’. Heden ten dage is het zowat de sleutelzin in het leven van Ground Nero. Een trilogie zonder echt een trilogie te zijn, maar na 2 EP’s (Beyond en Scales) is er nu het eerste full-album Divergence. Een album waarmee ze met glans laten horen dat de band sedert hun oprichting enkel maar ...

lees meer...
NIEUWS 02/10/2019 : Walhalla pakt uit met exclusieve rerelease van Ton Lebbink's cult plaat “Luchtkastelen”

Ton Lebbink (1943-2017) was de voormalige drummer van de Nederlandse new wave band en kunstcollectief Mecano en tevens portier bij het wereldberoemde poppodium Paradiso in Amsterdam. In de vroege jaren tachtig van de vorige eeuw was hij één van de allereerste Nederlandse popdichters, samen met anderen zoals Diana Ozon en Bart ...

lees meer...
NIEUWS 30/09/2019 : Soft Riot en Kezdown treden donderdag op in Brussel

De Fantomatic.Nights zijn het kleine broertje van de Fantastique.Nights, en om de haverklap bieden ze je gratis concerten aan in het centrum van Brussel. Deze gaan door in Café Central, op wandelafstand van de AB, en er komen deze keer opnieuw twee heel aanbevelenswaardige groepen af. Soft Riot komt helemaal uit Canada en maakt ...

lees meer...
NIEUWS 30/09/2019 : Enzo Kreft: Biometrics

Enzo Kreft heeft een plaat uitgebracht - 'Control' - over de keerzijde van de technologie die ons omringt en steeds meer ons leven beheerst. Een boodschap die hij wil uitdragen, ook met een nieuwe clip. 'Biometrics' is een goed voorbeeld van wat de nieuwe plaat inhoudt. 'Bij biometrie worden technieken toegepast waarbij ...

lees meer...
FOTO'S : Kollaps - @ Tour à Plomb Brussel 26/09/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Nytt Land - @ Tour à Plomb Brussel, 26/09/2019 door Luc Luyten