casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.088 items

   

White Rose Transmission
Spiders in the mind web
New wave - Pop - Rock
09/04/2010 : White Rose Transmission - Spiders in the mind web
Echozone  Echozone
09/04/2010, Didier Becu

Ik ben er nog steeds niet uitgeraakt of ik de ideale persoon ben om deze CD te bespreken.

Als je een plaat bespreekt moet je objectief blijven en je niet laten meeslepen door fangedrag maar wat doe je als je grootste helden in deze groep betrokken zijn?

Dan verwacht je het allerbeste, dan hoop je zelfs dat je het allerbeste kan schrijven maar je moet objectief blijven want anders bedot je de lezers.

Ik mag dan misschien wel duizenden helden hebben maar Adrian Borland (en dus ook The Sound) staat eenzaam aan de top, en het is net op die plaat dat je de laatste opname kan horen van Adrian alvorens hij de bekende tragische beslissing genomen had.

De echte fans zullen het wel weten maar na de eigenlijk niet zo succesvolle solocarrière van Adrian, besloot onze held om in 1995 samen met Carlo Van Putten (destijds van The Convent) de handen in elkaar te slaan en White Rose Transmission (genoemd naar de organisatie van de legendarische Joodse verzetsstrijdster Sophie Scholl) op te richten.

Het werd een triestige geschiedenis want iedereen weet hoe het afliep en Adrian zou zelfs nooit de release van het tweede album meemaken.

Carlo besloot toch om deze band in het leven te houden en kreeg de medewerking van andere goden zoals Mark Burgess (The Chameleons) en Marty-Wilson Piper (The Church).

Sinds een paar jaar, dus ook op deze release, is ook Frank Weyzig (ex-Clan Of Xymox, nu bij Born For Bliss) een vaste muziekpartner van Carlo geworden.

Op sommige nummers komen de melancholische synths zoals we die van Xymox kennen zelfs eventjes naar boven, vooral bij een nummer als “Wildest Horse”.

Een hele stamboom die we hier dus uit de doeken moeten halen, en dit enkel om er u op te wijzen dat we hier te maken hebben met een pak muzikanten om u tegen te zeggen.

En toch moethet gezegd worden dat White Rose Transmission allesbehalve klinkt als een supergroep en bij iedere release is het net heztelfde : ondanks het feit dat ik er reikhalzend naar uit kijk is er eerder sprake van een “net niet” dan van een echte euforie.

Is dit nu anders geworden op dit vierde album?

Een heel klein beetje want ik verwacht al lang niet meer dat deze groep op de proppen zal komen met het ultieme wavegitaaralbum.

Daarvoor lonkt deze band iets te veel naar Americana-groepen als Grant Lee Buffalo, Sixteen Horsepower of Giant Sand ook al hoor je duidelijk dat Carlo wat gothrockplaten in zijn kast heeft staan.

Op zich is “Spiders in the minds web” een heel intimistische plaat geworden die het vooral van de desolate sfeer moet hebben, het is een plaat die de atmosfeer uitstraalt van de romantische troubadoer die verloren loopt in een oneindig woestijnachtig landschap, op zoekt naar dat ware onvindbaar geluk.

Sommige onder jullie zullen deze nieuweling fascinerend mooi vinden, anderen zullen dit beschouwen als een vervelende plaat tout court.

Het probleem zit hem alleen in de roots van deze band. Blijkbaar heeft de traditionele pers er moeilijkheden mee als topmuzikanten uit het wave-gothmilieu komen en het is dan ook zo deze mensen weinig of geen kans krijgen.

Jammer want het probleem bij deze groep is dat ze iets te rockerig klinken voor het wavepubliek en te wave-achtig voor het traditionele alternatieve rockpubliek. (Je hebt er geen benul welke afkeer ik van dergelijke vaststellingen heb want een echte muziekliefhebber luistert naar alles en oordeelt dan pas).

Dit gezegd zijnde toch even aanhalen dat voor mij hier zich de meest belangrijke song van 2010 bevindt.

“Foreign land” bevat namelijk de vocals van Adrian Borland.

Adrian had de zanglijnen opgenomen enkele weken voor de fatale dag en net als op “The Amsterdam Tapes” heeft men deze vocals nu gebruikt voor een volledig afgewerkt nummer.

Het is een pijnlijk nummer en het doet de fan enkel maar met weemoed denken aan wat nog had kunnen komen.

“Spiders in the mind web” is een zeer verdienstelijke plaat die met liefde en zorg gemaakt is, alleen vrees ik dat er door de dualiteit van het genre dat ze spelen, er niet echt sprake kan zijn van een doelgroep.

http://www.myspace.com/whiterosetransmission

Didier Becu
09/04/2010

Volgende besprekingen
Negurã Bunget - Vîrstele Pãmîntului
Gutta Percha - Tube Overtures
Ryonkt - Sunlight & Water
verzamel - Switch 15
Suicide Commando - Implements Of Hell
Alice In Chains - Black Gives Way To Blue
Ignis Fatuu - Es Werde Licht
Smoke Fish - Life Ain’t Pink
Saints Of Ruin - Nightmare
Reactive Black - A New Dawn...

Andere besprekingen van WHITE ROSE TRANSMISSION
White Rose Transmission - Spinning Webs At Night - Live At Gallerie Message

In dezelfde genre-combinatie: NEW WAVE ; POP ; ROCK
Verzamelaar - Klangrausch dvd / cd compilatie
The Shock Project - Charly

In hetzelfde genre: NEW WAVE
Dadajugend Polyform - Louis De Marsalle
Silver Lady - Inclus Concentré De Génie Avec Morceaux Dedans
Plankton - Banana Spleen ep
Parade Ground - The Golden Years
Sad Lovers And Giants - Headland (2011)
Spiral 69 - No Paint On The Wall
The Insanely Happy EP - Verzamelaar
Black Light Ascension - Ashes
The Weathermen - Ultimate Poison
The Neon Judgement - The Early Tapes (cd versie)

In hetzelfde genre: POP
The Search - The Search For Connection Contact And Community
Various - Switch 18
Gabby Young & Other Animals - We're all in this together
Marc Almond & Michael Cashmore - Feasting With Panters
Blueneck - Repetitions
Hard-Fi - Killer Sounds
Big Talk - Big Talk
Airship - Stuck In This Ocean
The Cambodian Space Project - 2011: A Space Odyssey
Dez Mona - SAGA

In hetzelfde genre: ROCK
The Knutz - Ghost Dance Party
The Walkabouts - Travels In The Dustland
Ruiz - RuizRadioRevolution
Muffler Men - Trigger And Fly
Wheel Of Smoke - In Sense
The Narcotic Daffodils - The Narcotic Daffodils
Zechs Marquise - Getting Paid
ASP - Wechselbalg
Sixteen Horsepower - Yours Truly
Ivy Garden Of The Desert - Docile

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 27/02/2020 : Zachery Allan Starky (ZAS) verzoent postpunk en techno!

Kan dat dan? Wel deze Amerikaan is al jaren actief in de ondergrond van New York, ondermeer als dj. Hij analyseert de scene zeer scherp en na heel wat productiewerk pakt hij binnenkort uit met zijn debuutplaat “Fear City”die een hedendaags muzikaal beeld moet geven van de grootstad New York anno 2020. De eerste singel “No ...

lees meer...
NIEUWS 27/02/2020 : Last call voor Porta Nigra... en meer festival plezier!

In onze scene bestaat er niet zoiets als een festivalseizoen. Gans het jaar vieren we feest. Zo kunt u straks, op vrijdag 6 en zaterdag 7 maart voor twee dagen in Aartschot terecht voor Porta Nigra. Twee dagen, waarbij Dark Entries onder andere uitkijkt naar de passages van Rosa Crux, Ordo Rosarius Equilibrio, Siglo XX en een herrezen The ...

lees meer...
NIEUWS 27/02/2020 : Dark Entries geeft 5 vrijkaarten weg voor de New Wave Club Class-X Party in Aarschot

Het is een jaarlijkse traditie, de New Wave Club Class-X in de stadsfeestzaal van Aarschot. Dj Wildhoney zal je er trakteren op de beste plaatjes in meer dan 40 jaar new wave. Het feestje gaat door op zaterdag 7 maart. En Dark Entries mag 5 vrijkaarten weggeven. Niet zomaar, hé, je moet een vraag beantwoorden. Welk instrument speelde ...

lees meer...
NIEUWS 26/02/2020 : 'Het lijkt wel vrede'-tour van Gert Kleinpunk

Gert Kleinpunk - de tegendraadse troubadour uit Leuven - heeft een nieuwe ep afgewerkt, en die heet net zoals de optredens die hij al meer dan 30 jaar organiseert: 'Het lijkt wel vrede'. Daarop staan alweer 8 scherpe en rake liederen over de toestand van de maatschappij, over de achteruitgang van het milieu, over de corruptie van de ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 19/02/2020 : The Epic Apocalypse Tour

EPICA en Apocalyptica bundelen de krachten voor een tournee die alle monden zal doen open vallen. De twee groepen kondigen 'The Epic Apocalypse Tour' aan, die tot groot jolijt van de Belgische fans ook langskomt in de Ancienne Belgique, en dat op vrijdag 4 december. De Nederlanders van EPICA staan al bijna twee decennia aan de ...

lees meer...
INTERVIEW : ORDO ROSARIUS EQUILIBRIO - Evenementen zoals Porta Nigra zijn noodzakelijk!

Met Let’s Play (Two Girls & A Goat) leverde Ordo Rosarius Equilibrio wederom een ijzersterk album af. Frontman Tomas Petterson omschreef het zelfs als zijnde “de finale versie van zijn project.” Binnen enkele maanden keren de Zweden terug naar Aarschot alwaar ze het Porta Nigra festival mogen afsluiten. Voer genoeg ...